Létezik a gyógyszer, ami felére csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét

Az anasztrozol nevű hatóanyaggal foglalkozó első beszámolók még nagyjából tíz évvel ezelőtt jelentek meg. Akkor tartottak nagyjából a szer engedélyeztetésénél. A cikkekben arról lehetett olvasni, hogy megjelent egy gyógyszer, amivel a tamoxifen-kezelésnél is jobb eredményeket értek el a menopauza utáni nőknél az emlődaganat kezelésében és megelőzésében. Az akkori vizsgálatok eredményei 2 és fél év és huszonegy ország több mint 9000 páciensén alapultak. Az anasztrozol hatásának lényege egyébként, hogy gátolja egy női nemi hormon, az ösztrogén termelését a menopauza utáni nőkben.

169153182
Media For Medical

Egy újabb példa arra, hogy a gyógyszeriparban mennyire nem mennek gyorsan a dolgok, avagy remeghetnek az összeesküvéselmélet-hívők, hogy egy gyógyszergyárnak milyen nehezen sikerül elfogadtatnia az egyik orvosságát.

Jobb mint a placebó

Az anasztrozol vizsgálatának következő állomása 2005 volt, amikor is a Lancet folyóiratban közöltek egy tanulmányt, amihez 4000, menopauza utáni, magas kockázati csoportba tartozó nőt (azaz olyanokat, akik például genetikai okok miatt hajlamosak lehetnek a betegségre) vizsgáltak meg.

A kontrollcsoport egyik felének mindennap adtak 1 mg-ot egy Arimidex nevű gyógyszerből, ami tartalmazta az anasztrozol nevű hatóanyagot, a másik felének viszont sima placebót. Öt évvel később, tehát a tanulmány megjelenésének évében az anasztrozolt szedő nők közül csak 40-nél alakult ki a betegség, míg azok közül, akik placebót kaptak, 85-en betegedtek meg. Eszerint az anasztrozol több mint ötven százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának esélyét.

Ez elvileg remek eredmény, az anasztrozolnak ráadásul nincsenek olyan súlyos mellékhatásai sem, mint egy korábbi kísérleti gyógyszernek, a tamoxifennek, ami például izomfájást, kimerültséget vagy trombózist okozhat.

Tényleg alig van mellékhatása

Úgy tűnik viszont, hogy csak most jutottak oda az orvosok, hogy teljes mellszélességgel kiálljanak mellette. A legújabb eredmények szerint ugyanis az anasztrozolt szedők esetében csak alig valamivel többet, alig valamivel erősebben jelentkeztek a mellékhatások, mint azok esetében, akik sima placebót szedtek - írja a Time magazin.

"Most az a legfontosabb a számunkra, hogy biztosítsuk, hogy minél többen részesüljenek ezeknek a kutatásoknak a jótékony hatásaiból. A megelőzés fontos eszköz a mellrák elleni harcban" - közölte egy nyilatkozatban a tanulmány írója, Jack Cuzick, aki a londoni Queen Mary Egyetem rákmegelőzési központjának a vezetője.

Cuzick most a Time szerint az angol társadalombiztosítót sürgeti, hogy fontolják meg, a magas mellrák-kockázatú női pácienseknél használt gyógyszerek kiegészítését az anasztrozollal. Az Egyesült Államokban egyelőre még kivárnak, mert szerintük nem elég megbízhatóak az eredmények.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek