#ÉLETEM

Létezik a gyógyszer, ami felére csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét

2014. január 7., kedd 09:45

Az anasztrozol nevű hatóanyaggal foglalkozó első beszámolók még nagyjából tíz évvel ezelőtt jelentek meg. Akkor tartottak nagyjából a szer engedélyeztetésénél. A cikkekben arról lehetett olvasni, hogy megjelent egy gyógyszer, amivel a tamoxifen-kezelésnél is jobb eredményeket értek el a menopauza utáni nőknél az emlődaganat kezelésében és megelőzésében. Az akkori vizsgálatok eredményei 2 és fél év és huszonegy ország több mint 9000 páciensén alapultak. Az anasztrozol hatásának lényege egyébként, hogy gátolja egy női nemi hormon, az ösztrogén termelését a menopauza utáni nőkben.

Egy újabb példa arra, hogy a gyógyszeriparban mennyire nem mennek gyorsan a dolgok, avagy remeghetnek az összeesküvéselmélet-hívők, hogy egy gyógyszergyárnak milyen nehezen sikerül elfogadtatnia az egyik orvosságát.

Jobb mint a placebó

Az anasztrozol vizsgálatának következő állomása 2005 volt, amikor is a Lancet folyóiratban közöltek egy tanulmányt, amihez 4000, menopauza utáni, magas kockázati csoportba tartozó nőt (azaz olyanokat, akik például genetikai okok miatt hajlamosak lehetnek a betegségre) vizsgáltak meg.

A kontrollcsoport egyik felének mindennap adtak 1 mg-ot egy Arimidex nevű gyógyszerből, ami tartalmazta az anasztrozol nevű hatóanyagot, a másik felének viszont sima placebót. Öt évvel később, tehát a tanulmány megjelenésének évében az anasztrozolt szedő nők közül csak 40-nél alakult ki a betegség, míg azok közül, akik placebót kaptak, 85-en betegedtek meg. Eszerint az anasztrozol több mint ötven százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának esélyét.

Ez elvileg remek eredmény, az anasztrozolnak ráadásul nincsenek olyan súlyos mellékhatásai sem, mint egy korábbi kísérleti gyógyszernek, a tamoxifennek, ami például izomfájást, kimerültséget vagy trombózist okozhat.

Tényleg alig van mellékhatása

Úgy tűnik viszont, hogy csak most jutottak oda az orvosok, hogy teljes mellszélességgel kiálljanak mellette. A legújabb eredmények szerint ugyanis az anasztrozolt szedők esetében csak alig valamivel többet, alig valamivel erősebben jelentkeztek a mellékhatások, mint azok esetében, akik sima placebót szedtek - írja a Time magazin.

"Most az a legfontosabb a számunkra, hogy biztosítsuk, hogy minél többen részesüljenek ezeknek a kutatásoknak a jótékony hatásaiból. A megelőzés fontos eszköz a mellrák elleni harcban" - közölte egy nyilatkozatban a tanulmány írója, Jack Cuzick, aki a londoni Queen Mary Egyetem rákmegelőzési központjának a vezetője.

Cuzick most a Time szerint az angol társadalombiztosítót sürgeti, hogy fontolják meg, a magas mellrák-kockázatú női pácienseknél használt gyógyszerek kiegészítését az anasztrozollal. Az Egyesült Államokban egyelőre még kivárnak, mert szerintük nem elég megbízhatóak az eredmények.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta