#ÉLETEM

Közhelyektől fogy a magyar

2013. december 29., vasárnap 12:48

Bár nincs új a nap alatt - azaz, ha az ember kevesebbet eszik, mint amennyi kalóriát eléget, akkor fogyni fog -, mégis hetente jelennek meg újabb és újabb fogyókúrás könyvek, amelyek mi mást ígérnének, mint csodás alakot pillanatok alatt.  a szerző bankszámláján kívül.

Benkovics Péter 42 napos életmód-átalakító fogyókúrás rendszere nemcsak egy könyv, hanem egy netes közösség is. A 185 oldalas könyv lényege pár mondatban leírható, és még csak nagy felismerések sincsenek benne.

Az első részben arra keresi a választ a szerző, mi okozza a túlsúlyt, és leírja a "vákuum törvényt". Ez valójában nem a fogyókúrához kötődik, hanem arról szól, hogy hogyan kezeli az ember az életében felismert dilemmákat, és hogyan győzi le a nehézségeket. Külön fejezet foglalkozik azokkal a tévhitekkel, melyeket amúgy is unalomig ismer minden fogyókúrázó, de ha még 185 oldal se lenne az a könyv, tényleg nem lehetne érte elkérni azt a 2500 forintot. Az "ilyenek a génjeim", az "úgysem tudok lefogyni", vagy "az alkatom tehet róla" és számos efféle, unalomig ismert klisét, valljuk be, mindenki elmondja, aki bukott már bele fogyókúrába, vagy legalábbis mentegeti magát vele egyszer-egyszer.

Pedig a világ egyszerű: elég betartani 8 egészségügyi alapelvet ahhoz, hogy boldogok és soványak legyünk. Ezek pedig a mértékletesség, pihenés, lelki békesség, napfény, levegő, víz, táplálkozás és a testmozgás - hát, ebben nincsenek túl újszerű megfogalmazások.

Abban sem, hogy a fogyáshoz jól jön a sport is. Benkovics a futás helyett a gyaloglást ajánlja, és mellé a fitneszszalagos edzést, amik persze remek dolgok, és ha valakinek nagyobb túlsúlya van, a dolog még működhet is. De kevés túlsúly esetén nehéz vizionálni, ahogy ennyitől azonnal olvadnak le rólunk a kilók.

A 9. fejezet foglalkozik a táplálkozási aranyszabályokkal - na, majd ebben csak jönnek már a nagy felismerések, gondolhatnánk. Sajnos nem jönnek - illetve egy igen, de az meg már későn.

A szabályok közt ugyanis csupa olyan forradalmi újdonság szerepelnek, amelyekbe tetszőleges női magazint kézbe véve két másodpercen belül bárki belefuthat, úgymint: ne egyen fehér szénhidrátot; ne igyon magas kalóriatartalmú italokat; ne egyen étteremben (miért is ne? de ez már nem derül ki); egyen naponta háromszor; és hogy mindig legyen vele tisztában, mit eszik. Tegye fel a kezét, akinek ebből bármi is új (jó, az éttermet kivéve).

Benkovics alapszabályai roppant egyszerűek, és szintén nem túl eredetiek, egyet kivéve. Az oké, hogy a disznóhús abszolút tilos, vagy hogy enni maximum naponta háromszor szabad, és az is kevés hús és sok zöldség legyen, az viszont új, hogy a kívánt eredmény eléréséhez mindenképp használja a cég által forgalmazott zsírégető, valamint zöld kávé-kapszulát, na meg útifű maghéjat. Szóval tulajdonképp most van egy reklámanyagunk, amiért még fizettünk is? Ügyes.

Hogy valaki a tuti bevétel reményén túl miért ír olyan könyvet, amit akár a lapokból, akár a netes információkból összeollózhat, nem tudjuk, csak azt, hogy ezért totális pénzkidobás bármennyit is kifizetni.

Benkovics Péter

Tuti Fogyás Program - 42 napos életmód-átalakító fogyókúrás rendszer

Netamin kft - 2013

2490 Ft

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta