Közhelyektől fogy a magyar

Bár nincs új a nap alatt - azaz, ha az ember kevesebbet eszik, mint amennyi kalóriát eléget, akkor fogyni fog -, mégis hetente jelennek meg újabb és újabb fogyókúrás könyvek, amelyek mi mást ígérnének, mint csodás alakot pillanatok alatt.  a szerző bankszámláján kívül.

tuti02

Benkovics Péter 42 napos életmód-átalakító fogyókúrás rendszere nemcsak egy könyv, hanem egy netes közösség is. A 185 oldalas könyv lényege pár mondatban leírható, és még csak nagy felismerések sincsenek benne.

Az első részben arra keresi a választ a szerző, mi okozza a túlsúlyt, és leírja a "vákuum törvényt". Ez valójában nem a fogyókúrához kötődik, hanem arról szól, hogy hogyan kezeli az ember az életében felismert dilemmákat, és hogyan győzi le a nehézségeket. Külön fejezet foglalkozik azokkal a tévhitekkel, melyeket amúgy is unalomig ismer minden fogyókúrázó, de ha még 185 oldal se lenne az a könyv, tényleg nem lehetne érte elkérni azt a 2500 forintot. Az "ilyenek a génjeim", az "úgysem tudok lefogyni", vagy "az alkatom tehet róla" és számos efféle, unalomig ismert klisét, valljuk be, mindenki elmondja, aki bukott már bele fogyókúrába, vagy legalábbis mentegeti magát vele egyszer-egyszer.

Pedig a világ egyszerű: elég betartani 8 egészségügyi alapelvet ahhoz, hogy boldogok és soványak legyünk. Ezek pedig a mértékletesség, pihenés, lelki békesség, napfény, levegő, víz, táplálkozás és a testmozgás - hát, ebben nincsenek túl újszerű megfogalmazások.

Abban sem, hogy a fogyáshoz jól jön a sport is. Benkovics a futás helyett a gyaloglást ajánlja, és mellé a fitneszszalagos edzést, amik persze remek dolgok, és ha valakinek nagyobb túlsúlya van, a dolog még működhet is. De kevés túlsúly esetén nehéz vizionálni, ahogy ennyitől azonnal olvadnak le rólunk a kilók.

A 9. fejezet foglalkozik a táplálkozási aranyszabályokkal - na, majd ebben csak jönnek már a nagy felismerések, gondolhatnánk. Sajnos nem jönnek - illetve egy igen, de az meg már későn.

tuti03

A szabályok közt ugyanis csupa olyan forradalmi újdonság szerepelnek, amelyekbe tetszőleges női magazint kézbe véve két másodpercen belül bárki belefuthat, úgymint: ne egyen fehér szénhidrátot; ne igyon magas kalóriatartalmú italokat; ne egyen étteremben (miért is ne? de ez már nem derül ki); egyen naponta háromszor; és hogy mindig legyen vele tisztában, mit eszik. Tegye fel a kezét, akinek ebből bármi is új (jó, az éttermet kivéve).

Benkovics alapszabályai roppant egyszerűek, és szintén nem túl eredetiek, egyet kivéve. Az oké, hogy a disznóhús abszolút tilos, vagy hogy enni maximum naponta háromszor szabad, és az is kevés hús és sok zöldség legyen, az viszont új, hogy a kívánt eredmény eléréséhez mindenképp használja a cég által forgalmazott zsírégető, valamint zöld kávé-kapszulát, na meg útifű maghéjat. Szóval tulajdonképp most van egy reklámanyagunk, amiért még fizettünk is? Ügyes.

Hogy valaki a tuti bevétel reményén túl miért ír olyan könyvet, amit akár a lapokból, akár a netes információkból összeollózhat, nem tudjuk, csak azt, hogy ezért totális pénzkidobás bármennyit is kifizetni.

Benkovics Péter

Tuti Fogyás Program - 42 napos életmód-átalakító fogyókúrás rendszer

Netamin kft - 2013

2490 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek