Az okos bringás télen is alsónemű nélkül teker

Nem kell feltétlenül lemondania a biciklizésről a téli hideg érkezésével sem, csak fel kell hozzá öltözni. Ez nem lesz nehéz, hiszen évről évre jobb, könnyebb, melegebb és komfortosabb darabokat terveznek a bringások számára, és ezek között akadnak pénztárcakímélőbbek is. Akkor sem kell feltétlenül a legdrágább darabokat megvennie, ha megteheti – inkább gondolkodjon rendszerben, vizsgálja meg a már meglévő ruháit! Ha híján van a megfelelő rétegnek, hiába adott ki kisebb vagyont a legdrágább bringás kabátra, sajnos fázni fog. És az sem mindegy ám, hogy mezt vagy pamut pólót választ! A velo.hu bringás kisokosában elmondja, mire figyeljen, és közben megismertetjük az anyagokkal is.

tk3s 56-1017905239

Alsónadrág:

Már az alsónadrágnál elkezdődhetnek a problémák, ugyanis már az is megosztja a bringásokat, hogy vegyenek-e fel vagy sem. Aki szereti, annak sem szabad a hagyományos darabokat választania, mivel vastag varrással és összeillesztéssel rendelkeznek, ami 20 kilométeres táv felett nagyon kényelmetlen, és kidörzsöli a bőrt. A pamut tehát tilos, azért is, mert nagyon gyorsan elnyeli az izzadtságot. Persze, van, amikor ez jól jön, de amikor folyamatos a párologtatás, akkor fölöttébb kellemetlen, főleg, hogy nem tudunk szabadulni a nedvességtől. Erre bármilyen kiválóan szellőző, izzadtságátvezetős betéttel felszerelt nadrágot felvehet, a helyzet nem fog változni, sőt: a saját izzadtságában fog ülni. 

bringa1

Éppen ezért ha ön is az alsógatyahívők táborába tartozik, akkor csakis bringázáshoz tervezett, lapos varrásos, vagy varrás nélküli technikai alsónadrágot válasszon! De bármilyen morbidnak is tűnik elsőre, mindenkinek (a hölgyeknek is) az alsónadrág nélküli bringázást javasoljuk. Ez egyébként nem csak a téli, hanem a nyári időszakra is igaz.

Aláöltözet:

Nemcsak a hegymászóknak érdemes aláöltözetet viselniük. Ez az első réteg, ami a bőrrel érintkezik, így érdemes minőségi darabot választani, ami nemcsak gyorsan elvezeti az izzadtságot a következő ruhadarabhoz, de mosni sem szükséges minden használat után, hiszen nem büdösödik be. Ha a téli bringás munkába járáshoz csak egyetlen ruhadarabot kellene javasolnunk, akkor az az aláöltözet lenne. Ha mérsékelt intenzitással teker, akkor is nyirkos lesz a testtel elsőként érintkező ruhadarab, egy aláöltözet pedig megvédheti az átizzadástól az ingét. Miután célba ért, csak le kell dobnia magáról, és máris komfortosabban folytathatja a napját. Egy jó minőségű téli aláöltözet fölé elég egy szélálló (windstopper) téli mez, még 0 fokban is.

bringa2

Mez:

Felülre minden bringás más-más kombinációt szokott alkalmazni. Az izzadósabbaknak elég lehet egy aláöltözet, illetve egy vastag thermo mez is. Télen érdemes olyan mezt választani, amit windstopperes réteggel is elláttak, azaz nem fúj át rajta a szél. Mindenképpen legyenek zsebek a mezünk hátulján, mivel ebbe pakoljuk majd az apróságokat, és akár a dzsekit is belegyűrhetjük.

bringa3

Thermo

Az anyagnak számtalan változata létezik különböző márkaneveken (Thinsulate, Pearl Izumi Elite Thermal, Mavic Primaloft, Northwave Thermopile, stb). Jellemzője, hogy finom tapintású és meleget biztosít, ezért a nyaknál betétnek is használják. Az izzadtságot elvezeti a bőrről, gyorsan szárad, de egyáltalán nem vízálló, és nem is szélálló anyag. Kabátoknál belső bélésként, és tavaszi/őszi mezek alapanyagként használják.

Kabát:

Nagyon vékony a thermo mezek, és kabátok közötti határvonal, sokan már a vastag thermo mezeket is kabátnak hívják és akként kezelik. A ruhadarabok kiválasztásnál érdemes azt is számításba venni, hogy nem szabad túl melegen felöltözni indulás előtt, mert hamar melege lesz a vastag rétegek alatt. Így aztán nagyon vastag thermo mezt/kabátot, nem szabad 5 fok felett felvenni. Nem árt, ha a kabát windstopperes anyaggal kombinált, és esetleg vízlepergetős is.

bringa4

Windstopper

Amikor hűvösek a reggelek, vagy nagyon fúj a szél, esetleg sok lesz a lejtőzés, akkor a bringások a Windstopperhez nyúlnak. Természetesen ez is egy levédett márkanév, ami a Gore gyártó fejlesztése. Persze itt is megvan minden gyártónak a maga fejlesztése, amik jobbak-rosszabbak, mint az eredeti anyag (Bicycle Line Windtex, Mavic Tech Dry ST, stb). Mezek esetén csak nagyon hideg időben ajánlott, egyébként nagyon alá lehet izzadni, de egy zsebben elférő windstopperes mellényt mindig érdemes magánál hordania hidegben.

Karszár, lábszár:

Speciális kerékpáros öltözék, amely egy pár karvég és lábvégből áll. Az átmeneti időben, amikor még a hajnali hidegben indul el az ember, viszont a rétegekből menet közben szívesen levenne egyet-kettőt, akkor nagyon hasznos öltözék, hiszen egy pillanat alatt lehúzható és elfér a zsebben. Mondjuk, most aligha akarna lejjebb vetkőzni bárki.

bringa5

Kamásli:

Ez is egy speciális, a cipő és láb védelmét szolgáló kerékpáros cucc.Van belőle országúti (azaz nagyon szűkített fazonú) és hagyományos verzió. Különböző vastagságú anyagokban kapható, így érdemes akár kétfélét is venni: egyet a hűvös, de száraz, egyet pedig a fagyos és nyálkás napokra. Utóbbi neoprén anyagból készül és vízálló is. A kamáslikat úgy tervezik, hogy a kerékpáros cipőre is felhúzhatóak legyenek, a cipő talpán lévő stopliknak és sarok pogácsáknak pedig kihagyják a helyet az alján.

bringa6

Neoprén

Nagyon meleg és jól szigetelő, vízálló anyag. Főleg a búvárok használják, a bringások között a téli kamáslik (lábvédők) esetében találkozhatunk vele, esetleg kesztyűknél. Egyáltalán nem szellőző anyag és nagyon érzékeny, ezért ha terepen kerékpározik, akkor csak olyan neoprén kamáslit válasszon, aminek az alján/orrán durva erősítés található. Kezelni nem szükséges, 10 év után is jól érzi magát, ha nem sarasan, koszosan pakoljuk el.

Esőkabát:

Nagyon hasznos, és egyre kedveltebb öltözék a puha, tízforintos méretre összehajtható pár grammos ruhadarab, amit eső esetén pár másodperc alatt magunkra vehetünk, és teljes vízlepergető hatása révén elkerülhetjük vele az elázást. Javasoljuk, hogy ne a nejlon anyagból készült, átlátszó edődzsekit válassza, mert az alatt úgy fogja érezni magát, mintha egy dunsztosüvegben ülne. Azaz, lehet, hogy nem ázik be, de alatta ömleni fog önről a víz.

bringa7

És ezekkel találkozhat még a boltokban

Gore Tex:

Egy márkanév, melynek anyagát nagyon sok gyártó használja fel termékeihez, ezért használhatják is a logót. Ettől függetlenül a köznyelvben minden vízálló-lélegző anyagot górtexnek hívnak az emberek, pedig sok gyártó fejlesztett már ki hasonló, vagy jobb tulajdonságokkal rendelkező anyagot (Pearl Izumi Barrier WxB, Mavic Cocona Xcelerator, stb). Ezen vízálló anyagok lényege, hogy nagy esőben is szárazon tartanak, miközben az izzadtságot a szövetek között található membrán révén kipárologtatják. Persze csak akkor működik jól egy ilyen anyag, ha alatta is a megfelelő technikai alsóruházat található, ami a bőrről tovább vezeti a testpárát a Gore Tex szövet felé. Ne felejtsük el azt sem, hogy a gyári impregnálás általában egy évig, vagy egy mosásig tart. Amennyiben szennyezett az anyag, mindenképpen speciális, ehhez az anyaghoz való mosószerrel mossuk, és utána impregnáljuk újra. A sima folyékony mosószerek vegyi anyagai károsíthatják a mikroszkopikus méretű lélegző membránokat, a mosóporok szemcséi pedig eltömítik azokat! Ma már minden komolyabb ruházati boltban kaphatóak a Holmenkol, Nikwax, Grangers, stb termékei, amiket kifejezetten technikai ruhákhoz fejlesztettek ki, sokszor speciálisan egy anyagfajtához.

Softshell:

Néhány éves fejlesztés, ami elméletileg ötvözi a Gore Tex, Thermo, és Windstopper anyagok előnyeit, azok hátrányai nélkül. Ez persze marketing szempontból nagyon jól hangzik, de azért nem teljesen igaz. Kiváló kabátok, nadrágok, kesztyűk, sapkák készülnek belőle, de azért a Gore Tex vízállóságát nem tudja biztosítani. Előnye a softshell anyagnak, hogy vékony, könnyű, és kis helyre elpakolható.

Lycra:

Vékony, rugalmas, elasztikus anyag. Mezek, és nadrágok alapanyaga. Nem vízálló, nem szélálló, de gyorsan szárad és jól szellőzik. Manapság előszeretettel ötvözik windstopper és softshell betétekkel, az érzékeny területeken. Sérülésre hajlamos, simán kiszakadhat, vagy megsérülhet durva felületekkel érintkezés esetén.

Szilikonok:

Szilikont általában a felsőruházati mezeknél, kabátoknál alkalmaznak az ujjak végein és a deréknál, hogy megakadályozzák a ruha fel/le csúszását. Minél szélesebb a szilikon csík, annál stabilabban tart. Nem árt tisztán tartani alkohollal vagy üvegtisztitóval, mert a zsíros bőr csökkenti a hatását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek