#ÉLETEM

Az első sokk lakásvásárlás után

2013. december 4., szerda 20:20

Atyaég, vettünk egy lakást, most mihez kezdjünk? Oké, tudtuk, hogy hiába tűnik úgy, hogy remek állapotban van a 42-43 négyzetméteres lakás, azért biztos, hogy költeni kell majd rá. Eleinte mondjuk csak egy sima tisztasági festésben gondolkodtunk, meg egy kiadós takarításban, hogy mégse nézzen ki úgy, mint egy átkozott szemétdomb. Aztán kiderült, hogy valamivel komolyabb gondok is akadnak vele, így pedig már érdemes rendesen nekiesni a felújításnak. Ezen a héten egy kisebb lakásfelújítást mutatunk be egy-két lépésben - a téma elméleti részével egyébként sokat foglalkoztunk már az előző hetekben. Tanulság nincs, bizonyos hibákat nem lehet elkerülni, bizonyos dolgokban meg tényleg csak reménykedni tud az ember. Mi pedig reménykedünk, akartuk a dolgot, számoltunk az esetleg balhékkal, úgyhogy semmi nem riaszt el bennünket. A hajtás utáni fotókból látszik, hogy a helyzet nem kilátástalan, de azért szép menet lesz, tartsanak velünk!

Az ingatlankeresés

Hogy hogyan juthat ide valaki? A lakásvásárlás csak eleinte tűnik hatalmas bulinak, valójában egy rohadt kimerítő dolog. Amikor belevágtunk, úgy voltunk vele, hogy nem a tökéletes lakást keressük, mert tudtuk, hogy olyat a büdös életben nem találunk. Mi már azzal is megelégedtünk volna, ha mondjuk nyolcvan százalékban hozza a kívánalmakat, elvégre kisebb összegből gazdálkodtunk. Eleinte nyilván nem is sejtettük, hogy milyen lakást szeretnénk venni. Így aztán egy ideig kifejezetten hasznosnak is tűnt egy csomó lakást megnézni, napról napra darálni őket, mert így valamennyire összeállt, hogy mik a legfontosabb igények, és hogy meddig mehetünk alig több mint tíz millióval. Csak aztán a kiszemeltjeinkkel mindig gondok akadtak, a legjobb lakások pedig, hogy hogy nem, csak egy-két órára kerültek fel az oldalakra, és az ingatlanosok be is húzták őket.

A lemondás határán voltunk, amikor megtaláltuk ezt az ingatlant. Tényleg létezik olyan, hogy valaki belép egy lakásba, és tudja, hogy ezt neki építették. Így aztán nem is pöcsöltünk vele sokat, megtettük az ajánlatot, végigjátszottuk az alkudozást, a végén pedig mindannyian elégedetten ültünk az asztalhoz. Tisztában voltunk azzal, hogy itt-ott repedések futnak a plafonon, de bírtuk a környéket, bírtuk a nappalit, úgy voltunk vele, hogy ha nem szakad ránk az épület, akkor olyan hatalmas baj nincs is. Szerencsére ettől úgy tűnik, most sem is kell tartanunk, de kiderült például, hogy süllyed az épület (igaz, csak néhány millimétert), hogy itt-ott penészes a fal (mert szerencsétlen helyen van a fürdőszoba), és hogy alig értelmezhető kábelkötegek futnak szanaszét a lakásban. Csoda, hogy a fürdőben például nem csapta meg az áram az előző tulajt.

Nézzük a legnagyobb gondokat:

1. Repedés a hálóban

Ezt már megpiszkálta egy statikus, és elmondta, hogy az épület valószínűleg süllyed egy kicsit, ráadásul könnyen lehet, hogy a földszinti lakásunkat egy garázsból alakították ki, úgyhogy nem fektettek annyi energiát a szép kivitelezésbe.Kábé fél-egy méterről van szó, sajnos ilyesmivel sok hegyoldalban épült házban lehet találkozni. A statikus 20 ezret kért.

2. Repedezett festék

A dolog szerencsére nem érint minden helyiséget komolyan, ez szintén a hálót mutatja, de a fal túloldalán, az előszoba/konyhában is megtalálható még. A házban természetesen tudnak a dologról, a ház állagának romlásának megállításáról áprilisban dönthetnek majd a tulajdonosok, reméljük a legjobbakat. Nem érdemes megvárni, amíg tényleg súlyos problémák adódnak.

3. Penészesedés

Nem kell, hogy elszabaduljon a penész, odafigyeléssel fel lehet venni ellene a harcot. A gondot az okozza, hogy a hálóból közvetlenül nyílik a fürdőszoba. Itt csak azért terjedhetett el ennyire, mert vélhetően átáztak a falak, átfolyt valahol a víz. Időnként sajnos azért rá kell nézni, mert ez itt úgynevezett hideg fal, ahol kicsapódhat a nedvesség.

4. Falbontás

A két kis falrész teljesen értelmezhetetlen, kábé arra jó, hogy ha az ember siet, akkor szétverje rajtuk a sípcsontját, Ráadásul, ha véletlenül megcsúszna a fürdőben, és kellően szerencsétlen, akkor alaposan össze is törheti magát ezeknek köszönhetően. Ide valószínűleg tolóajtók jönnek, amikkel a szellőzést még mindig remekül meg lehet oldani.

5. Vezetékek mindenfelé

Szintén nehezen értelmezhető megoldás, hogy egy hosszabbító is került a fürdőszobába, ami korábban a földön hevert (!) - ide mindenképp ki kell találni valami normálisabb megoldást. A házban egyébként mindenhol nehezen azonosítható vezetékek futnak, amiket valahogy takarni kell, mert bevésetni egyelőre nem lesz pénz.

Kezdődik a buli!

A szakemberekkel felvettük a kapcsolatot (kapcsolócserék, vakolás, stb.), reméljük, mielőbb be is költöznek a lakásba. Mi vár ránk? Először is rengeteg papírmunka: villany-, gáz-, és vízóra átírása saját névre a szolgáltatóknál, biztosításkötés (igen, már most, hisz a felújítás során is keletkezhetnek károk). Emellett beszélni kell a biztonsági szolgálattal is, hogy a vezetékhalom megszűnjön, mert néhány, a riasztóhoz kapcsolódó dobozon még matávos címke volt. Bízzunk benne, hogy mindezt ki lehet váltani korszerűbb technológiával (mikor nevezték át a Matávot? 2005-ben? ne vicceljünk már). Lakberendezőt nem alkalmazunk, mert ha az ösztöneink elvezettek a lakáshoz, akkor már be is kell, hogy tudjuk rendezni. Oké, valójában azért nem, mert kicsi a lakás, és minél minimalistább(?) kialakításban gondolkodunk. Nemsokára bevetjük magunkat az Ikeába, a Kikába, vélhetően a Praktikerbe, ha időnk engedi akkor JYSK-be is, hogy rájöjjünk, hogy mi a fenét árulnak ott. Kövessenek!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta