#ÉLETEM

Van, amiben már majdnem skandinávok vagyunk

2013. december 2., hétfő 12:11 |

A Priceonomics összeállított egy térképet aszerint, hogy átlagosan hány éves korukban házasodnak az emberek a világ különböző országaiban. Minél világosabb zöld egy ország, annál fiatalabban kötik be az ott élők fejét. A legalsó értéknek a 20.2 éves kort, a legfelsőnek pedig a 34.5 évest jelölték meg. Ehhez az adatokat az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szolgáltatta, bár ezek sajnos nem minden esetben azonos évből származnak. A házasságokkal kapcsolatban általános trend egyébként az, hogy az emberek egyre később vállalkoznak rá.

Általában még elmondható, és sajnos nem újdonság, hogy van összefüggés egy ország társadalmi-gazdasági fejlettsége és a házasságkötések között. Ahogy a térképen is látszik, a fejlettebb országokban, mint Nyugat-Európa vagy Skandinávia egyes részein általában harminchoz közeledve házasodnak az emberek, míg a fejlődő országokban korábban. Példának Afganisztánt hozták fel, ahol gyakorlatilag állandóan háborúznak. Afganisztán is azok közé az országok közé tartozik, ahol az emberek átlagosan a húszas éveik legelején a házasodnak.

nos640
Fotó: un.org

Az a szokás is változatlanul megmaradt, hogy egyes fejlődő országokban a nőket nagyon fiatalon házasítják. 39 országból érkeztek olyan adatok, amik azt mutatják, hogy ezekben az országokban a nők húsz százalékát már 18 éves koruk előtt férjhez adják, ezen belül húsz országban pedig már 15 éves koruk előtt férjhez mennek a lányok. Ennek ellenére is jellemző világtrend, hogy egyre később kötnek házasságot az emberek: míg egy nő a hetvenes években 21.8 évesen ment férjhez, addig a kétezres évekre ez a szám már 24.7 lett. A lényeg, hogy a néhány országot leszámítva 49 éves korukig az emberek 80 százaléka általában már házasságban él.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta