#ÉLETEM

A Naszálytej és a Sole termékei buktak a laktózbotrányban

2013. november 13., szerda 16:12

Cáfolta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, hogy eltitkolnák azon cégek nevét, amelyek termékeiben hatérték feletti laktózmennyiséget mértek. Nyilvánosságra is került a két cég neve, és a problémás termékek: a Naszálytej Zrt. az 500 ml-es Magic Milk UHT Laktózmentes habtejszín termék miatt fizethet 300 ezer forintos bírságot, ráadásul a vizsgálati díjat, 25016 Ft-ot is ki kell fizetniük. A másik cég, aki fennakadt a szűrőn, a Sole-Mizo volt, náluk a Sole laktózmentes tejben találtak a szakemberek túl sok laktózt.

A tejszínt és a tejet egyébként a debreceni Auchanban vásárolták. Utóbbi a vizsgálat szerint a meghatározott határérték kétszeresét tartalmazta, a  kiterjesztett mérési eredmény pedig: 0,17-0,23 g/100 g volt. 

A másik terméket a Sole-Mizo gyártotta, az egy literes kiszerelésű 1,5 százalékos Mizo laktózmentes tejben 0,215-0,285 g/100g laktóz volt, mely érték az előírtnak szintén több mint kétszerese.

Mi számít laktózmentesnek?

A tejcukormentesség kapcsán az MSZ 1382/1-87 számú szabvány tartalmazza az
irányadó határértéket. A szabvány előírásainak értelmében tejcukormentes
(laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban
legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3. A normál tejben 4,5 gramm tejcukor található 100 grammban.

Megkerestünk pár üzletláncot, de meglepetésünkre sem az Auchannál, sem a CBA-nál nem tudtak róla, hogy termékvisszahívásra került volna sor. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy a termékeket még márciusban vásárolták, viszont az adatokat csak most hozták nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a Sole-Mizo elleni határozat már augusztus végén jogerőre emelkedett.

A Naszálytej meglepődve vette tudomásul, hogy nyilvánosságra hozták a büntetést, főleg ennyivel az eset után. Mindenkit megnyugtattak, hogy már rég nincs a tételből, mivel a tejszín eltarthatósági ideje három hónap. Elmondásuk szerint nem kell tartani ettől a mennyiségtől, mivel gondot minimum 1g/100 g fogyasztása esetén okoz. A céget eddig 18 év alatt másodszor büntették meg.

A Sole-Mizót is kerestük, de nem sikerült elérnünk őket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta