Nézzen ki ön is ufónak biciklizés közben!

Még néhány év, és ha egy biciklista tutira akar menni az esti forgalomban, akkor a bringája és ő maga is úgy fog kinézni, mint egy karácsonyfa vagy egy ufó. Összeszedtük az utóbbi idők leglátványosabb fejlesztéseit, amik az esti kerékpározásban segíthetik a forgalomban részt vevőket. Akad itt LED-es hátizsák, mindenféle lézeres kütyü, amik között van, ami akár biciklisávot is rajzolhat, és valaki arra is gondolt, hogy a kanyarodó autók ne kaszálják el a bringásokat. Egy részük sajnos még nem kapható, de amíg elkészülnek, ön addig is álmodozhat arról, hogy milyen menő, és közben milyen őrülten biztonságos lenne vele a biciklije.

LED-es hátizsák

A Jebigán írtak egy olyan hátizsákról, aminek a hátára ledes kijelzőt építettek, amin az irányváltások mellett megjelenik, ha lassítunk, ha elakadunk, ha megköszönünk valamit, vagy kitehetjük azt is, hogy bocsánat. A cuccot a dél-koreai Lee Myung Su tervezte, aki maga is nagy rajongója a biciklizésnek, és azt reméli, hogy ezzel biztonságosabban lehet majd közlekedni. A termék a SEIL nevet kapta a Safe (biztonság), Enjoy (élvezet), Interact (kapcsolat) és Light (fény) szavak kezdőbetűinek összetételéből. A jelek között egy vezeték nélkül kapcsolódó váltóval váltogathatunk, amit a kormányra lehet szerelni. A táska a kijelző elemei újratölthetőek, és kábé 249-299 dollárért lesz kapható, azaz legrosszabb esetben valamivel több mint 60 ezer forintba fog kerülni. Ha minden jól megy, akkor 2014 márciusától lehet találkozni vele az utakon.

Terepfigyelő fények

A Sichuan egyetem egyik csapata alkotta meg a Lumigrid nevű szerkezetet, amit szintén a kormányra lehet szerelni, a fénye pedig megmutatja az este közlekedő bringásnak, hogy milyen az út minősége, milyen egyenetlenségek vannak előtte. Mindez úgy néz ki, mintha a számítógépek hőskorszakából került volna elő egy játék. Emellett persze hasznos segítség a közlekedés összes többi résztvevője számára is, ugyanis egy ilyen négyzetrácsos pályát maga előtt toló biciklisre valószínűleg sokan felfigyelnek. Egyelőre sajnos ebből is csak tanulmánypéldányok léteznek, hiába nyertek vele egy elég rangos díjat is 2012-ben a tervezők. 2013 májusi hírek szerint pedig egyelőre nincsenek is tervek arra, hogy mikor dobják ki a piacra. Mondjuk engem lehet, hogy tökre elvarázsolnának a fények, és éppen emiatt mennék azonnal fának.

Biciklisáv fényből

Az őrülten király terepfigyelő fényekkel ellentétben már szerencsére nem csak álom az a lézer-lámpa kombó, ami két vörös csíkot vetít a biciklis mindkét oldalára, így jelölve ki az autósok számára a biztonságos távolságot. Az Xfire Bike Lane Safety Lightnak (azaz biztonsági biciklis út) is az a lényege, hogy minél könnyebben kiszúrják a bringást a sötétben, bár az, hogy pont egy-egy vékony lézercsíkkal jelöli, hogy merre van a kerékpáros, elsőre nem tűnik a legütősebb ötletnek. Az viszont kétségtelen, hogy olyan menőn néz ki, mintha éppen hiperugrásra készülne a kerékpáros, így tuti, hogy ebből is beszerzünk hamarosan egyet a biciklinkre. Az ütésálló készüléket, amik AAA-s elemekkel 20 órát bírnak, most 30 dollárért, azaz kicsivel több mint 6 ezer forintért lehet megrendelni a neten.

Lézerrel zárnak utat

bike-zone-lite-on-award-taiwan-frank-guo-hung-wang-stuart-morrow
bike zone

És még mindig nincs vége az őrült technológiai forradalomnak! Biztos ön is ismer olyanokat, akik eleve félnek autók közé menni biciklivel. Hát még akkor mennyire rettegnek, ha mindezt esetleg este kell megtenniük? A Bike Zone ugyan nem garantálja, hogy nem kaszálják el őket, viszont nagyban segíthet, hogy időben észrevegyék őket. A három tagú, független dizájnerekből álló csapat (Frank Guo, Hung Wang és Stuart Morrow) 2012-ben szintén díjat nyert a járműforgalom elől elzárt területet vörösen kivetítő kütyüért. A csíkozást mindkét oldalra ki lehet tenni vele, de be lehet állítani azt is, hogy mindkét oldalon fusson egy-egy csík, ami szintén egyfajta biztonsági zónát jelöl ki - nagyjából olyasmit, mint az előbb bemutatott Xfire, csak ebben az esetben tört vonalakkal. Egyelőre sajnos semmi jelét nem találtuk, hogy meg is lehetne vásárolni.

LED-es figyelmeztetés

Egy angol dizájnertanulót, Emily Brooke-ot nagyon nyugtalanított, amikor megtudta, hogy Nagy-Britanniában a biciklis balesetek 79 százaléka este történik, mert a kanyarodó vezetők nem látják az érkező bringást. Így aztán kitalálta a Blaze nevű kütyüt, ami öt méterrel a biciklis elé vetít egy rikító zöld bringás jelet, hogy figyelmeztesse a sofőröket a közeledő biciklisre. Egyelőre a Blaze-zel sem lehet az utakon találkozni, mert nemrég még a Kickstarteren küzdöttek azért, hogy összegyűljön a pénz a kifejlesztésére. A honlapon mindenesetre azt ígérik, hogy hamarosan megérkezik, és már fel lehet iratkozni egy hírlevélre, ami elvileg a megjelenéssel kapcsolatos infókról tájékoztatja az érdeklődőket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra