5 időspóroló tipp, ha kütyükkel dolgozik

Az emberek jelentős része manapság klikkeléssel és scrollozással tölti a napjait, emellett pedig állandóan pötyög valamit vagy az okostelefonján vagy a számítógépén. Nemrég a TED Talks egyik előadásán a New York Times techrovatának újságírója, David Pogues összeszedett néhány tippet, amivel gyorsabbá tehetjük ezeknek a kütyüknek a használatát, így pedig talán valamivel könnyebbé az életünket. A videóban ugyan tíz tippet kapunk, de vannak sajnos köztük olyanok, amik Magyarországról nem működnek (legalábbis, amikor próbáltuk, nem mentek), és akadt egy-két valóban nyilvánvaló is, amiket szintén kihagytunk. Maradt öt olyan alap teches dolog, amiről azt gondolná, hogy mindenki tudja, pedig baromira nem. 

1. Ne görgessen!

Ha scrollozni (vagy másképpen: görgetni) akar, akkor nem kell az egérhez nyúlni, kész időpocsékolás: "csak akkor használja, ha óradíjat kap" - állítja erről David Pogues. Szerinte használjuk inkább a space-t, ha lefelé szeretnénk haladni, ez pontosan egy képernyőnyit görget lefelé az oldalon. Természetesen felfelé is tud görgetni, erre a Shift + Space billentyűkombinációt használja. Ezek elvileg minden gépen, minden böngészővel tökéletesen működnek. 

2. Nagyítson egyszerűen!

Mit tegyünk, ha gyorsan fel akarjuk nagyítani a szöveget? Ilyenkor érdemes a Ctrl-t és a plusz gombot egyszerre megnyomni, és addig ismételni, amíg a kívánt szövegméretet el nem értük. Oké, és hogyan tudjuk újra lekicsinyíteni? Nagy meglepetés nincs, ismét a Ctrl-t kell lenyomnunk csak ezúttal a mínusz gombbal.

3. Váltson a Google-lal. Mindent.

Ha számítógéppel dolgozik, különösen ha idegen nyelvű szöveg is gyakran kerül ön elé, akkor valószínűleg szüksége van arra, hogy különböző mértékegységeket gyorsan át tudjon váltani, vagy a valutákat átszámítani. Ehhez viszont nem szükséges különböző programokkal bajlódni, vagy átváltó oldalakkal az időt töltenie, elég, ha beírja a Google-be, hogy mit szeretne átváltani például: "10 inch in cm" vagy "1 usd in huf". És ami a legjobb: ehhez a Google oldalát se kell behívnia: ez a fícsör a böngészők címsorából is működik, elég tehát oda beírnia, ahová amúgy a link kerül.

4. Vonja magára a közönsége figyelmét, ha előadást tart

Azoknak is tudott hasznos tanáccsal szolgálni, akik előadásokat szoktak tartani. Ha ugyanis úgy érzik, hogy közönségük nem arra figyel, amit mond, hanem egy kevésbé releváns, de látványos diára önök mögött, akkor elég csak megnyomniuk a B vagy W billentyűket, hogy fekete vagy fehér képernyőt kapjanak a dia helyett. Ugyanezekkel a gombokkal aztán vissza is tudja állítani a képet, és folytathatja a vetítést. 

5. Újrahívás két gombnyomással

Lehet, hogy ön mindennap használja ezt a funkciót a telefonján, de könnyen lehet, hogy nem is sejtette, milyen könnyű újrahívni valakit, ha véletlenül bennünk marad még egy mondat. Ilyenkor ugyanis nem kell újra kikeresni a névjegyzékből vagy a híváslistából, elég megnyomni a hívásgombot, és rögtön beugrik az utoljára tárcsázott szám, a következő gombnyomással pedig már hívhatjuk is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra