Teszt: Műszempillával csábítottunk

Egyre több embernek van műszempillája. Nem, nem az egyben felragasztható, és egy éjszakára szóló fajta, hanem olyan, ami 3-4 héten keresztül fent marad, és állítólag "igéző és gyönyörű" lesz tőle a tekintet. Megirigyeltük, naná.

Kíváncsiak voltunk, ez is annyira látványos-e, mint a fogfehérítés, ezért vettünk egy kupont, és feltetettük a Gold Lashes 4D pilláját egy belvárosi szalonban. Soha nem próbáltam korábban műszempillát, így egy állítólag természetes hosszt, a 12 mm-est választottuk ki, ráadásul a vékonyabb típusból. Eltekintettem a Swarovski kristálytól és a csillogó verziótól is, csak sima feketét kértem.

Egy óra szenvedés következett, leginkább azért, mert behunyt szemmel kellett feküdni majd' egy órán át, miközben egy kozmetikai lámpa világított a szememre. A végén még valamilyen melegített spirállal ívesre is formázták a pillákat, hogy megfelelően göndörödjenek. A hölgy matatott, én próbáltam túlélni. A végeredmény látványos volt, és az ígéret szerint legalább 3-4 hétig az is lesz.

pilla2

Magyarországon a Gold Lashes, a LuXLash és a JB Lashes a legismertebb nevek, amivel a kozmetikusok dolgoznak. A tanfolyamok a legtöbb műszempillás cégnél mindössze 1 naposak, ennyi idő alatt tanulják meg a kozmetikusok, mit és hogyan kell csinálni.

Hogyan lehet kiválasztani a megfelelő szakembert?

Érdemes megkérdezni azokat a barátnőket, ismerősöket, akik régóta rohangásznak műszempillával, hol és kinél csináltatták.

"Ha kuponos oldalról vásárolunk - ami ugye, igen olcsó - előfordulhat, hogy rosszabb minőségű anyaggal dolgoznak, hogy a 3500-4000 forintos ár még megérje, vagy legalábbis nullszaldósra jöjjenek ki" - mondta el egy, az iparágat jól ismerő forrásunk a nem túl meglepő titkot.

Véleménye szerint tehát nem mindegy, hol csináltatjuk a pillákat, hisz Budapesten értelemszerűen magasabbak az árak, mint vidéken, vagy egy kisebb, nem annyira felkapott szalonban. Szerinte mindenképp érdemes megkérdezni még a bejelentkezésnél, hogy tartanak-e szenzitív ragasztót – ezt ajánlják az allergiára hajlamosoknak –, illetve a szalonban megnézni, hogy milyen márkájú szempillát használnak, ez ugyanis fel van tüntetve a dobozokon. Az sem árt, ha jó sok kozmetikus oldalát végignézzük: soha nem menjünk olyan helyre, ahol képügynökségi fotót tüntetnek fel saját munkaként, vagy több oldalon ugyanabba a képbe futunk bele.

A szakember szerint nem jellemző a pillák elvékonyodása, normál esetben a szempillák elöregedési ideje 12 hét körül van. A pillák növekedési fázisainak megfelelően a szemhéjon általában 3 fázisban lévő pillákat találunk – rövidet, közepest és hosszút –, a közepesekhez, vagy ennél nagyobbakhoz ragasztják hozzá a műszempillát. Így előfordulhat, hogy pont egy elöregedett darabra ragasztják fel, amely hamarosan kiesik, de ez nem jelenti azt, hogy a bajt az idegen anyag okozta.

Mekkora lehet?

A szakember mindig az adott ügyfélnek megfelelően választ, átlagosan 7 mm-es hossztól kaphatóak a pillák, egészen 16 mm-es-ig lehet választani, és akkor még nem merültünk el az olyan kérdésekben, mint, hogy vékony vagy vastagabb (0,15 mm-től 0,25 mm-ig), íves vagy kevésbé, cicás vagy sima, csillámos vagy egyszínű legyen.

Árak

Kuponos oldalakon 3500-4000 Ft egy szett, míg egyéb esetben 8000-9000 forinttól fölfelé. Tölteni 3-4 hetente kell, ennek ára 7000-13000 forint körül van, szalontól függően.

Mit igen, mit ne?

Meglepő, de a szempillaspirált érdemes elfelejteni, bár már létezik műszempillára való. Ugyanez a helyzet a szemceruzával, és az olajos szemfestéklemosókat is kerülni kell. Az első 24-28 órában ne érje víz a pillasort, és a szaunát se kockáztassuk, később a szemdörzsöléssel vigyázzunk. Ha ki akarja húzni a szemét, használjon inkább tust a ceruza helyett, vagy filcet. Kontaktlencse nem akadály, de akinek érzékenyebb a szeme, az inkább vegye ki a lencsét a szempilla felrakásának idejére.

És az elméletek után a gyakorlat

A felrakás után alig egy héttel pilláim gyors fogyatkozásnak indultak. Először csak néhány szál hullott ki, a maradék pedig egyre kezelhetetlenebbé vált, dőlt jobbra, dőlt balra, csak egyenesen nem állt, ahogy kellett volna.

A szakirodalom szerint persze csak speciális oldószerrel lehet eltávolítani a pillákat, de szerencsére az étolaj ugyanolyan hatékonynak bizonyult. A negyedik héten elegem lett, pillanatok alatt leszedtem vele a megmaradt szálakat, kivéve egy nagyon ragaszkodót. Így ért véget a szempilla karrierem, viszont legalább újra kihúzhatom a szemem, és nem kell attól sem rettegnem, hogy csipásan érkezem a munkahelyemre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra