18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hormonmentes védekezés: nem csak óvszerrel

A nők legnagyobb része fogamzásgátló tablettákkal, vagy egyéb hormonális szerekkel próbál védekezni a nem kívánt terhesség ellen. Vannak azonban, akik vagy elvből, vagy óvatosságból, vagy csak egészségügyi okok miatt inkább más megoldásokhoz fordulnak. Sokakat csak az tart vissza a hormonmentes fogamzásgátlóktól, hogy úgy tudják, az egyetlen alternatívájuk a gumióvszer, azt meg nem szeretik. Pedig a választási lehetőségek ezzel még nem érnek véget.

Kiknek érdemes áttérniük a hormonmentes fogamzásgátlásra?

A hormonális fogamzásgátlók, főleg a tabletták, kétségtelenül praktikusak, ám vannak, akik számára komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Azoknak például, akik trombózisra hajlamosak – vagy már volt is nekik -, fokozott a véralvadásuk, vagy nagy, kitüremkedő visszereik vannak, a szakemberek valamilyen alternatívát szoktak javasolni. Ha ugyanis e rizikófaktorok fennállása mellett valaki tartósan még fogamzásgátló tablettát is szed, megnő a trombózisból adódó tüdőembólia kialakulásának valószínűsége. Ezen kívül köztudott, hogy a hormonális gyógyszerek néhány esetben migrént is előidézhetnek – vagy a már meglévőt súlyosbíthatják -, így általában az ezzel küzdőknek is mást szoktak javasolni.

„Természetesen a kockázat különböző problémákra, főleg a trombofiliára (trombózishajlam) megnő, ha a tablettaszedés mellett az illető túlsúlyos és dohányzik, így az egészséges életmód a hormonális fogamzásgátlók mellett fokozott jelentőséggel bír” - mondja dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyász. ”Ezen kívül érdemes megemlíteni azt is, hogy antibiotikumos kezelés során ajánlott kiegészítő módszert is alkalmazni (pl. óvszert), mivel semlegesítheti a fogamzásgátló tabletta hatását, csakúgy, mint egyes pszichiátriai és epilepszia elleni készítmények.

A nőgyógyász szerint a felsorolásnak itt még nincs vége, ugyanis a hormonkészítmények a pajzsmirigy zavarokra és a cukorbetegségre kapott gyógyszerekre is befolyással lehetnek. Az utóbbinál például a hormonális fogamzásgátlók megemelhetik a vércukorszintet, így rögtön át kell állni más inzulinadagra.

Szintén nem ajánlott a hormonkészítmény a 35 év fölöttieknek, a túlsúlyosaknak és a dohányzóknak, és mivel úgy tűnik, ezek a tabletták okolhatóak a nemi vágy csökkenéséért is, nagyjából tulajdonképp mindenkinek, aki örömét lelné a szexben. De akkor mi marad?

Hormonmentes módszerek

Pesszárium, méhszájsapka

Pearl-index: méhszájsapka:7-11, pesszárium:18-20

Lényege, hogy a méhszájra egy gumiból készült védősapkát helyeznek, amit akár spermicid anyaggal is bevonhatnak. Viszonylag könnyen alkalmazható módszerről van szó, arra azonban ügyeljen, hogy a közösülés után minimum hat óráig ne szedje ki! Egyedüli hátránya, hogy ügyetlen felhelyezés esetén érezhető (de ezen persze szorgalmas gyakorlással lehet segíteni), valamint hogy arra hajlamosknál allergiás reakciót válthat ki a gumi.

Spermicid szerek

Pearl-index:0,74-7

Napjainkban egyre inkább elterjedtek a spermicid készítmények, melyek tampon, kúp, hüvelytabletta, film illetve krém formájában kaphatóak (pl. Pharmatex, Patentex). Ezek pearl-indexe lényegesen jobb, mint az olyan természetes védekezési formáknak, mint pl. a naptármódszer, azonban még így is lehet olykor hallani a szakemberek közt csak „Pharmatex-babák”-ként emlegetett csecsemőkről.

Dr. Tarcheh Viktor szerint nagyjából mindegy, hogy ki melyik készítményre szavaz – a tamponra, hüvelytablettára, krémre, vagy kúpra-, hatásfokuk nagyjából megegyezik. A különbség maximum abban lehet, hogy van, amelyiknél 10 percet kell várni, hogy kifejtse hatását, és van, amelyik felhelyezése után már rögtön akcióba léphet.

Mi az a pearl-index?

A pearl-index azt mutatja meg, hogy az adott fogamzásgátlási módszerrel 100 nőből mennyi esett teherbe egy év alatt, tehát lényegében arról kaphat képet, hogy mennyire megbízható 1-1 alternatíva.

Spirál

Pearl-index:0,5-5

„A méhen belüli eszközökhöz tartozó spiráloknak két fajtája van: hormontartalmú, illetve hormonmentes. Előnyük, hogy megbízhatóan védenek a nem kívánt terhesség ellen (pearl indexük 0,5-5), illetve hosszú időn keresztül fennmaradhatnak, azonban azt nem árt tudni, hogy számolni kell bizonyos mellékhatásokkal, például erősebb vérzéssel, gyulladásokkal, méhen kívüli terhességgel. Fontos, hogy a spirál szülés előtt álló nőknél az esetleges szövődmények miatt nem alkalmazható!”- mondja a szakember.

Természetes fogamzásgátlás

Pearl-index:megszakításos módszer:8-38, naptármódszer: 8-38

Amennyiben nem akar még csak időszakosan sem kemikáliát vagy külső eszközöket használni, természetesen akkor is vannak módszerek, amikkel csökkentheti a teherbeesés esélyét, ám azt hozzá kell tenni, hogy ezek egyike sem mondható biztonságosnak, így inkább azok próbálkozzanak ily módon, akiknél nem gond, ha mégis jön a baba. Ilyen például a megszakításos együttlét – amivel a baj az, hogy még így is kerülhetnek a hüvelybe spermiumok -, illetve a naptármódszer, amikor a nő kiszámolja, hogy mely napra tehető az ovulációja. A nőgyógyász azonban hangsúlyozza, hogy nem elég csak az a napot kihagyni a szexszel, ugyanis a spermiumok 2-3 napig is életképesek, a petesejt pedig az érés után még egy napig! Így tehát az ovuláció előtti 3 naptól egészen az utána következő napig kiegészítő fogamzásgátlási módszer javasolt. Fontos tudni azt is, hogy ritkán bár, de előfordulhat extra peteérés is a ciklus során - akár egy orgazmustól is -, így erre a módszerre vakon alapozni semmiképp sem szabad!)

Oszd meg másokkal is!
Mustra