A diétázók tíz leggyakoribb tévedése

Az interneten számtalan diétás módszer és tanács kering, viszont nem árt, ha azért fenntartással kezeljük őket: mindig érdemes jobban utánajárni a dolgoknak, mielőtt elkötelezi magát egy-egy, épp divatos fogyókúra mellett. Összeszedtük, melyek azok a tanácsok, melyekről hallhatott, ám egyáltalán nem segítik a súlyvesztést.

"A zsír hizlal!"

Sokan azt hiszik, hogy ha zsíros ételeket esznek, akkor rövid időn belül elhíznak és tönkremegy az egészségük. Dr. Sharon Palmer, a The Plant-Powered Diet nevű könyv szerzője szerint azonban ez nem teljesen igaz, ugyanis a kulcskérdés inkább az, hogy milyen zsírokat is fogyasztunk? Ha ön egész nap csipszeket és csokikat eszik, akkor persze ez lesz a vége, de léteznek "jó", azaz a szervezet számára hasznos zsírok is – mint pl. a lazacban, avokádóban lévők -, melyek nemhogy ártanának, de jót is tesznek az szervezetének. Barcza Zsuzsanna dietetikus szerint azért fontos ehhez hozzátenni, hogy a "jó" zsírokból se lehet mértéktelenül fogyasztani: ha feleslegesen viszi be őket, az ugyanúgy hizlal.

"Ne csipegessen!"

Csodálkozik, ha egy nap csak kétszer eszik, mégse tud lefogyni? Ebben nincs semmi furcsa, hiszen ilyenkor a legtöbb ember lehet, hogy csak reggel és délután étkezik, de mivel eddigre kiéhezett, akkor bizony falni fog. Nem hiába mondja a legtöbb dietetikus, hogy lehetőleg mindenki egy nap ötször étkezzen, mert így nem fog nekiesni a hűtőnek. Ha úgy érzi, megéhezett, ne kínozza magát, egyen egy kis gyümölcsöt, joghurtot, vagy csipegessen mogyorót - így szinten tarthatja az energiaszintjét, ráadásul nem fognak falási rohamok magára törni.

"Ráadásul ha 3 étkezésnél kevesebbel próbálkozik, akkor a szervezet „tartalék üzemmódra” kapcsol, és lecsökkenti anyagcseréjét, így ez kedvezőtlen a fogyás szempontjából."- figyelmeztet a dietetikus.

"Kalóriaszámlálás nélkül nincs fogyás!"

Bár hasznos lehet, ha megnézi, az adott étel hány kalóriát tartalmaz, mert ez segíthet az adagokat kimérni, ha azonban a helyes táplálkozást tartja szem előtt, akkor ez csak egy kis része a dolognak. Kalória és kalória között is van különbség ugyanis (pl. hogy milyen minőségű, fajtájú): egy 50 kalóriás almának pl. egészen más hatása van, mint egy szintén 50 kalóriás túrótortának, mivel az előbbi minőségi – "sűrű" - kalóriát tartalmaz, míg az utóbbi úgynevezett üres kalóriát, ami nem tartalmaz fontos tápanyagokat, és hamar éhes lesz utána.

Emellett a dietetikus szerint az is fontos, hogy az adott energiából milyen gyorsan lesz vércukor, tehát az ételek glikémiás indexe is mérvadó. Magas rosttartalmú élelmiszerek lassabban emelik a vércukorszintet, tehát több ideje jut a szervezetnek a cukor felhasználására, így kisebb eséllyel fog zsírtartalékokat felhalmozni.

"A szénhidrát az ördögtől való!"

A szénhidrátokkal szinte ugyanaz a helyzet, mint a zsírokkal: vannak köztük egészségesek és egészségtelenek. Tudjuk, hogy a finomított szénhidrátok túlzott bevitele nem csak súlyfelesleget okozhat, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is segíti, miközben a teljes kiőrlésű gabonák - amik ugye, szintén szénhidrátot tartalmaznak -, egyenesen jót tesznek, többek között csökkentik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

"Sok fehérjével fogyni fog!"

Sokaknak rossz hír, de ha elhagy mindent, és csak fehérjéken él, attól még nem fog lefogyni, ugyanis az egészséges táplálkozáshoz kellenek szénhidrátok és a zsírok is. Meg persze, a fehérjék, úgyhogy nem célszerű csakis az egyik komponensre ráállni. Ha egyedül fehérjét fogyaszt, akkor nem csak megfosztja magát rengeteg antioxidánstól és rosttól, de növeli annak esélyét is, hogy előbb-utóbb megnő a koleszterinszintje.

„A túlzott fehérjebevitel azért is rossz, mert erősen megterheli a veséket, és a kizárólag fehérje alapú táplálkozás során rengeteg káros melléktermék keletkezik, amelyek hatása veszélyesebb a szervezetre, mint néhány kiló súlyfelesleg. Ideális arány a napi energiaszükséglet szempontjából: szénhidrát 55-58%, zsír max. 30%, fehérje 12-15%” - tanácsolja a szakember.

"A gluténmetes diéta fogyókúrázáshoz van kitalálva!"

Manapság ez az egyik legnépszerűbb diéta, így nem csak a lisztérzékenyek követik. Sokan ugyanis úgy hiszik, az ilyen táplálkozás egyet jelent a fogyással, pedig nincs semmiféle tudományos bizonyíték arra, hogy a glutén hízlalna A súlycsökkenés oka inkább az, hogy aki gluténmentes diétát követ, az kiiktatja étrendjéből finomított gabonákat, amelyek fogyasztása - mint már említettük - önmagában is a hízás egyik legfőbb oka.

Jobban fogy, ha üres hassal indul edzeni

Hogy üres vagy teli hassal megy edzeni, az a ledolgozott kalóriák szempontjából lényegtelen, ha viszont éhesen indul sportolni, akkor annak izomvesztés lesz az eredménye. Persze az sem megoldás, ha állandóan energiaitalokkal turbózza fel magát, mert bár a bennük lévő cukor energetizálja az izmokat, ellenben rengeteg egészségre káros adalékanyagot tartalmaznak. A legjobb, ha edzés előtt bekap valamilyen gyümölcsöt – pl. banánt -, vagy eszik pár kocka étcsokit, melytől nem csak jó kedve lesz, de fel is frissül a benne található koffeinnek köszönhetően.

Barcza Zsuzsanna szerint a sportolást megelőző táplálkozás milyensége, összetétele attól függjön, hogy milyen jellegű sportot űzünk és milyen időtartamban. Az viszont bizonyos, hogy az éhgyomorral történő testedzés hatására valóban fellép súlycsökkenés, csakhogy ez izomtömeg vesztés (és ez persze fogyással jár, csak nem ideális). Ennek oka, hogy a szervezet fehérjéből könnyebben tud energiát gyártani, mint a párnák és hurkák formájában elraktározott zsírból, és mivel az izmok nagy energiafogyasztók, energia híján ideálisabb megoldás a fehérjék bontása, mert annál kevesebb izmot kell „etetni”.

"Egyen két óránként, hogy felpörgesse az anyagcseréjét!"

"Ez nem igaz, a legideálisabb 4-5 óránként étkezni, mert ennyi idő alatt még nem éhezik a szervezetünk, viszont 1-1 étkezés alatt van lehetőség a zsírégetésre”- mondja a dietetikus.

"Elég, ha csak hétköznap figyel oda az étkezésére!"

Hétvégente mindenki jobban elengedi magát, pedig egy valódi diétában nincsenek szabadnapok. Ilyenkor az ember többet alszik és kevesebbet mozog, így ha még ráadásul többet is eszik, annak nem lesz jó vége! Persze egy kevés koktél megengedett az esti buliban, de ennél lehetőleg ne legyen több, különben kárba vész a heti teljesítmény!

"Mindent vagy semmit!"

Ha diétázik, persze vannak ételek, melyeket érdemes elkerülni, azonban szó sincs róla, hogy teljesen meg kéne fosztania magát egy finom pizzaszelettől, vagy sütitől. Persze nem kell minden héten ilyeneket enni, de ha olykor-olykor lecsúszik, nem tettük tönkre az addigi munkánkat. Sokkal rosszabb, ha szigorúan megvonja magától ezeket, mivel akkor jönnek csak igazán a hétvégi falási rohamok!

„Az étrendet úgy kell kialakítani, hogy alkalmanként helyet kapjanak a desszertek és kevésbé diétás ételek, természetesen kis mennyiségben. A legtöbb fogyókúra is ezen bukik meg: ideig-óráig tudjuk nélkülözni a kedvelt falatokat, de egy életen át nem. Az életmódváltás éppen arról szól, hogy olyan életvitelt alakítsunk ki, amely mértéktartó, de változatos, így akár egy életen át könnyedén tartható” - mondja a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek