#ÉLETEM

Hidzsábban tiltakoznak a svéd nők

2013. augusztus 23., péntek 18:57

A svéd nők szolidaritási hadjáratba kezdtek a Twitteren és az egyéb közösségi oldalakon: olyan fotókat postolnak magukról, amelyeken a hagyományos muszlim viseletbe, hidzsábba, azaz fejkendőbe vagy fátyolba öltöztek. Mindezt azért, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat egy terhes muszlim nővel, akit állítólag azért támadtak meg Svédországban, mert ilyet viselt - írja a BBC. Ezekre a fotókra egyébként #hijabuppropet hashtaggel lehet rákeresni.

A tiltakozók között ismert emberek is vannak, többek közt politikusok és tévés műsorvezetők is. A kampánynak az a célja, hogy a svéd kormány biztosítsa a jogot a svédországban élő muszlim nőknek a szabad vallásgyakorlásra, és hogy felhívja a figyelmet a muszlim nőkkel szembeni kirekesztésre. A terhes nőt szombaton vitték kórházba, miután rasszista sértéseket kiabáló támadója letépte a hidzsábját, és egy autóhoz verte a fejét.

"Szerintünk ez elég ok, hogy a miniszterelnök és más politikusok végre megtegyék a lépéseket a fasizmus megállítására egy olyan országban, ahol egyre több támadás éri a muszlimokat - és ahol a nőknek nagyon szorosra kell kötniük a fátylukat, hogy ne tépkedjék le őket" - olvasható a szervezők közleményében. Az igazságügyi miniszter, Beatrice Ask megígérte, hogy az ehhez hasonló támadásokat nagyon komolyan fogják venni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta