no
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vibrátorral enyhíthetők a menopauza tünetei

Klimax környékén minden a feje tetejére áll: nem elég, hogy legtöbb nő az időskor kapujaként tekint rá, de mellette még számos kellemetlen panasz is megjelenik. Azt mondják, a szex minden bajra gyógyír - legalábbis egy ideig -, és kiderült, valóban így van, már ha a menopauza problémakörét nézzük. Az se baj, ha nincs partnere hozzá.

Hőhullámok, hangulatingadozások, éjszakai izzadás - ez csupán néhány a menopauza főbb tünetei közül, azonban talán még ezeknél is kellemetlenebb a fellépő nagyfokú hüvelyszárazság, ami bizony jócskán rányomja a bélyegét a szexuális életre. Dr. Mary Jane Minkin, a Yale Egyetem Orvostudományi tanszékének szülész-nőgyógyásza a Huffington Postnak elmondta, ilyenkor hasonlóan nagy változások mennek végbe a nő szervezetében, mint a menstruáció kezdetekor. Azonban ekkor az ösztrogén szintje csökken, aminek következtében a medence tájékán a váráramlás is lelassul, így hüvelyszárazság, hüvelyi atrófia (sorvadás), illetve izomtónus csökkenés léphet fel, ami kevésbé élvezetes, vagy akár fájdalmas szexhez vezethet.

A hüvelyszárazság tehát igen gyakori probléma a menopauza alatt és után is, az orvosok az esetek többségében ösztrogéntartalmú krémeket és géleket írnak fel, azonban van még egy megoldás rá, ami talán szokatlan, de elvileg használ: ez nem más, mint a vibrátor.

Dr. Minkin szerint ugyanis ezen eszközök használatával javul a kismedencei terület vérellátása, aminek eredményeként fokozódik a hüvelyi nedvesség, ráadásul hamarabb és jobban is fog reagálni a szexuális ingerekre - ami nem egy elhanyagolható szempont, főleg, ha az ember aktív nemi életet kíván élni.

Azt azonban tudni kell, hogy a gyakori szex is elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a problémák ne alakuljanak ki, hiszen a hüvely is egy izom, így tehát azt nem árt edzésben tartani. Éppen ezért gyakrabban fordulnak elő ezek a menopauzás tünetek azoknál, akik valamiért (elvált, özvegy) kevesebbet szeretkeznek. Számukra különösen jók a vibrátorok, ugyanis segítségükkel megelőzhetőek a kellemetlen panaszok, sőt, statisztikák kimutatták, hogy a nők nagy része egy hónapon belül javulást tapasztalhat (jobban élvezik a szexet, nem lesz fájdalmas), amennyiben rendszeresen használatba veszik az eszközt.

Hogy pontosan hányszor ajánlják a szakértők a használatot? Állítólag heti 3-4 alkalom is elég, de persze ha valaki többször kívánja meg, akkor csak rajta. Azt viszont érdemes betartani, hogy kezdetekben lehetőleg használjanak hozzá síkosítót!

Dr. Minkin elárulta azt is, hogy általában vizsgálat közben szokta kikérdezni a betegeit a szexuális életükről, és ha hüvelyszárazsággal küzdenek, ráadásul úgy, hogy nincs állandó partnerük, akkor mindig szokott vibrátorokat, síkosítókat, vagy ösztrogénes krémeket ajánlani. Azt tapasztalta, hogy azok, akik megfogadták a tanácsát, a következő  kontrollok során bevallották, hogy egy idő után már nincs is szükségük semmilyen plusz termékre a vibrátoron kívül, mivel hüvelyük kellő mértékben képessé vált a nedvesedésre. Dr. Minkin azért is ajánlja a vibrátort a hormontartalmú készítmények, krémek, zselék és tabletták helyett, mert ez a kezelési módszer ráadásul semmiféle mellékhatással nem jár.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek