#ÉLETEM

A Casabrasil a húsosok mekkája

2013. augusztus 18., vasárnap 20:31

Az Andrássy úton még február végén nyílt meg a Casabrazil étterem, az egykori Absinth helyén. A fehér terítős, kis terasszal csalogató hely meglehetősen elegánsnak néz ki, de nem a feszélyezős fajtából. Mi a degusztációs menüt kóstoltuk végig, meg persze a koktélokat, némi fehér- és vörösborral.

A helyen a légkondi egyelőre nem akart működni, ezért a tulajdonos lánya elnézést is kért, így a teret némi tájidegen ventillátorral tették élhetővé, ami szerencsére épp mellettünk kavarta a levegőt, így mi izzadás nélkül tömtük magunkba a vacsorát.

A rodizio, azaz az étterem profilját bemutató degusztációs menü pont arról szól, amit itt csinálnak. Sok-sok köret, és hihetetlen sok hús: nyársról a tányérra, frissen.

Az aperitfiként tálalt, igen erős caipirinha koktél után előételként vegyes salátát kaptunk, amiben az egyetlen izgalmas a brazil pálma szív volt, legalábbis kinézetileg. Egyébként egy teljesen hagyományos vegyes saláta volt, némi fűszerrel. Majd jött a bahiai babkrém leves némi baconnal, de ezért sem érdemes elrohanni az étterembe. Pont olyan, mint a nagyi bablevese lepürézve: meleg, sós, ízes, de ezt otthon is megkapjuk.

A főételeknél a koncepció az volt, hogy a köreteket kis tálkákban kapjuk meg, míg a húsokat a felszolgáló hozza. A rizs, sült banán, fekete bab, sült krumpli nem hozott lázba, a ropogós polenta azonban izgalmasan sikerült. A kisebb téglalapokra vágott kukoricát olajban átsütve tálalták, némi fokhagymás utóízt is ki lehetett érezni belőle.

A farofa itthon szintén nem ismert, ez manióka lisztből készült, és kábé "a köret körete", ugyanis a rizs vagy a bab tetejére kell szórni, miután az ember összekeverte a vágyott mixet. Ehhez jönnek a húsok, melyek annyira autentikusak, hogy egyenesen egy brazil grillmestertől (passadores) kapjuk őket, a probléma ezzel csak az, hogy az úr egy szót nem beszél angolul, így ha nincs egy magyar felszolgáló a közelben, csak találgatni tudunk, hogy mit kapunk. Az állat fajtája így még csak-csak megvolt, de, hogy éppen mi az, azt passzoltuk.

A csúcs persze a marha, ami nem Brazilíából, hanem a közeli Urugay-ból érkezett, ami az étterem tulajdonosa szerint jelenleg a legjobb marha lelőhely. Mi ezt nem vonjuk kétségbe, a vékony szeletekre vágott hús isteinen omlós volt, ugyanakkor nem a szétsütött fajtából. Ugyanakkor a roppant unalmasnak hangzó baconbe tekert pulyka is ütős, a kolbászkákról nem is beszélve. Bár életemben nem jutott volna eszembe hozzá sült banánt enni, teljesen jól működik együtt a sós húsokkal. Dobálózhatnánk még a Cupim, Maminha, Fraldinha szavakkal (ezek mind húsfélék), de inkább meg kell kóstolni, kinek mi ízlik. A menűsor végén jön a nyársra húzott ananász, ami segíti az emésztést, és átvezet az édességekhez.

Mi az elsőre sajttortának nézett, de marcujás tortát kóstoltuk meg. A hatalmas szelet (legalábbis így, néhány kiló hús után annak tűnő) torta alapja a linzertészta, erre jön a kissé savanykás könnyű krém. Isteni.

Casabrazil

Andrássy út 34.

Nyitvatartás: Kedd-Szombat
12-16 / 18-24
Vasárnap 12-16

Menü: 9700 Ft

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta