#ÉLETEM

Amit sosem tudott a jégkrémgyártásról

2013. augusztus 11., vasárnap 18:04

Nincs is annál jobb, mint ha a 40 fokban gyárlátogatásra hívnak, főleg, ha ott jégkrémek készülnek. Ezzel csak a Túró rudi gyártósora vehette fel a harcot.  Az Eispro törökbálinti üzemét néztük végig, hogy kiderüljön, miből készül a jégkrém, és miért kell sóoldat a gyártáshoz. A Tesco egyik magyarországi beszállítójánál jártunk.

Az Eispro céghez nem könnyű bejutni, hiába no, a higiéniás szabályoknak meg kell felelni. Hogy még véletlenül se ipari kémkedjünk, a mobil, meg a többi dolog kint maradt, és az órák meg az ékszerek sem nézhették meg az üzemet. Volt helyette sapka meg cipővédő, a szakállvédőről nem is beszélve.

Miután teljesen elvesztettük az egyéniségünket, megnézhettük a gyárat. A jégkrémgyártás elvileg nem egy bonyolult folyamat, a száraz és folyékony részeket összekeverik, felmelegítik, homogenizálják és pasztörizálják, majd ha kissé kihűlt, hozzátesznek ezt-azt, ami nem bírja a hőt.

A dolog roppant egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Nézzük a tényeket:

A jégkrémet az anyagok összekeverése után először 60, majd 72, végül 82 fokra melegítik fel, majd hűtik le pillanatok alatt.

Minden piacnak megvan a kedvenc vaníliája, van ahol a fehérebb, van ahol a sárgásabb változatot kedvelik, sőt van igény a vanília belsejében található magokra is, úgyhogy megrendelőtől függően 30 féle vaníliát kínál a gyár.

Percenként 120 darab jégkrém hagyja el a gyártósort, így egy nap 172 800 jégkrém készül.

A magyar átlagfogyasztás mindössze 2 liter/év, míg a norvégok évi 16 litert is megesznek fejenként. Évente 20-24 millió liter jégkrémet tüntetnek el a magyarok, ezt a mennyiséget ez az egy gyár is fedezni tudná.

A hazai piacon a legkeretesebb a csoki-vanília-eper hármas.

Mivel a magyar tej nagy része Olaszországban és Bulgáriában landol, ezért gyakori, hogy nálunk osztrák és német tejet használnak fel a gyártás során, ha az sincs, jön a tejpor.

Csak ebből a gyárból 9,3 millió liternyi jégkrém került ki tavaly.

A krémet sóoldatos tartályokban hűtik le, majd egy gép csokiba mártja, és mehet is a csomagolóba.

A jégkrémeket műszakonként kóstolják, és ellenőrzik a laborban, nem is beszélve a mikrobiológiai vizsgálatokról, ahol indikátor-csírákat keresnek.

Fémdetektor vizsgál át minden egyes darabot, amire azért van szükség, mert elég egy parányi fémdarab, ami a gépekről kerül a fagyiba, és máris itt a baj.

A fémdetektort ráadásul óránként tesztelik, hogy kiderüljön, észrevesz-e mindent, amit kell.

A minőséget folyamatosan figyelik, egy ember csak azt lesi, megfelelően állnak-e a pálcikák a krémben.

A glutén-, tej- és cukormentes jégkrémre akkora az igény, hogy nem tudnak eleget termelni belőle, a Tescónak készülő Gusto jégkrém laktózmentes változata is siker lett.

A fagylalt- és jégkrémiparban januártól szeptemberig megy a nagyüzem, ezután pihennek a gépek, és a dolgozók egyaránt. Legyenek erősek, lassan elkészülnek a gyárak a karácsonyi kiszerelésekkel.

Mindent le tudnak gyártani, csak a megfelelő mennyiség kell hozzá, 250 000 darab alatt nemigen állnak szóba az emberrel a gyárak.

Hála a nyugati piacnak, egyre több természetes színezék és aroma kerül a jégkrémbe itthon is.

A gyárban egyáltalán nincs hideg, csak a krémek fáznak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta