Vegyen nyári túracipőt, nem bánja meg!

Nem csak a futás létezik, egyéb szabadidős sportot is szívesen űzünk a meleg hónapokban. A futócipők mellett olyan túracipőket és egyéb, speciális igényekre fejlesztett lábbeliket teszteltünk, melyek jól jöhetnek egy nyári táborban, túrán, aktív pihenés alatt. Az InterSport McKinley márkájú cipője például remekül bevált a kalandparkban, a Columbia Drainmaker névre keresztel cipője vitorláson a legpraktikusabb, de fesztiválon is jól jön, akárcsak a Merrell barefoot cipője, ami olyan kényelmes volt tesztelőnk számára, hogy le se akarta venni. A folytatásban megtalálja még a The North Face és a Columbia túracipőit is, olvasson tovább!

1. McKinley - Footprint W

9990 forint, keresse az InterSport üzleteiben

"Életemben nem hallottam a McKinley márkáról, ezért semmilyen prekoncepcióm nem volt a cipővel szemben. Ennek ellenére nekem első blikkre az jutott eszembe, milyen kínai hatású ez a cipő. A kerek orr némiképp meglepő, viszont nagyon praktikus, mert nem nyomja össze a lábat. A hálós kialakításnak köszönhetően nagyon bíztam benne, hogy a 30 fokban sem lesz melege a lábamnak. Több helyen is teszteltem, dülőtúrára vittem, bicikliztünk, és városnézéshez is ezt húztam a lábamra, sőt egy kalandparkba is elvittem. A hálós szerkezet ellenére a 30 fokban nem szellőzött jól a cipő, sokszor volt melege a lábamnak. Praktikus viszont, hogy kivehető a betétje, így könnyen mosható, és szerettem, hogy csak egy pánttal záródik. Nem túl párnázott a sarka, viszont megfelelően tartja a bokát, így könnyebb kirándulásokhoz ideális. Ajánlom azoknak akiknek nem fontos a márka, szeretnének egy kényelmes cipőt, és nincsenek extra igényeik" – mondja tesztelőnk, Zs.

Funkció: 4/5 pont

Design: 2/5 pont

2. Columbia Drainmaker II - 463-Riptide

18390 (akciós ár) forint, keresse a Columbia üzleteiben!

"Egy dinamikus megjelenésű, ugyanakkor kényelmes cipő, amely szárazon és vízben is viselhető. Ideális választás a vitorlázást vagy más technikai vízi sportot művelőknek, akik vizes közegben is használható kényelmes, szellős nyári sportcipőre vágynak. A talpszerkezetben kialakított különleges csatornarendszernek köszönhetően a lábfej aktívan szellőzik, ugyanakkor a bejutó víz nagyon gyors távozik a cipő belsejéből, folyamatos komfortos viseletet biztosítva" – írja a Columbia honlapján. "Ehhez képest én megpróbáltam futni benne, de megfájdult a lábam persze. Mindegy, nem is arra van. viszont egy kis zuhanyzás teljesen betett a cipőnek, miután bevizeztem még két óráig voltam képes hordani, végig lötyögött a talpam alatt a víz, teljesen felpuhult a bőr a lábamon. Nem volt kellemes. Kitettem száradni, kellett neki vagy 12 óra, hogy teljesen kiszáradjon, csalódtam benne" – mondja tesztelőnk, M, aki a cipő külalakjával viszont teljesen elégedett volt.

Funkció: 3/5, nekem nem száradt ez ki az Istennek se

Design. 5/5

"A Columbia vitorláscipő és Merrel Barefoot cipőt teszteltem két fesztiválon, a Hegyalján és a Volton. Kipróbáltam őket saras, vizes talajon, hidegben a Hegyalján, és melegben, poros száraz talajon is a Volton. Méretben mindkettő megfelelő volt, igaz a 37,5-es lábam miatt természetes számomra az az érzés is, ha valami kicsit nagyobb rám a kelleténél. Talán a Columbia 38-as cipőjénél volt ez igaz, de ennek ellenére nem törte a lábam. Kinézetben és színben egyébként ez tetszett a legjobban, és szép kék színe miatt ezt mások is megdicsérték, szóval utcára is hordható nyugodt szívvel, vitorláson pedig elhiszem, hogy jól mutat benne az ember.

A leírás szerint átengedi a vizet, de hamar ki is szárad, amiben nem is volt hiba. A lélegző cipő hátrányát csak az egyik nyirkos Hegyaljás estén tapasztaltam, amikor az eső is esett, hideg is volt és emiatt fázott is rendesen a lábam. A vitorláscipő mivoltot nedves talajon próbálhattam ki, sem vizes kövön, sem betonon, de a vizes vaslapon sem csúszott egyáltalán. Ez az agyagos és rendkívül csúszós sárban nagyon hasznos volt. A tisztítást is kipróbálhattam ennek köszönhetően szerencsére, de rosszabbra számítottam. Mikor a sár megszáradt, a talpából maguktól szépen kiestek a sárdarabok. A cipő teteje csak néhány helyen lett saras szerencsére, de arról is szépen lejött minden különösebb erőlködés nélkül" – mondja másik tesztelőnk, E, akit abszolút meggyőzött a kék cipő.

Funkció: 5/5 pont

Design: 5/5 pont

4. Merrell - Pace Glove W

29990 forint, keresse az InterSportban!

"A Merrel Barefoot cipő nekem sokkal túracipősebb kinézetre, mint a Columbia, ezt nem biztos, hogy utcára felvenném rendszeresen. Azért mondom, hogy nem biztos, mert annyira kényelmes volt, hogy lehet, ez talán sokszor felülírná azt, hogy nem annyira az én stílusom. Súlya alig van, és tényleg olyan érzés, mintha semmi sem lenne az ember lábán. Rég volt ennyire kényelmes cipőm. Sajnos a vizes vaslapon csúszott, de a többit jól bírta, és a légáteresztő képessége is jó volt. Sőt, ez a cipő (illetve a lábam benne) sokkal jobban bírta a meleget, mint a Columbia. A sarat nem nagyon mertem kipróbálni, mert a talpa nagyon alacsony volt. A vizet ez is áteresztette, és talán lassabban száradt ki, mint a Columbia, de ez alapvetően nem nagy probléma. Az viszont tény, hogy amiatt, hogy nagyon könnyű, és nagyon kényelmes, jobban bírtam a fesztiválozást. A másik cipőben sem fájdult meg a derekam vagy ilyesmi, de mikor tudtam, hogy rohangálósabb napom lesz, akkor inkább ezt választottam. " – mondja tesztelőnk, E.

Funkció:5/5

Design:3/5

A Columbia Drainmaker II-t és a Merrell-t is tesztelő E hasznos tanácsot is ad azoknak, akik a két teljesen különböző cipő közt vacillálnak:

"Mindkettőt fájó szívvel adtam vissza. A Columbiát azért, mert nagyon megtetszett, a Merrellt pedig azért, mert ha egy cipő ennyire kényelmes, azt nehéz elengedni. Ha az a kérdés, hogy melyiket venném meg szívesen, akkor nehéz lenne rá válaszolni. Ha a Merrell lenne valamilyen csajosabb színkombinációban, és egy olyan cipőt szeretnék, ami annyira kényelmes, hogy akár városban túrázáshoz és minden terephez egyaránt tökéletes, akkor talán azt. Viszont ha olyan sport cipőt szeretnék, amit gyakorlatilag bárhol fel tudok venni, akkor lehet a Columbia mellett döntenék."

3. Columbia Master Fly  - 499 - Gulf Stream

21590 forint (akciós ár), keresse a Columbia üzleteiben!

"Új multi-funkciós technikai cipő, amely kényelmes, könnyű viseletet biztosít a változatos terepviszonyok között" – ígéri a márka, és be is tartja ígéretét tesztelőink szerint.

"A Columbia túracipőjét ugyan a természetbe szánták, de betonon is megállja helyét. Egy 6 órás plázakörképet nyomtam le benne. Normál esetben 2 óra után kezd a sarkam és a bokám fájni, 4 óra elteltével pedig már a csípőm is sajog, ha balerinacipőben megyek. Ha utcára szánt sportcipőben, akkor is. Ebben viszont 6 óra után is csak kicsit fáj a sarkam, tehát nagyon tud valamit. A külalakja is szép, tehát nekem nem volt ciki városban sem. Csak egy megjegyzés: a 38-as már felvételkor kicsit kicsinek tűnt, 6 óra elteltével viszont már nagyon nyomta a lábujjaim. Ha vásárol, ne dőljön be annak, hogy majd biztos nyúlik, majd idomul, inkább vegyen egy számmal nagyobbat!" – ajánlja M.

Funkció: 5/5

Design: 5/5

J. Szentendrét, illetve a Görgényi úti nagyerdőt járta végig a türkizkék cipőben.

„Igazán kellemes viselet, nem fáradt el benne a lábam és a cipő nagyon könnyű. Ami a futócipőknél nálam hátránynak számított – a széles a kialakítás, ennél a cipőnél mindenképpen előnyként lépett fel – ugyanis nem bántam – hogy tudott benne egy kicsit mozogni a lábfejem. Így jobban szellőzik és hosszú távon kényelmesebb is benne közlekedni. A talpa vékony, de nagyon puha és az sem utolsó szempont számomra, hogy jól néz ki. A kék és rikító narancs kombó nagyon menő! Mindenképpen ajánlom hosszabb, városnézős kiruccanásokhoz és nem sziklás terepre is kirándulni” – írja J.

Funkció: 5/5

Design: 5/5

5. The North Face - M Hypershock

21900 forint, keresse a The North Face üzletében!

"A legelső benyomások nem voltak a legszerencsésebbek, a színén kívül a legjobban a megvariált cipőfűző zavart, ezen is úgy oldották ugyanis meg a cipőkötést, ahogy a háti- vagy tornazsákok száját lehet összehúzni. Ez azért zavart, mert nem tudtam úgy meghúzni, ahogy eredetileg szerettem volna, hogy biztosan megtartsa a lábamat. Ennek ellenére persze rendesen tartotta, de annak, aki mondjuk rendszeresen futott, a zokniigazgatás és a cipőkötés is egy kisebb szeánsznak felelhet meg. Más probléma viszont nem volt, és ehhez is hozzá lehet valószínűleg szokni. A cipő legnagyobb előnyei: hogy viszonylag könnyű, és hogy nagyon szellős. Futásnál, de főleg kerékpározásnál királyul szellőzött a lábam, szinte meg sem izzadt, mire végeztem. Amolyan bemelegítő cipőnek tökéletesnek tűnt, ha viszont komolyabb sportteljesítményt akarnék elérni, akkor edzéshez valószínűleg már másmilyet választanék" – mondja P.

Funkció 4/5

Design:3/5

Típus Itt vettük Ár (forint) Kényelem (5-ből) Kinézet (5-ből)
McKinley Footprint W Intersport 9990 forint
4 2
Columbia Drainmaker II - 463-Riptide Columbia, West End City Center 18390 (akciós ár) 4 5
Merrell Pace Glove W Intersport 29900 5 3
Columbia, Masterfly - 499-Gulf Stream Columbia, West End City Center 21590 (akciós ár) 5 5
The North Face -  M HYPERSHOCK A The North Face üzletében 21900 4 3
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek