Mindenkinek lehet álomgardróbja

Irigyelte már Carrie Bradshaw-t? Sóhajtozott hangosan Kim Kadashian gardróbját látva? Rosszul van minden alkalommal, amikor ránéz az öröklött szekrénysorra, amely 60 centi mély, ellenben ronda?

Ne aggódjon, nem Ön az egyetlen. Életem egyik jó döntése volt, hogy annyi év után végre csináltattam egy rendes gardróbot, és a régiből tyúkól lett.

Az csak illúzió, hogy kis helyre nem lehet egy profi gardróbot építeni. Lehet, csak több tervezést igényel, és mint annyiszor, szükség van arra a tudásra, hogy mire is van valójában szükségünk. Hiába a nyitott polcok, ha azon nem tudjuk rendesen elhelyezni a táskáinkat, vagy sok a télikabát, viszont nincs padlás, hogy nyárra elpakoljuk őket. A beépített gardrób nagy előnye, hogy olyan atipikus helyekre is betehető, ahová konfekció bútort nem tudunk beszuszakolni: ilyen lehet a tetőtér, vagy egy extra belmagasságú lakás. A még nagyobb előnye, hogy hihetetlen sok hely nyerhető vele.

A tervezés

- Mi kerül bele?

- Hogyan rendezzük a holminkat?

-Van-e téli/nyári ruhacsere?

-Polcokat vagy az akasztókat preferáljuk?

-Hány személyre készül a gardrób?

-Akarunk-e ott tartani takarítóeszközöket?

-És mi a helyzet a bőröndökkel?

Mielőtt végigtúrnánk a gardróbszekrény árusító oldalakat, azon sem árt elgondolkodni, hogy ha több családtag is használni fogja a gardróbot, akkor ki mekkora. Nálunk például sokáig probléma volt, hogy a gyerek nem érte el a ruháit, így engem nyúzott (igen, nem gondoltam át, hogy ami nekem jó magasság, az neki nem feltétlenül), de az sem mindegy, hogy hogyan szeretjük tárolni a holmijainkat. Polc, fogas, vagy netán kosár az ideális számunkra? És a cipők? Na meg a síruhák?

Az is kérdés, hogy toló-, csuklós, vagy sima ajtót szeretnénk? Az első kettőnek nagy előnye, hogy az ajtó nem érintkezik a szekrénnyel, a sjn a polcok előtt halad el, a gardrób maga viszont a falhoz rögzített. A tolóajtó ráadásul nem feltétlenül olyan drága, mint ahogy gondolná az ember, én 15.000 forintból készítettem egy teljesen egyedi verziót. Ez ráadásul a gipszkarton falba csúszik bele, így helyet sem foglal. A tolóajtó is sokféle lehet, az üvegbetétestől (bár ez nehéz, és kisgyerekesnek nem is feltétlenül ajánlott ) az apácarácsig, és akkor még nem beszéltünk a szövet- vagy a perforált lemez borításról.

Hogy nézzen ki?

Mivel a bútort színét viszonylag nehéz változtatni, ezért olyat érdemes keresni, ami többféle stílushoz is passzol. A fal színe, a padozat vagy a nyílászárókkal való harmonizálás szintén szempont, attól függően, hogy külön szobába kerül, vagy a háló egy része lesz leválasztva. Ez nagyban meghatározza a döntést, bár manapság tényleg szinte mindent ki lehet hozni egy gardróbból, minden csak ár kérdése.

Érdemes egy olyan barát vagy ismerős segítségét kérni - persze, csak ha nem vagyunk biztosak magunkban -, aki jól átlátja a dolgokat, és praktikus szempontokat mérlegel; vagy olyanét, akinek már van beépített szekrénye, és tudja, mik lehetnek a buktatók, és mi az, amit máshogy csinálna.

Na, de mennyi az annyi?

A Stanley cégnél egy 3 méter hosszú, 2 méter 10 centi magas 40 centi mély gardrób megfelelő belső térrel (fiókok + akasztós rész) 314700 Ft beszereléssel együtt. Ez soknak tűnik, de ha összehasonlítjuk a nem méretre gyártottal rájövünk, hogy nem is olyan drága. Az IKEA tervezőprogramja alapján készült gardróbunk 328980 Ft-ba kerülne, és ebben még nincs benne az összeszerelés, illetve a szállítás sem. Persze ez csak két ár, számos asztalos és kisebb cég gyárt gardróbokat, és sok minden befolyásolja az árat. Elsősorban az anyagok, és persze az egyéni méretek eléggé meg tudják dobni az árat, viszont ha azt vesszük figyelembe, hogy egy jól összerakott gardrób akár egy életen át kitart, akkor megéri.

Hasznos kiegészítők

Sokan nem is gondolják, mi minden kerülhet egy szekrény belső terébe. Ezeket lassan úgy lehet rendezni, akár a legókat, csak ezek praktikusabbak.

Vasalóállvány

Furán hangzik, de vasalóállványt is tehetünk a szekrénybe. Nem, nem állítva, hanem létezik kihajtható változata, amit csak kihajtunk, és vasalhatunk is.

Ruhalift

Aki nem tudja, vagy nem akarja a télikabátjait elpakolni, annak jól jöhet a ruhalift, mely valójában egy lehúzható ruhatartó rúd. Ezt egészen magasra fel lehet pakolni, és ha kell, csak lehúzni.

Öv- vagy nyakkendőtartó

A fiókokba betehető nyakkendőtartó valójában kis fakkok gyűjtőhelye. Ebbe kerülhetnek bele a nyakkendők mellett az övek, vagy akár az órák, ékszerek, egyéb mütyürök is.

Kihúzható nadrágakasztó

Ennek a kiegészítőnek több előnye is van. Az egyik, hogy nem gyűrődik meg rajta a nadrág, másrészt sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mintha fektetve lennének, ráadásul sokkal praktikusabban kereshetőek.

Nyomásra nyíló fiók

Ez persze már nem feltétlenül szükséges, de a konyhákból megszokott fiókmegoldás jó megoldás lehet egy minimalista lakásban.

Szennyestartó

Nem mindenki szereti, de létezik kihúzható szennyestartó, amit be lehet építeni a gardróbba ráadásul egy mozdulattal kivehető.

Valósítsa meg álmai gardróbját Fundamenta-lakásszámlával!

Ha Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződést köt, az ötletekből tettek válhatnak!

A lakásszámla olyan lakáscélra felhasználható – államilag támogatott (EBKM 10,56%, havi 20.000,- Ft-os betételhelyezést feltételezve) – megtakarítási forma, amely havi, rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási időszak (jelenleg 48-120 hónap között a kínált módozatok futamidejétől függően) végén kedvező, lakáscélú kölcsönlehetőséget is biztosít. A lejáratkor igényelhető lakáskölcsön – évi 3,9% (referencia THM 5,23%) fix kamatozású, forint alapú – igénybe vételével akár több mint kétszeresére növelhető a felvehető összeg, így az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit nagyobb pénzügyi keretből is megvalósíthatja.

Fundamenta lakásszámlájával nem csak a gardróbszekrény beépítését, hanem a legkülönfélébb felújítási, korszerűsítési munkákat finanszírozhatja! Csak néhány példa a széles palettáról: nyílászárók cseréje, galéria, szauna vagy éppen mosogatógép beépítése, kerti öntözőrendszer kialakítása, de akár napkollektor, napelem beépítése; sőt a szakemberek munkadíjáról kiállított számlát is elfogadja a Fundamenta lakáscél igazolásaként.

Ismerje meg a Fundamenta jelenlegi Duplázó Bónusz akcióját, amelynek keretében most extra kedvezményhez juthat: az első éves állami támogatással megegyező összeg jóváírásra kerülhet a lakásszámláján!

A tájékoztatás nem teljeskörű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza, valamint a konstrukcióról részletesen tájékozódhat a www.fundamenta.hu honlapon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra