no

A medence nem luxus

Nyáron a legjobb dolog munka után belecsobbani a medencébe, majd kicsit ejtőzni, miközben hideg limonádét kortyolgat az ember. Ezt persze lehet többszázezer forintos medencében is tenni, de itt a jó hír: már 15-20.000 forintért is kapható olyan kacsaúsztató, amiben jól érezhetjük magunkat. Összeszedtük, mi kell ahhoz, hogy medencénk legyen, és mindez mennyibe kerül.

shutterstock 66001288

Olcsótól a drágáig

A legolcsóbb megoldást a merevített falú medencék jelentik. Ezek a hipermarketekben kapható darabok 15.000 forint környékén kezdődnek. A merevített azt jelenti, hogy a gumiból készült medence tetején húzódik egy felfújható perem. Ehhez az árhoz már vízforgató is jár. A képeken elnézve, ezekben az alkalmatosságokban egy teljes család fürdőzhet boldogan, de ez nem mutatja meg a valós méretet, ugyanis ezek általában 3 vagy 3,60 méter átmérőjűek mindössze. Mélységük 90 cm, ami pont arra elég, hogy a gyerek könnyűbúvárkodjon benne. Az előnye az ára, és az egyszerű összeszerelhetősége, hátránya a tartóssága, illetve az, hogy szezon végén ki kell takarítani, és el kell valahová pakolni.

Merevített falú medence
Merevített falú medence

A csővázas medencéknek nincs pereme, hanem csövázzal vannak megtámasztva, emiatt tartósabbak is. Ezek jóval nagyobbak, ennek megfelelően az áruk is magasabb. Egy 3 méter átmérőjű kerek medence vizforgatóval 30.000 forint körül kapható. Előnyük, hogy tartósabbak, évekig jól működnek, amennyiben odafigyelünk a szükséges karbantartásra.

A szomszéd csővázas medencéje mindig zöldebb
A szomszéd csővázas medencéje mindig zöldebb

A merevfalú medencék szintén tartósak, egy 3,5 méter átmérőjű belőle 60.000 forint környékén szerezhető be, ezért az árért vízforgatót, fagyálló fóliát, létrát és korlátot is kapunk. Ezt is tönkre lehet tenni, bár viszonylag nehezebben, és kint lehet hagyni télen is.

Magasabb árfekvést képviselnek az épített medencék, melyek lehetnek süllyesztettek, illetve feszített víztükrűek. Ezek közt az a különbség, hogy a süllyesztett medencében a peremnél alacsonyabb a vízszint, míg a feszített víztükörnél a peremig ér. Magyarországon a kerti medencék főleg az első típusból kerülnek ki, ezek ára ugyanis 20-30 százalékkal olcsóbb. Itt a lehetőségek száma szinte végtelen, az épített medencék fala lehet fém, öntött műanyag, vagy helyszínen épített betonfalú, fóliázott medence is. Ezek élettartalma átlagosan 20 év, viszont drágábbak. Fémfalú medencét házilag is be lehet építeni, egy négy méter átmérőjű 400-450 ezer forintnál kezdődik. A betonfalú medence elkészítése átlagosan 2 millió forint (5x3x1,2m), ebben az árban benne van a medencén kívül a gépészet és a beépítés is.

shutterstock 123067900

Víztisztító berendezések

Ahhoz, hogy a medence vize egész évben tiszta legyen, szükség van egy vízforgató szivattyúra (melynek teljesítményét mindig a medence vízmennyiségéhez kell kalkulálni), amely a nyári kánikulában megközelítőleg 3- 4 óra alatt átforgatja a teljes vízmennyiséget, naponta legalább háromszor. Ahhoz hogy a vízforgatás közben a szennyeződések ne kerüljenek ismét vissza a medencébe, szükség van valamilyen szűrőrendszerre. „Egyik közkedvelt módja a tisztításnak a homokszűrés. Ebben az esetben az átáramló víz egy kvarchomokkal töltött tartályon keresztül folyik át, így megakadályozza, hogy a vízben található kisebb-nagyobb szennyeződések visszakerüljenek a medencébe. A másik módszer a textilzsákos megoldás. Ebben az esetben a vízben lévő szennyeződések a szűrőzsákban maradnak.

viztiszt
intexcorp.com

Jó oldala, hogy ezt akár a már meglévő medencéhez utólag is beépítheti, különösebb bontás nélkül. További előnye, hogy nem kell külön gépházaknát építeni az udvarban, így nincs szükség medencén kívüli csövezésre a befúvótól a fölözőig. Ráadásul ez azért is megéri, mert minden szűrőblokkban van beépített víz alatti világítás, valamint bővíthetők fűtéssel és ellenáramoltatóval is, melynek köszönhetően egy helyben úszhat a gépház előtt a vízben” - mondja Kozsán Valentin, a Magic Poolmunkatársa.

Vegyszerezni mindenképp kell

Annak ellenére, hogy van víztisztító berendezés a medencében, a vegyszerezést nem úszhatja meg - bár ha jó minőségűt választott, akkor persze lényegesen kevesebb kemikáliára van szükség. „A vegyszerezést mindig a pH-érték beállításával kell kezdeni, ezért érdemes ezt egy héten minimum egyszer ellenőrizni. Magyarországon legfőképpen magas pH-val, lúgos vízzel küzdenek a medence tulajdonosok.

Vállalható mulatság

Vízforgató szivattyú ára: 20.000-200.000 Ft
Homokszűrő: 30.000-300.000 Ft
Textilzsákos szűrő: 15.000-20.000 Ft

Erre a célra használjon pH-csökkentőt, vagyis a pH minust. A vízkezelő szereket akkor érdemes használni, ha a pH érték megfelelő - tehát 7,0-7,2 között van -, mert ekkor fejtik ki legjobban a hatásukat” - javasolja a szakértő. A pH-értéket legkönnyebb az alábbi leírás alapján kiszámolni: 0,02 kg pH minus 1m3 víz pH-értékét 0,2-del csökkenti. Tehát, ha a medence 40 m3, akkor 7,2 érték csökkentésére 1,6 kg pH minus-ra van szüksége. A PH-csökkentő ára: 1000Ft/kg

A másik legfontosabb vegyszer, ami elengedhetetlen a fertőtlenítéshez, illetve a víz tisztán tartáshoz, a klór, amit megvásárolhat tabletta vagy granulátum formájában A megfelelő klórszint elérése és fenntartása érdekében kb. 70-80g/10m3 klór granulátumot/gyorsklórt kell a vízhez adni az első feltöltést követően. Ezután már elég, ha 3-6 naponta 30-40 g/10m3 mennyiséget adagolunk. A klór ára: 1 kg klórtabletta kb. 2000 Ft, 1 kg kló granulátum kb. 1500 Ft.

A medence tulajdonosok rémálma elsősorban az alga, ami eléggé illúzióromboló látványt tud nyújtani. Elszaporodásához három tényező szükséges: ha a víz túl meleg,  illetve ha túlságosan oxigén- illetve vegyszerszegény. Ebből következik tehát, hogy minél nagyobb a kánikula, annál melegebb a medence vize, és annál több vegyszerre van szükség, valamint több ideig kell, hogy működjön a keringtető rendszert használni.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra