no

Így nem fog lihegni futás közben

Tudjuk, a futás az egyik legjobb kalóriaégető sport, nem csoda, hogy egyre többen szánják rá magukat. Kezdőként persze számos hibát elkövethet az ember, az egyik, hogy nem lélegzik helyesen, az ennek köszönhető lihegés, köhögés, szédülés, vagy akár hányinger pedig gyorsan lelohaszthatja a kezdeti lelkesedést. A megfelelő futócipő kiválasztása mellett tehát a helyes légzéstechnika is legalább olyan sarkalatos pont, elmondjuk, hogyan csinálja.

Tanuljon meg mélyeket lélegezni

A tüdő csak egy kicsit kisebb, mint a mellkas, az emberek többsége mégsem használja ki maximálisan a kapacitását, és csakis a felső harmadát veszik igénybe. A Health magazin első jótanácsa, hogy tanulja meg a hasi légzést: ez úgy megy, hogy egy jó mély levegőt vesz, amivel megnöveli a tüdő térfogatát, a rekeszizmát pedig lefelé nyomja, így nemcsak a mellkasa, de a hasa is emelkedik. Ez azért fontos, mert ha megtanul erőkifejtés, azaz futás közben is mélyeket lélegezni, akkor sokkal több oxigénhez jut, megakadályozva ezzel a hányinger és a szédülés kialakulását. Bár elsőre furának és kellemetlennek tűnhet, ám egy kis gyakorlással, könnyedén elsajátíthatja a helyes módszert. A jóga, azon belül is a Pilates tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy hozzászoktassa ehhez magát.

Tartsa az ütemet

Kezdje azzal, hogy normál tempójú, könnyed futásnál próbálja meg 3-4 lépésenként beszívni a levegőt, majd ugyanennyi idő alatt fújja ki. Az első pár alkalommal nyugodtan számolja fejben, ha belejön, hozzá fog szokni és feleslegessé válik. Amennyiben gyorsabb tempóra vált, természetesen gyorsabban kell lélegeznie is, hogy tudja tartani az iramot. Ekkor 1-2 lépésenként szívja be, majd fújja ki a levegőt. És itt kell figyelni: mivel a gyorsabb tempónál eleinte könnyebben elveszti a ritmust, könnyen elkezdhet lihegni. A trükk, amivel ez kivédhető, hogy ha ezt érzi, inkább lassítson, zökkenjen vissza a helyes ütembe, és ha helyreállt, próbálkozzon újra gyorsítani!

Nem mindegy, milyen az idő

Ha azt hiszi, télen-nyáron ugyanúgy kell lélegezni, akkor téved: hűvösebb időben jobb, ha az orrán keresztül veszi a levegőt, máskülönben könnyen kiszáradhat! Igen, mindössze orron lélegezni elsőre kivitelezhetetlennek tűnhet, de érdemes megtanulni, mivel a tüdő hidratált közegben működik hatékonyabban, és mert a kiszáradástól nemcsak hamarabb megszomjazik, de akár asztmaszerű tünetekhez, ziháláshoz, köhögéshez is vezethet.

Persze nem gond, ha jó időben olykor a száján keresztül veszi a levegőt, de érdemes már most elkezdeni és megszokni a helyes technikát, még mielőtt beköszöntenek a mínuszok. Ez nemcsak a kiszáradástól óv meg, hanem így mélyebben és hatékonyabban lehet levegőt venni, tehát jobban fog menni az edzés.

Tipp: Amennyiben nem tud orron keresztül lélegezni, akkor télen tegyen a szája és az orra elé egy kendőt, így nedvesebb és melegebb levegő tud a tüdőbe jutni!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek