#ÉLETEM

A ráncok ijesztőbbek, mint a tüdőrák

2013. július 16., kedd 19:29

Érelmeszesedés, szívproblémák, meddőség, rák - ez csak pár a dohányzás káros hatásai közül, amelyekkel az orvosok már régóta riogatják a bagósokat. Egy tanulmány szerint azonban a leszokást segítő érvek közt a tüdőrák sehol nincs a ráncokhoz és az impotenciához képest.

A Daily Mail cikke alapján úgy tűnik, az embereket sokkal jobban izgatja külsejük és nemi életük, mint az, hogy akár halálos betegséghez is vezethet a káros szenvedélyük. A szakértők szerint nem kizárt, hogy hatásosabb lenne, ha a cigarettásdobozokon nem az egészségügyi kockázatokra hívnák fel a figyelmet, hanem például a korai öregedésre és a ráncokra.

Ezek rettentik el a dohányosokat

Brian Williams, a Sterling Egyetem professzora szerint kb. 10 millió brit rabja ennek a szenvedélynek, bár állítólag tízből nyolcan le akarnak róla szokni. Úgy gondolja, a leghatásosabb stratégia az lenne, ha megfelelően célzott helyekre megfelelő grafikákkal ellátott dobozokat tennének ki: például, ha főleg nők által látogatott üzletben, vagy azok közelében árusítják a dohányterméket, akkor az adott boltban inkább a külsőségekkel, illetve a termékenységgel kapcsolatos képpel, felirattal ellátott dobozokat terítenének.

Hogy pontosan mégis mik foglalkoztatják leginkább a dohányosokat? Williams professzor és a St. Andrews munkatársai 19.000 embert kérdeztek ki, hogy milyen csomagolás a legelrettentőbb számukra. Kiderült, hogy az első helyen a nyaki tumor áll, amit a rossz fogak, valamint a tüdőrák követett. Ugyanakkor a válaszok nagyban függtek az illető életkorától, nemétől is: a nőket - főleg a 16-39 éves korosztályt - például sokkal jobban felkavarja a bőr gyorsabb és látványosabb öregedése, valamint a terméketlenség lehetősége, míg a férfiakat a szexuális teljesítményüket fenyegető veszélyekkel lehet megfogni, és csak az 50-es korosztályt érdeklik a szív- és tüdőbetegségek.

Több száz milliárd forint évente

A dohányzásról való leszokás témája azért is érdemel kiemelt figyelmet, mivel az Egyesült Királyságban a tüdőrák a vezető halálozási ok a nők körében a különféle ráktípus közül (több halálesetet okoz, mint a mellrák), és ehhez szépen lassan a többi európai ország is felzárkózik. 2009 óta 7 százalékkal többen vesztették életüket ebben a betegségben, és a cigarettának bizony nagy szerepe van ebben. Az NHS (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) négy évvel ezelőtti becslése szerint a dohányzással összefüggő betegségek költsége 5 milliárd fontra (azaz közel 343 milliárd forintra) rúgott évente.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta