#ÉLETEM

Önnek is lehet olyan feneke, mint strandröpis lányoknak!

2013. július 15., hétfő 08:02

Melyik sporttal lehet leggyakrabban találkozni a vízparton? Könnyen lehet, hogy mostanában már a strandröplabdával, amiről valószínűleg kevesen tudják, hogy olimpiai sportág. De miben különbözik ez a teremben játszott röplabdától? Vannak-e profi strandröplabda játékosok? Egyáltalán, mennyire kell, illetve lehet ezt komolyan venni? A Dívány kérdéseire László Éva, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja válaszolt, aki egyébként a Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottság tagja is.

Mi a különbség a röplabda és a strandröplabda közt?

Ahogy László Éva sorolta, kiderült, nagyjából minden: "A sport több mint húsz éve van jelen Magyarországon. Rengeteg mindenben különbözik a (mondjuk úgy, hogy) hagyományos röplabdától: pályaméretben, szabályokban, játékosok számában. Itt például csak kettő játékos van, és nincs cserelehetőség, míg a teremben hatan vannak a pályán, és megengedett egy speciális védőjátékos is. Emellett strandröplabdában hivatalosan nincsen edző, a teremben természetesen van ilyen a csapat mellett (nem hivatalos edző persze mindig volt, és az idei évtől szeretnénk hivatalosan is regisztráltatni őket). Itt két nyert szettet huszonegy pontig játszanak, teremben három nyert szett kell, amik huszonöt pontig mennek. A legfontosabb persze a talaj, az egyiket homokban játsszák, míg a másikat zárt teremben, például parkettán. A hálómagasság viszont ugyanaz."

Hol tart most a magyar strandröplabda?

2008-ig nagyon szépen fejlődött a sport, ahogy László Éva fogalmazott, "egy méltó szintre sikerült eljutnia". Azóta ez picit megint leépült, mert beköszöntött például a válság is, amit valószínűleg minden sport megérzett. "Ez szponzorfüggő is, mert nyilván jobban fejlődik egy sportág, ha mögéáll egy támogató." Azóta viszont lassan megint elindult az építkezés, ami ezúttal leginkább az utánpótlást érinti, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző. Most lett például Magyarországnak hivatalos strandröplabda-válogatottja is. "A hétvégén játszanak selejtezőt Észtországban az ifjúsági olimpiára való kijutásért." A felnőttek is próbálkoznak világversenyeken, de a legnagyobb sikereket tíz évvel ezelőtt érték el például Bárdi Gyöngyivel. "Mind a lányok, mind a fiaink versenyeznek, úgyhogy azt gondolom, végre elkezdődött valami."

Vannak profi strandröplabdások?

Nem adottak a feltételek, mivel ehhez kellene fedett strandröplabda pálya is, úgyhogy Magyarországon egyelőre nincsenek profik. Amikor a sportág kiemelkedően eredményeit sikerült elérni, akkor is mindenki profi teremjátékos volt. Fedett strandröplabda pálya építésről egyébként négy-öt éve beszélnek, de természetesen nem sokat haladtak az ügyben pedig külföldön már kábé öt éve vannak profi játékosok, ahol el is különül a strandröplabda a hagyományos röplabdától. "Nálunk ez úgy néz ki, hogy akik teremben befejezik a szezont, azok kikapcsolódásként elindulnak a magyar bajnokságon - szinte karbantartási céllal." A strandröplabda persze külön felkészülést igényel, szerencsére egyre több esetben foglalkozik külön edző a sportolókkal. Ők komolyan készülnek a magyar bajnokságra, és külföldön is ki akarják magukat próbálni.

Mik a kilátások?

László Éva szerint a következő öt évben el kellene készülnie a fedett csarnoknak. Ha ez aztán valamiért mégsem valósulna meg, akkor külföldi edzőtáborokat kell szervezni. Szerencsés dolog, hogy rengeteg komolyan vehető, pénzdíjas verseny van már Magyarországon, többek között Kispesten, Somogy megyében rendeznek bajnokságot, és a Balaton körül is. Amatőrből pedig számtalan van, szóval hazánk versenyrendezőkkel bőven el van látva. László úgy látja, hogy már elég sok edző állt rá arra, hogy kifejezetten strandröplabda képzést adjon. Budapesten például a Homokarénában, vagy a kispesti uszodában több edző is foglalkozik az utcáról betérő vagy odatévedő érdeklődők strandröplabda-edzésével. Ennek is az eredménye többek között, hogy elindult az u14-es csapat, amihez 12-14 gyereket válogattak össze.

Miért érdemes valakinek ezt a sportágat választania?

Ezzel a kérdéssel fordultunk már futóedzőhöz, fitneszoktatókhoz is, és persze nem tartjuk kevesebbnek a strandröplabdát sem. "Nyilván elfogult vagyok ezzel kapcsolatban, mert szerintem a világ legszebb labdasportja. Sokkal kisebb a sérülésveszély, mint bármelyik más sportágban, hiszen homokon zajlik. Nagyon taktikus, komoly technikai felkészültséget igényel, de azért erősport is." Az alacsony játékosok ráadásul ugyanúgy tudnak érvényesülni, mint a magasabbak, erre tuti bizonyosságként a magyar bajnokságot megnyerő román párost hozta fel, akik alacsonyabbak voltak, de nagyon technikásak. László fontosnak tartotta még kiemelni azt is, hogy itt nincs test-test elleni küzdelem. Emellett pedig nyilván izomerősítő hatású, és rengeteget segít a rehabilitációban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta