no
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az orgazmus 5 meglepő hatása

Azt mindannyian tudjuk, hogy az orgazmus jó dolog, és hogy emellett számos pozitív lelki és egészségügyi vonzata van. Van azonban pár kevésbé ismert, vagy épp újonnan felfedezett előnye is, a chatelaine.com összeszedte a legkülölegesebbeket. Jó hír a szingliknek, hogy az orgazmus e jótékony hormonális hatásaihoz nem szükséges feltétlenül partner, a lényeg, hogy elérjék valahogy a csúcsot.

Csillapítja az étvágyat

Azt már tudjuk, hogy az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin szabadul fel, ami többek között "szerelemhormon" néven is fut. Azonban hatása ezzel még nem ért véget, ugyanis emeli az úgynevezett CCK szintjét is, ami szabályozza az étvágyat. (Ezt egy egérkísérletben bizonyították be, amikor oxitocin nélküli állatokat tenyésztettek, és megfigyelték, hogy jelentősen több szénhidrátot fogyasztottak.) Ezen kívül a kortizol hormon hatását is ellensúlyozza, ami többek közt a hasi hízás és a nassolás iránti vágy felelőse, és még dopamin is szabadul fel az orgazmus során, ami szintén csökkenti az étvágyat.

Felturbózza a tesztoszteronszintet

Ahhoz, hogy kívánjuk és élvezzük a szexet, nagy mennyiségű ösztrogénre és tesztoszteronra van szükségünk (illetve ezek egyensúlyára). Ezek szintje pedig szex során emelkedik meg, így ha keveset bújik ágyba a párjával, akkor csúnya spirálba kerülhet a szexuális életük: a kevés szex miatt kevésbé fogja kívánni a szexet, ami még kevesebb szexhez vezet...

A kutatók szerint a szex előtti összebújás, az előjáték is fontos: a Simon Fraser Egyetem kísérlete bizonyította, hogy bár a szextől minden esetben megnövekedett a tesztoszteronszint, de ha az aktust ráadásul ölelgetős, összebújós előjáték előzi meg, akkor még magasabb volt.

Jobb alvásban részesít

Szex után a legtöbben elálmosodnak, de hogy miként hat az orgazmus az alvásra? Azt már említettük, hogy az oxitocin csökkenti a kortizol szintet, aminek további hatása, hogy az illető ellazul és elálmosodik. Emellett a csúcs elérésekor vazopresszin és melatonin is felszabadul, amik szintén hatással vannak az alvásra és annak minőségére. Így tehát senki ne csodálkozzon, vagy mérgelődjön amiatt, ha a párja szex után mély álomba szenderül, mivel ez csak azt jelenti, hogy nagyon is élvezte az együttlétet! Sőt, a Michigan-i Egyetem kutatói szerint, ez még a másik szeretetével és a kettejük közti kötelékkel is összefüggésben van.

Javítja a szaglást

Orgazmuskor a prolaktin nevű hormon is felszabadul, ami az agy szaglóközpontjára gyakorol erőteljes hatást. Ez a hormon nem csak ekkor, hanem terhesség és szoptatás során is fokozottabban termelődik, ezért érzékenyebbek az erőteljes szagokra a kismamák. Bár a kutatók szerint lényegesen kevesebb szabadul fel belőle maszturbáció során, azonban mennyisége még így sem elhanyagolható.

Csökkenti a gyulladást és javítja a szociális életet

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a rendszeres szexuális élet csökkenti a stresszt és kiegyensúlyozottabbá tesz. Viszont ezen kívül az oxitocin csökkenti a vérnyomást, javítja az emésztést, sőt, a gyomor gyulladását is mérsékli. Végül a szex és vele járó orgazmus növeli az önbizalmat, így sokkal társaságkedvelőbb emberré tesz, amit mind a munkahelyen, mind pedig a magánéletben hasznosítani lehet

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra