Még 8 tipp, hogy a nyaralás igazi pihenés legyen

Tavaly már összegyűjtöttünk 10-10 tanácsot, amely segíthet abban, hogy a nyaralás és a munkába való visszatérés a lehető leginkább stresszmentes legyen. Most hozzácsapunk még nyolc tippet, részletek a hajtás után!

1. Nem kell mindent elintézni!

A legtöbben nem tudunk nyugodtan pihenni, ha tudjuk, hogy otthon félbemaradt dolgok várnak ránk, pedig nem kellene ezen rágódnunk. „Sokan a vakáció előtt még többet dolgoznak, annak reményében, hogyha visszatérnek, könnyebb dolguk lesz” - vezette le a Huffington Postnak J. Kip Matthews pszichológus. Kollégája, Teri Bourdeau szerint azonban hiába próbálunk mindent elintézni indulás előtt, ha visszaérünk a nyaralásból, gyakran tűnik úgy, hogy nagyon sok munka maradt. Matthews szerint a kapkodás persze fokozza a stresszt, szóval állítsunk fel fontossági sorrendet arról, hogy mi az, amit tényleg nem odázhatunk el a nyaralás utánra. A munkahelyen az előkészületeket érdemes egyébként két héttel hamarabb elkezdeni, így biztosan nem futunk ki az időből.

shutterstock 15210688

2. Nem kell mindig elérhetőnek lenni!

A szakértők szerint ugyan sokkal pihentetőbb az alvás, ha nem vesszük körbe magunkat a különböző kütyükkel, amelyeken bárki bármikor elérhet minket, illetve mi is bármikor rá tudunk csatlakozni az internetre, de az a tippünk, kevesen ennyire erősek. Pedig a nyaralás is akkor lesz igazi kikapcsolódás, ha nem lógunk állandóan a telefonon, illetve nem kell attól tartanunk, hogy a főnök akkor keres valamilyen halaszthatatlan üggyel, amikor éppen elindultunk a strand felé. Ha igazán lelkiismeretesek akarunk lenni, akkor persze megígérhetjük, hogy adott időközönként azért ránézünk a céges levelezésre, de ne vigyük túlzásba.

3. Válasszon okosan időpontot!

Az első két pont okozta stresszt könnyen csökkenthetjük azzal, ha jó előre tájékozódunk arról, hogy a munkaadónk mikor tud a legjobban nélkülözni. Ha el is engednek, akkor sem biztos, hogy jól veszi ki magát, ha éppen egy tender, vagy egy határidős projekt kellős közepén utazunk el. „Egyes főnökök jobban örülnek, ha alkalmazottaik velük egy időben mennek nyaralni, de vannak, akik szeretik, ha van valaki, aki helyettesíteni tudja őket, amíg távol vannak” – figyelmeztet Lynn Taylor munkaügyi szakember. A Forbes cikke szerint egyébként jó, ha folyamatosan tájékoztatjuk a felettesünket arról, hogy mikor is kezdődik a szabadságunk, így nem lepődik meg, ha egyszer csak nem talál minket az asztalunknál.

shutterstock 55077484

4. Készüljön fel a legrosszabbra és legyen nyitott!

Sokan óriási elvárásokkal vágnak neki a vakációnak, és teljesen összeomlanak, amikor az élet közbeszól. Ön ne legyen egy közülük, inkább készüljön fel arra, hogy késni fog a vonat, hogy törlik a járatot, vagy hogy napokig esni fog az eső: ezekre az eshetőségekre inkább vigyen magával még egy könyvet, töltsön fel még több zenét, hogy gyorsabban teljen a várakozás. „A zene segít legyőzni a szorongást, eloszlatja a felgyülemlett feszültséget” – mondja az iVillage szakértője, dr. Carol Scott, de az sem elhanyagolható szempont, hogy így az olyan zajforrásokat is kiiktathatjuk, mint a pletykálkodó vagy horkoló utastársak. J. Kip Matthews szerint emellett fontos, hogy nyitottak legyünk az új élményekre, és akár a reménytelen helyzetekben is lássuk meg a jót: ha mondjuk a tervezett programot el kell csúsztatni a rossz időjárás miatt, akkor gyönyörködjünk az eső áztatta tájban. Valljuk be, ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni, de egy próbát megér.

5. Pihenjen rá a pihenésre!

Nemcsak a munkahelyen nem szabad semmit sem az utolsó percre hagyni. Saját tapasztalat alapján bátran mondhatjuk, hogy semmi jó nem sül ki abból, ha azt gondoljuk, pár óra alatt mindent összerántunk. A pakolást érdemes már az előző nap elintézni. Nem, az előző nap nem azt jelenti, hogy este tízkor vagy tizenegykor kezdjük el megtömni a bőröndjeinket annak reményében, hogy éjfélre végzünk is. Utazás előtt ugyanis ajánlott 7-8 órát aludni, így kisebb az esélye, hogy egy apróság miatt is hisztizni kezdünk, sőt, a szakemberek szerint ez csökkenti az esélyét annak, hogy összeszedjünk valami kellemes kis betegséget. Rossz hír, hogy a vakáció előtt azért érdemes rendbe szedni a lakást is, hiszen így sokkal kellemesebb lesz a visszatérés.

shutterstock 114468154

6. Ne ossza be minden percét!

Kicsit szokatlan lehet a sok szabadidő, és jó is, ha van tervünk arról, hogy mit is szeretnénk csinálni a szabadságunk alatt, de a szakértők szerint nem szabad a vakáció minden percét beosztani. Az is fontos, hogy hagyjunk magunknak pár napot arra, hogy hozzászokjunk a jó világhoz, hogy egy kicsit lelassuljunk. Ha megérkezünk a vakációnk színhelyére, az első nap egyszerűen ne csináljunk semmit, csak pihenjünk.  Persze a vakáció végén is fontos a fokozatosság. Ahogy azt már írtuk, érdemes két-három nappal a munkakezdés előtt hazatérni, és az a legjobb, ha hétfő helyett szerdán vagy csütörtökön kezdünk, hiszen így közel van a hét vége.

7. Szabályokra azért szükség van!

Persze a túlzott szigor igazi nyaralásgyilkos, azért nem kell a lovak közé dobni a gyeplőt. Például jó előre döntsük el, hogy mennyit is akarunk költeni, és tartsuk is magunkat ehhez. Amit lehet, előre fizessünk ki, persze csak, ha biztosak vagyunk abban, hogy a szolgáltató nem ver át. Fontos az is, hogy ne nagyon borítsuk fel a napi ritmust. Bár lehet, hogy elsőre úgy tűnik, jó ötlet, ha reggel hét helyett délelőtt tízkor kelünk fel, és a svédasztalnál jól megpakoljuk a tányérunkat, valójában többet ártunk vele, mint gondolnánk.

8. Nem muszáj elutazni!

Az biztos, hogy rengeteg idegesítő szituációtól óvjuk meg magunkat, ha nem vesszük a nyakunkba az országot vagy a világot, hanem otthon maradunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy kanapén tespedve, jeges teával a kezünkben, a ventilátor árnyékában kell visszaszámolni a vakáció végéig. Inkább szervezzünk olyan programokat, amelyekre a dolgos hétköznapok miatt nem volt időnk, menjünk el a közeli strandra, látogassunk el olyan éttermekbe vagy olyan nevezetességekhez, ahova eddig nem jutottunk el, hozzuk rendbe a kertet, iratkozzunk be olyan tanfolyamokra, amelyekkel eddig csak szemezgettünk, vagy olvassuk ki az összes könyvet, amelyeket eddig még ki sem nyitottunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek