#ÉLETEM

Elkerülhetők-e strandoláskor a nőgyógyászati fertőzések?

2013. július 7., vasárnap 12:59

Most, hogy végre itt a kánikula, aki teheti vízparton-strandon hűsölve próbál túlélni. Azonban akár tengerparton, akár hazánk egyik strandján nyaral, érdemes pár szabályt betartania, nehogy a fürdőzésnek nőgyógyászati probléma legyen a vége!

„Először is fontos leszögezni, hogy bár sokan úgy gondolják, a víz közvetítésével gyorsabban és könnyebben kaphatóak el fertőzések, azonban az igazság az, hogy ennek valószínűsége eléggé csekély. Természetesen a nyári időszakban magasabb a megbetegedések aránya, viszont ebben inkább a megváltozott környezeti tényezőknek van szerepük. Az ilyenkor előforduló gyulladásos megbetegedések többsége fertőzéses eredetű, és az eseteknek a 90 százalékát a bakteriális vaginózis, a candidia fertőzés és a trichomonas vaginalis teszik ki" - mondja dr. Vleskó Gábor, nőgyógyász.

Melyik micsoda?

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis az egyik leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegség, amit a hüvelyben amúgy is jelen lévő baktériumok túlzott elszaporodása okoz. Legjellemzőbb tünete a túlzott mértékű szürkésfehér, halszagú folyás, amihez társulhat kipirosodás, illetve viszketés is. Az esetek többségében antibiotikum kúra szükséges a kezeléséhez, azonban amíg a hüvelyflóra normál kémhatása helyre nem áll, addig sajnos rövidebb-hosszabb időközönként visszatérhet a fertőzés.

Candida fertőzés

A candida gombák okozta fertőzést szintén a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza, melynek közvetett kiváltó oka a nagy hőség is lehet, viszont nem kifejezetten nyári betegségről van szó. Tünetei közt a fehér, túrószerű folyás, hüvelyi irritáció, valamint égő, viszkető érzés szerepel, ami sokszor nem csak a nyálkahártyára, hanem a szeméremdombra is kiterjed. Kezelése gombaellenes hüvelykúpokkal, krémekkel, valamint tablettákkal történik. A fertőzés alatt fontos, hogy kerülje a műszálas fehérneműket, illetve minden strandolás után mossa ki a fürdőruháját!

Trichomonas vaginalis

A betegség leginkább szexuális úton terjed, azonban fürdőzéssel, illetve közös törölköző használatával is el lehet kapni. A folyás ebben az esetben zöldes árnyalatú, és esetenként habos állagú. A szeméremdomb érzékennyé válhat, valamint ha már a húgycső is begyulladt, akkor csípős, égő vizelés is jelezheti a fertőzést. Gyakori probléma, ám szerencsére megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyorsan orvosolható.

Legfontosabb a megelőzés

„Az elkerülés legfontosabb eleme az lenne, hogy meg kell erősíteni a hüvely normál flóráját. Ma már több fajta hüvelyflóra visszapótló készítmény, kapszula, hüvelygél kapható. Ennek nem csak nyáron van jelentősége, mivel egészséges immunrendszerrel, és megerősített, ép hüvelyflórával lényegesen csökkenthető a fertőzések előfordulása az év minden időszakában. Sokan használnak különböző irrigátorokat, azonban a hüvely “fertőtlenítése”, kimosása egyáltalán nem tanácsos, mivel így a természetes védekező képességet biztosító normál flórát is súlyosan károsítják, és a “steril" hüvelyben már szinte ellenállás nélkül szaporodhatnak el az egyébként is jelen lévő kórokozók. Mivel a nagy melegben amúgy is megnő a fertőzésveszély, érdemes kerülni a műszálas fehérneműt, és amennyiben lehetséges, a tangabugyit is. Emellett fürdőzés után, amennyiben nincsen lehetőség a napon megszáradni, ajánlott szárazra törölközni, és semmiképpen ne használjon közös törölközőt mással!”- figyelmeztet a nőgyógyász.

A házi praktika, ami inkább káros

Az internetes fórumokon a különféle strandfertőzés-ellenes védekezési módszerek közt feltűnik az olívaolajba mártott tampon, mellyel állítólag kivédhető a víz által közvetített hüvelyfertőzés.

A szakember szerint azonban ez a módszer sokkal inkább káros, mint hasznos, ugyanis az olajba mártott tampon sem lesz vízhatlan, tehát nemhogy meggátolná a víz bejutását, hanem még segíti is azt. Amikor pedig megszívja magát vízzel (igen, épp azzal a vízzel, amitől egyébként tart), a víz és a benne rejlő esetleges kórokozók akár órákig is ott panghatnak a hüvelyben, kifejezetten elősegítve a hüvelyfertőzések kialakulását. Ha a hüvelyflórája nem egészséges, akkor kiegészítő kezelésként vegyen inkább teafaolajos ülőfürdőt, vagy csepegtessen a teafaolajból egy keveset a fehérneműjére, ez ugyanis remek antibakteriális, illetve gombaölő hatással bír.

Ezekre vigyázzon, mikor strandolni megy

  • Ne üldögéljen a sekély vízben, mivel az nehezebben tisztul, mint a nyílt vizek, így nagyobb a fertőzésveszély
  • Kerülje a túl hideg vízben való hosszas ülést
  • Menstruáció esetén gyakrabban cseréljen tampont (lehetőleg minden alkalommal, amint kijön a vízből)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta