Így készítsen szúnyogriasztót, ha a szabadban bulizna!

Az egész koncepció, hogy szúnyogriasztót fogunk gyártani, abból indult ki, hogy munka után a szerkesztőségből átugrottunk a közeli kiülősbe egy kicsit italozni. Rendelésnél valaki felvetette, hogy a sör - vagy legalábbis az a szag, amit kiizzad tőle az ember - állítólag taszítja a szúnyogokat, így gyorsan le is teszteltük, igaz-e a városi legenda. Kedves sörivók, mostantól ne erre fogják a folyékony kenyér fogyasztását: a rohadt szúnyogok nem ismerik ezt a mítoszt,    ugyanúgy csípnek, mint sör nélkül. Hamar bebukott a másik okosság is, a cigarettafüst: attól eltekintve, hogy mindenki jó büdös cigiszagú lett, érdemi eredményre ez sem vezetett.

Miután már mindenki csapkodott meg vakarózott, jégkockát próbáltunk kérni a viszketés enyhítésére. Ekkor jött a tipp a pultostól: miért nem kenjük magunkat citrommal? Tényleg, miért is nem?! Mert fogalmunk sem volt arról, hogy jó a szúnyogok ellen! Pedig ez a módszer végre bevált, egyetlen hátránya, hogy 10-15 percenként azért újra és újra át kellett kenni a testünk csupasz felületeit. Szóval, részleges jó hírünk azoknak, akik szeretnek este szabadtéren ücsörögni, hogy egy fél citrommal simán el lehet hajtani a szúnyogokat. Ezek után nem nyughattunk, végigteszteltünk pár további technikát, hogy önnek már csak a valóban működőkkel kelljen foglalkoznia.

Készítsen szúnyogriasztót

Semmi mást nem kell tennie, mint extra szűz olívaolajba illóolajat keverni. Öntsön egy üres műanyagflakonba (lehet samponos, tusfürdős, bármilyen) 50 ml olajat és 40 csepp citromolajat. Jól rázza össze az egészet, és kenje be vele magát. Ha nem szereti a citromolajat, használhat teafa-, bazsalikom-, rozmaring-, levendula- vagy eukaliptuszolajat is.

A bazsalikom jó szolgálatot tesz
A bazsalikom jó szolgálatot tesz

Az olajos keveréknek az az előnye, hogy lassan szívódik be a bőrbe, így nem kell állandóan kenegetnie magát vele. Persze, azért nem árt, ha magával viszi – bármikor kellhet, na meg, a barátai is hálásak lesznek önnek.

Arra azonban figyeljen oda, hogy ha valamelyik citrusolaj mellett döntött, nappal ne használja a készítményt, mert allergiás reakciók léphetnek fel, ha napsugárzás éri az azzal kezelt bőrt.

Még olcsóbb, ha vízzel keveri

Természetesen az előbbi receptet elkészítheti sima vízzel is. Ebben az esetben viszont – ahogyan a fent leírt citrom esetében –, nem árt gyakrabban kenni vele a bőrt, mert gyorsabban felszívódik.

Illatmentes testápolóba is csepegtethet

Ha van illatanyagmentes testápolója (gyógyszertári kenőcse), abba is nyugodtan keverhet az illóolajakból, az arány ilyenkor 50 ml krémhez 50 csepp olaj.

Tipp: arra nagyon ügyeljen, hogy kizárólag 100%-os tisztaságú illóolajat használjon, mert a keverékek bőrirritációt okozhatnak.

Szúnyogmentesítse a hálószobát

A legjobb eszköz a szúnyogok, na meg a legtöbb betolakodó ellen a rovarháló. Ha azonban biztosra akar menni, csepegtessen a paplanjára és párnájára is a fent leírt illóolajokból pár cseppet.

A teraszon se kell büdös szúnyogriasztót szagolnia

Plectranthus coleoides
Plectranthus coleoides

Bár a legtöbb kültéri riasztószer elég hatásos, a szaguk nem csak a szúnyogok számára elviselhetetlen. Ráadásul van köztük olyan, ami még füstöl is, ami egyrészt kaparja a torkot, másrészt egyáltalán, kinek van kedve ezeket a vegyszereket belélegezni? Helyettük inkább ültessen szúnyogriasztó virágot, más néven kakassarkantyút (plectranthus coleoides). Olcsó, nem igényel különösebb gondozást, jól is mutat, és még a szúnyogokat is távol tartja. Bónusz: ha még levendulát, koktélparadicsomot, vagy bazsalikomot is komponál mellé a virágládába, egyúttal a legyeket is távol tarthatja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra