Őket figyelje idén a Tour de France-on!

Izgalmas szakaszokkal kezdődött az idei, századik Tour de France, ami majdnem három hétig fogja lefoglalni a férfiak viszonylag jelentős részét. A századik Tour de France-nak a megtisztulás is céljai között van, miután csak mostanában cseng le a sportág történetének legnagyobb botránya azután, hogy Lance Armstrong bevallotta, hogy doppingolt. Összegyűjtöttünk öt versenyzőt, akik ezek után is talpon maradtak, és egyrészt nagyban meghatározhatják az idei versenyt, másrészt ha őket látja, az tuti többet ér, mintha felspanolós videókat nézne az interneten, hogy valahogy rávegye magát, hogy megint edzeni kezdjen. A lista persze erősen szubjektív, nyilván többen kimaradtak az összeállításból, de nem is sporttörténelmet akartunk írni, hanem kedvet csinálni.

Chris Froome

148772816
Bryn Lennon

A kenyai születésű, de angolként versenyző Froome-t tartják az idei Tour de France legnagyobb esélyesének, holott a huszonnyolc éves versenyező igazán csak két-három éve robbant be az országúti kerékpározás világába. Emlékezetes volt, hogy a tavalyi körversenyen több esetben is jobbnak tűnt mint a csapattársa, a későbbi győztes Bradley Wiggins, de akkor Froome-ot segítőként szerződtették, és kínos lett volna odaadni neki a győzelmet. Wiggins aztán beszélt arról is, hogy idén Froome-ot fogja támogatni, aztán beszélt arról is, hogy mégis azért térne vissza, hogy megvédje a címét, de egy térdsérülés miatt ki kell hagynia a teljes Tour de France-ot, úgyhogy simán megnyílt az út Froome-nak, akinek kifejezetten komoly kihívói idén nincsenek is.

Cadel Evans

Cadel Evans
Cadel EvansBryn Lennon

Nagyon kevesen tudnak olyan keservesen küzdeni, mint az ausztrál versenyző, akinek végül 2011-ben, harmincnégy évesen sikerült megnyernie a francia körversenyt. Az internet tele van meglehetősen szerencsétlen mémekkel és videókkal, amik arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy eddzenek keményebben, vagy amik azt kérdezgetik, hogy: neked mi a kifogásod. Elég egyetlen időmenetet vagy keményebb szakaszt megnézni, hogy ezek az erőltetett mémszerűségek teljesen nevetségesnek és feleslegesnek tűnjenek, és az ember legalább öt percre komolyan elgondolkodjon rajta, hogy lehet, hogy érdemes lenne sportolni valamit, vagy kevesebb édességet/bármit fogyasztania. Evans harminchat évesen a mezőny idősebb felébe tartozik, és bár tavaly kicsit lemaradt, ettől függetlenül nem lenne szabad még leírni.

Alberto Contador

Alberto Contador
Alberto ContadorJaime Reina

Érdemes figyelni a harminc éves spanyol Contadort, aki megkavarhatja a versenyt, ha jó formában érkezik, annak ellenére is, hogy - ahogy mondani szokás -, az utóbbi időben sajnos nem mutatott olyan sokat. Contador egyébként 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is megnyerte a francia körversenyt, de a doppingbotrány miatt elvették tőle a legutóbbi győzelmet. A 2011-es Touron látszott, hogy a hegyeket még mindig majdnem mindenkinél jobban bírja, a végén az ötödik helyen végzett, alig néhány perccel a végső győztes, Cadel Evans mögött. Tavasszal sikerült megnyernie a spanyol körversenyt, a Vueltát, ez mondjuk jelezheti, hogy ha főversenyként tekint a Tour de France-ra, akkor könnyen meglepetést okozhat. Az angol kommentátorok azt elemezgették, hogy Contador most van a tökéles korban, úgyhogy most kell hatalmasat robbantania is.

Mark Cavendish

000 DV555984
Lionel Bonaventure

A huszonnyolc éves angol kerékpáros már is legendának számít, többszörös világbajnok, 23-szoros Tour de France szakaszgyőztes, ezzel negyedik az örökranglistán, bár a zöld trikót csak egyszer tudta megszerezni. A francia körverseny szakaszainak különböző részein kapukat állítottak fel, és minél jobb pozícióban halad át rajta valaki, annál több pontot kap egy-egy kapu után, ahogy a szakaszgyőzelemért is pontok járnak. A zöld trikó annak a versenyzőnek jár, aki ezek után a kapuk után a legtöbb pontot szerezte. Cavendish valószínűleg tovább szeretné gyarapítani a szakaszgyőzelmeinek a számát, és nyilván idén is behúzná a párizsi, utolsó szakaszt. Ha a háromhetes verseny túl sok izgalmat nem is feltétlenül tartogat mindenki számára, arra azért majd érdemes lesz odakapcsolni, amikor Sagannal összecsapnak majd a Champs-Élysées-en.

Peter Sagan

2012-06-09T154453Z 547663456 GM2E8691TX401 RTRMADP 3 CYCLING
Denis Balibouse

A huszonhárom éves szlovák kerékpárosról azt mesélik, hogy volt olyan alkalom, amikor annyira meg akarta hajtani a bringát, hogy az egyszerűen összetört alatta. Tavaly ő is lett a zöld trikós a Tour De France-on, így olyan legendát szorított maga mögé, mint az imént említett, előző évi zöld trikós, Cavendish. Ha kőkemény bringást szeretne látni, akinek olyan combizmai vannak, hogy egy bivalyt is el tudna tolni, akkor pillantson a képernyőre, amikor meghallja Sagan nevét. Az biztos, hogy ha a futamok vége felé felbukkan a mezőny elején, akkor nagyon kemény befutó sprintre lehet számítani, ami tévén keresztül is könnyedén lábgörcsöt okozhat az embernek. Ha egy kicsit még emelkedik is a pálya, akkor Sagan szinte verhetetlen lesz, és annál fárasztóbb nézni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek