#ÉLETEM

Növénygondozás hamuval, banánhéjjal és szappannal

2013. július 1., hétfő 18:22

Az interneten nap mint nap találkozhat különféle meghökkentő természetes gyógymódokkal és praktikákkal akár az egészségmegőrzés, akár a takarítás, vagy épp növénygondozás témájában. Mi most ez utóbbiak közül válogattunk, így Ónozó Krisztián kertészmérnök, valamint Tóth Attila, az Evergreen Garden külső szakértője segítségével megtudhatja, valóban hatásosak-e a neten keringő tanácsok!

Keverjen hamut a talajhoz!

Az égetés során keletkező hamut sokan használják a kertben talajjavítás, illetve tápanyagfeltöltés céljából. Ez akár még jó is lehet, azonban nem mindegy, hogy miből is származik!

„Mindenképpen el kell különítenünk a fából származó égési mellékterméket a különböző papírhulladékból származó hamuétól. A mai papír már nem abból az anyagból készül, mint régen, így az égés során más-más káros anyagok szabadulnak fel, illetve valamely formában meg is maradnak a melléktermékben. Tehát amennyiben hamut szeretne kijuttatni területre, mindenképpen fahamut használjon!”- javasolja a szakember.

Hogy pontosan mit is tesz a talajjal? Elsősorban komposztálásra, tápanyag utánpótlásra, illetve a talaj PH-jának javítására jó, mivel az extrémen magas PH-értékű talajok gátolják a megfelelő tápanyagfelvételt, így ezt mindképpen kompenzálni kell.

Ezen kívül, mivel az égés során több, a növények számára fontos elem is távozik belőle, így bizonyos tápelemek viszont dominálnak benne: többek között a kálium, amely alkalmazható például a csonthéjasok, almatermésűek, és különböző zöldségfélék körében. A szakember szerint a hamu átlagos felhasználása 100-200 g/m2, és ahhoz, hogy a megfelelő időben a megfelelő hatékonyságot lehessen elérni, tavasszal érdemes a fölhöz adagolni.

Levéltetvek ellen jó a szappanos lemosás

A szappan nem csak az emberek számára hatásos tisztítószer, hanem a növények is meghálálják az ezzel való gondoskodást, mivel igazán jó hatásfokkal véd a különböző károsítókkal szemben. A szappanos lemosás már egy rég elterjedt szokás többek között a levéltetvek ellen, melyek elpusztulnak tőle, ráadásul pár napig (de legalábbis a következő nagy esőig) még védelmet is biztosít a növény számára az újrafertőződés ellen. A módszer végtelenül egyszerű: közel 1 l vízhez adjon egy evőkanál mosószappant (vagy reszeljünk bele hasonló mennyiséget), és ezt a vízben kiáztatva egy homogén vizes közeget fog kapni. Az elkészült a keveréket balkonban ültetett növényeknél érdemes a kézi spricnibe tölteni, ám ha nagyobbakat szeretne vele kezelni, akkor válasszon inkább  erre a célra kialakított permezőt!

A szappanos keveréket a fertőzéstől függően kell alkalmazni. Amennyiben a levéltetvek elszaporodtak, úgy akár naponta, de minimum kétnapi rendszerességgel szükséges kezelni a növényt, viszont átlagos körülmények között heti 2-3 alkalom is elegendő lehet.

Kávézacc a földbe

Az emberek nagy része rendszeresen fogyaszt kávét, ám a megmaradt kávézacc majdnem mindig a szemetesben végzi. Pedig rengeteget segíthet a növényeinek azzal, ha inkább a földjükhöz adja, mivel remek hatással van annak Ph-jára. Azt azonban tudni kell, hogy bár kis mértékben bármi elviseli, azonban nagyobb mennyiségben alkalmazva erősen savas közeget eredményez, így csakis olyanoknál lehet alkalmazni, melyek ezt kedvelik: ilyenek pl. a rododendron, azálea, áfonya, rózsa, örökzöldek, illetve a hortenzia.

A kávézaccnak a tápanyagellátása is kimagasló, ugyanis a növények számára létfontosságú tápelemeket tartalmaz, többek között káliumot, foszfort, magnéziumot.

Balkonba való földkeverékhez a 20% zacc, 80 % virágföld arány a legoptimálisabb, de közben azért vegye figyelembe a virágföld eredeti PH-ját is!

Tojás- és banánhéjjal az erős gyökérzetért és az egészséges növényért

Azt már tudjuk, hogya szerves háztartási hulladékot érdemes komposztálni, mivel így értékes talajjavító alapanyaghoz, a humuszhoz jutunk. Ha azonban nem tud/akar saját komposztládát telepíteni a kertbe, egyes szerves háztartási hulladékokat akár közvetlenül is használhat növényei ápolására. Ha reggel megkíván egy rántottát vagy tükörtojást, semmiképp se dobja a szemétbe a tojás héját, ugyanis több mint 90%-ban tartalmaz kalcium-karbonátot, ami kitűnő hatással van a növény egészére. Először is zúzza apró darabokra a héjat, majd őrlő segítségével porítsa a lehető legkisebb szemcsékre. Ezt a törmeléket szórja vagy keverje be a kívánt területre, mivel magas kalciumtartalma révén segíti a növények sejtfalépítését, erősítését, elősegíti a gyökér megfelelő fejlődését, illetve a virágok ellenálló képességét is fokozza bizonyos kórokokkal szemben.

„A banánhéj magas kálium- és foszfortartalmánál fogva hasonlóan jótékony hatással bír a növényekre. Komposztban, illetve önmagában is felhasználható. Előbbibe egyszerűen belekeverve a lebontás során a komposztálódott anyagba kerülnek ezek a hasznos elemek. Amennyiben nem komposztként, hanem közvetlenül szeretné használni a héjat, úgy elfogyasztás után szárítsa ki, és hasonló módon őrölje szét, mint a tojáshéjat. Amint ez megvan ki is juttathatja a kívánt területre. A foszfor részt vesz számos szintézisben, és az anyagcsere folyamatokban a növényen belül. Elsősorban a generatív, azaz a termésképződésben, az energiaellátásban, valamint a növények vízháztartásában játszik nagy szerepet” - mondja a szakember

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta