Tudja, mi az, ami ne legyen a krémjében?

A legtöbben még mindig az illata, reklámja, csomagolása alapján választanak kozmetikai termékeket maguknak. Bár egyre többen már azt is elolvassák, mi található a doboz hátoldalán, ahol a gyártók kötelesek az összetevőket feltüntetni, átlagos, hozzá nem értő ember képtelen a rövidítések és a latin nevek közt kiigazodni. Éppen ezért Peterman Krisztinával, a Dermatica kozmetikusával megfejttettük a leggyakoribbakat, hogy önök ez alapján már biztosabban tudják, akarnak-e magukra kenni belőlük, vagy inkább kísérleteznek házilag.

PEG

A PEG egy összefoglaló név, mely a segéd- és az adalékanyagokat (emulgeátor, sűrítő, szappanosító) foglalja magában. Bár leginkább szintetikus termékekben szokott előfordulni, legtöbbször teljesen ártalmatlan, azonban ha kőolaj származékokból állítják elő, akkor az károsíthatja a bőrt. Szerencsére csak a nagyon olcsó krémekben szokott így előfordulni, és úgy sem nagy mértékben. A PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, de nézőpont kérdése, hogy ez most jó-e, vagy rossz, hiszen ezáltal ugyanúgy segíti a hasznos anyagok felszívódását, mint a károsakét.

Paraffinum liquidum

Az egyik legtöbbet támadott anyag, mely lényegében a kőolajszármazékokat jelenti. Valóban számos negatív tulajdonságuk van, viszont ezeket lehet pozitívumként is értelmezni

 Hátrány  Előny
nem szívódik fel, mert nem bőrrokon olykor pont ez a cél (pl. napolajoknál)
vízzáró réteget képez a bőrön szeles, hideg időben ez épphogy hasznos
nem engedi lélegezni a bőrt ez a tulajdonság egyben csökkenti a láthatatlan vízleadást, és késlelteti az öregedést is

Ezeken kívül a paraffinum liquidum számlájára írják még pl. azt is, hogy elzárja a pórusokat, és emiatt mitesszerek képződnek. A kozmetikus szerint ez csak akkor igaz, ha esténként az illető nem mossa le jó alaposan az arcát. Amennyiben ezt megteszi, akkor a bőr éjszaka lélegezhet és regenerálódhat, és épp ezért nem ajánlott nappalra és éjszakára is paraffinos krémet használni: 24 órában ez valóban sok lenne a bőrnek.

Isopropil mirisztát/palmitát

A '60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Jó tulajdonságai közt szerepel, hogy segíti a krémek kenhetőségét, valamint a fontos hatóanyagok áthatolását a bőr szarurétegén. Rossz oldala viszont, hogy az arra hajlamosaknál mitesszerek kialakulását okozhatja.

Sodium Lauryl Sulfate/Natrium Lauryl Sulfate

Számos kozmetikai termékben megtalálható (lemosók, szappanok, samponok, stb), azonban az egyik legirritatívabb anyag, így meglehetősen káros. Tisztító, nedvesítő, elszappanosító szerként került a forgalomba, azonban megfigyelték, hogy minél jobban tisztít, annál irritatívabb. Egyes vélemények szerint maradandó károsodást is okozhat, például ha a szembe kerül, akkor szürkehályogot és egyéb tartós szemproblémákat.

DEA

A PEG-hez hasolóan a DEA is egy összefoglaló név, mely az emulgeátorokat és tenzideket foglalja magában. Ezek jól stabilizálnak és tisztítanak, azonban szintén lehet irritatív, allergizáló hatásuk, mely az enyhétől a súlyosig terjedhet, ráadásul szárítanak is. Tehát akiknek eleve érzékenyebb a bőrük, lehetőleg kerüljék azokat a készítményeket, melyek összetevőinek listáján megtalálják a DEA-t.

Cera Alba

A Cera Alba fehér méhviaszt jelent, mely a méhek mirigyeinek gyúrható váladéka. Nem bőrrokon anyagról van szó, viszont a kozmetikumokban jótékony hatású, mivel remekül hidratál, viszont ha nem kellő tisztaságú, akkor irritatív lehet. Mivel drága, gyakran hamisítják faggyúval és parafinnal.

Leginkább krémekben, hajápoló termékekben, rúzsokban és szőrtelenítőkben használják.

Bisabolol

A bisabolol az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrtápláló hírében áll, így a jobb minőségű kozmetikai termékek kedvelt anyaga. A kamillából nyerik ki, és az olaja egyik fontos összetevője.

Linalool/linalol

Bár töményen allergizálhat, megfelelő hígítással jótékony hatásokkal bír. Ez egy természetes alkohol, ami megtalálható például a levendula olajban is. Fertőzésgátló és nyugtató tulajdonságai miatt használják elsősorban, de több készítmény kellemes illatát is ez adja, mivel aromája rózsára, gyöngyvirágéra emlékeztet.

Allantoin

Általában sajnos mesterségesen állítják elő, viszont a természetben is megtalálható, méghozzá egyes emlősök vizeletében, valamint némely növényben (általában fekete nadályból és búzából nyerik ki). Sebgyógyító, bőrsimító, regeneráló tulajdonságai miatt a jobb minőségű öregedésgátló készítményekben előszeretettel használják, mivel serketi a sejtek megújulását, és igazán bőrbarát. Leginkább krémek, arcvizek, borotválkozási termékek, habok, zselék, púderek alapanyaga.

Propylparabén

A parabének kémiai tartósítószerek, ezek a leggyakoribb allergiák és gyulladások okozói, ráadásul többek szerint rákkeltőek is. Viszont többféle is van belőlük, és a fentiek csak az egyik csoportjukra igazak maradéktalanul. Az EU Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó része 2010-ben nyilvánosságra hozta a parabének kockázatait. Eszerint a hosszabb láncú szénvegyületek, mint pl. a propyl-butylparabének rákkeltőek lehetnek, és hormonális zavarokat is okozhatnak, viszont az etil-metilparabének adott koncentrációban biztonságosak

Oszd meg másokkal is!
Mustra