#ÉLETEM

Cigányok, hajléktalanok, és egy kis tériszony

2013. május 12., vasárnap 17:03

Budapestiként ritkán jut eszünkbe városnéző túrára menni, pedig a sightseeing nem csak a Budai Váron, a Nemzeti Múzeumon és a Váci utcán végigrángatott túrákból áll. De vajon mit tud a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről, vagy a Kazinczy utcai mikvéről, vagy arról, hol tudnak megszállni a hajléktalanok? Összegyűjtöttük a Budapest kevésbé ismert arcait bemutató, tematikus városnéző túrákat az irodalomtól a hajléktalanságig.

A Budapesti Aszfaltprojekt, azaz Bubap nagyon sok sétát szervez. Nemrég a zsidóság gasztronómiáját érintő helyeket néztük meg, mely Budapest kóser arca címmel hirdettek meg, és az első tőra után a Hosszúlépés szervezi tovább.

Itt a pár évtizeddel ezelőtti kóser világ mellett megismerkedünk a mai zsidó étkezéssel is, megtudhatjuk, mi az a „kosher style”, és azt is, miben különbözik a kóser szilvapálinka a hagyományostól.

A Bauhaus iránt érdeklődők a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet látogathatják meg, ahol kiderül, hogy mitől lett felkapott a Bauhaus, kiknek a nevéhez köthető, és mit szóltak az emberek az újszerű házakhoz. A túrán Somogyi Zsófia művészettörténész és Kováts Dániel fotográfus, esztéta kalauzolja végig a látogatókat.

Aki elhiszi, hogy a VIII. kerületben nem csak mocsok, lepukkant házak és hajléktalanok vannak, azoknak a Budapest Beyond Sightseeing túráját ajánljuk. A Nemzeti Múzeumtól induló sétán a XIX. századi pesti mágnásnegyed palotáit lehet megnézni, és meghallgatni a hozzájuk kapcsolódó történeteket. A Palotanegyed után a Nagykörút túloldalán folytatódik a séta, ahol a kerület ellenpontjait lehet felfedezni, az interaktívitás jegyében pedig egy helyi muzsikus cigány családdal is találkozhatnak a résztvevők.

jozsefvaros plakat 09
Fotó: Nagy Attila

Dés Mihály Pesti Barokk című könyve nyomán a '80-as évek Budapestjét lehet megismerni, melynek végén még egy igazi házibuli is lesz, egy igazi retró kecóban. Akit érdekel, hol gyűltek össze az ellenzékiek, hol moralizált az élet nagy kérdésein a pesti értelmiség, annak érdemes Déshez csatlakoznia. Az első túra szombaton indul a Hosszúlépés - Járunk? szervezésében.

Aki nem ijed meg a város sokkoló arcától sem, az menjen el a Menhely Alapítvány által szervezett sétára, melynek keretében hajléktalan emberek otthonába lehet belesni - azaz a város köztereit más szemmel megfigyelni. A szakavatott túravezető segít megmutatni a várost, a túra végén pedig a Menhely Alapítvány intézményét is meg lehet nézni. Korosztályi megkötés nincs, mindenkit szeretettel várnak.

Ismernek hídmestert? Tudják mi rejtőzik a Lánchíd belsejében? Nem? Akkor csapjanak le a lehetőségre, és nézzék meg! Az Imagine Budapest szervezésében főleg a Lánchídról és a mögötte húzódó világról lehet sokat megtudni, tériszonytól szenvedőknek azonban nem ajánlott a túra.

Túra neve időtartam Ár
Kosher Budapest 2-2,5 óra 1500 Ft
Nyócker málló pompája
3 óra 3500 Ft
Pesti Barokk 2 óra 3000 Ft
Az én nappalim
2 óra
adomány
A hídmester élete
2 óra
2500 Ft

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Nincs tartozásod? Akkor kikapcsoljuk az áramot!

Azt hazudták, az órát jöttek ellenőrizni, aztán lekapcsolták az áramot, holott tartozás sem volt. Közben kicsit fenyegetőztek, és okoztak némi kárt. Szolgáltatás állami módra

KÖNYVTACSKÓ A svédek már nem csak krimiben brillíroznak

A skandináv krimi mára fogalom, de nem csak ezt tudják az északi írók. Itt az új műfaj, amin hangosan röhögsz, és közben néha megszédülsz a mélységektől. Ráadásul filmen is szuperül működik. Ajánló

TÖRI MÁSKÉPP Tabán: a legendás, elveszett városrész

A nyár akkor kezdődött Pesten, amikor először vette rá magát a pesti polgár arra, hogy megmássza a Tabán girbe-gurba utcácskáit, és betérjen egy kockás abroszos kiskocsmába egy jó rántott húsra. Majd amikor már jót mulatott, egy kézilámpást hordozó éjjeliőr kísérete mellett ledülöngélhetett a macskaköves utcákon, és hazatérhetett Pestre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta