Rossz kert nincs, csak rossz tervező

Ha azt mondom, kerttervezés vagy -építés, sokan valamilyen úri huncutságra gondolnak, ami csak a felső tízezer számára elérhető, az átlagember meg maradjon a muskátlinál, meg a kert szélére ültetett tujáknál, abból baj nem lehet.

Valójában a kert megtervezése egy izgalmas és kreatív feladat, főleg, ha valakit kicsit is érdekelnek a növények, és az, hogy egy teret hogyan lehet növényekkel és tereptárgyakkal alakítani.

tk3s nti harry cook 016
Nick Wilkinson / Newsteam

Az emberek nagy része akkor kezd el a kerten gondolkodni, ha már túlvan a fontosabb átalakítási munkálatokon, vagy úgy érzi, rendes kert nélkül nem teljes az élete. De mit tegyen egy városból kiköltöző, aki utoljára kertet esetleg csak a nagymamánál látott, vidéken?

Ilyenkor vagy egy kertmegszállott barát, vagy a kerttervező segíthet. De mit kapunk a pénzünkért, és hogyan zajlik a folyamat?

A tervezés

A legfontosabb, hogy kitaláljuk, mire is vágyunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki mennyi időt akar a kertben tölteni: vágyik-e veteményesre, vagy csak arra kell, hogy a gyerek tudjon valahol labdázni, és legyen hely a nyugányaknak, vagy elférjen a grill. Ha valaki nem szeretne naponta piszmogni a kerttel, és nem egy ősvadont képzelt el, attól még nem kell csak az üres gyepben gondolkodni: szerencsére vannak olyan növények, melyekkel nem kell minden nap foglalkozni, viszont feldobják a kertet.

Átlagárak

Tervezés: 100.000 Ft-tól

Kivitelezés - elvadult kert: 100.000 Ft-tól

Kert az alapoktól: 500-600 ezer Ft

Karbantartás: 20.000 Ft-tól/nap (2 fő)

(600nm-es kert esetén)

A kerttervezés nem csak a növényekre fókuszál, a burkolatok, kerti utak, teraszok, sziklakertek, tavak, díszítő elemek helyének megálmodását is magába foglalja. A választék hatalmas, és akkor még nem is említettük a kerti bútorok arzenálját.

A tervező kiválasztása nem egyszerű. Ha beírjuk a kerttervezés szót a keresőbe, 26000 találatot kapunk, csilliivilli honlapokat, lakberendezési (kertépítészeti) magazinokba illő képeket. Ez alapján tehát nem könnyű választani. De akkor mi az ami alapján megtaláljuk a megfelelő szakembert?

Egyrészt érdemes nyitott szemmel járni, és ha valahol nekünk tetsző kertet látunk, becsöngetni és megkérdezni, ki tervezte azt. Az emberek nagy része szívesen beszélget a kertjéről. A honlapokat sem kell feltétlen elfelejteni, de mindenképp legalább 3-4 tervezőt érdemes kiválasztani, és ajánlatot kérni.

Egy, a szakmát jól ismerő kerttervező és kivitelező szerint nem érdemes kizárólag az internetes oldalak alapján választani. "Nem biztos, hogy akinek jó a marketingje, vagy van egy ügyes grafikusa, az jó tervező. Sokkal fontosabb az ajánlás: ha egy ismerős vagy barát kertje tetszik, érdemes megkérdezni, hogy ki csinálta a kertet."

A jó összmunkához elöször is az kell, hogy a tervező alázatos legyen a szakmája iránt. Bár elcsépeltnek hangzik, de egy jó szakember nem lehet egoista, a kreativitását össze kell tudja kapcsolni azzal, ami a családra jellemző. A szakember szerint a jó arány, hogy 10 százalékban jelenjen meg a tervező stílusa vagy kedvenc növénye a kertben, de a többi 90 százalék szóljon a megrendelőről.

A közös munka egyfajta pszichológiai játék, ahol bele kell folyni a család életébe. Ezért is fontos, hogy legyen szimpátia a tervező és a megrendelő között. Ha ez nincs meg, akkor a közös munka sem fog működni. A szakértelem szintén fontos, ennek kiszűrése viszonylag nehezebb feladat, de ha valaki ködösít, nem ismeri jól a növényeket, akkor inkább ne őt kérjük fel, mert csak kidobjuk a pénzünket. Egy jó szakember fejében van 3000-5000 növény, ráadásul évekig tanulja, mit és hogyan kell megtervezni, így nem fordulhat elő, hogy például a talajvíz vándorlási útját megzavarva ellep minket a víz.

Az, hogy a tervező és a kivitelező ugyanaz legyen-e, csak döntés kérdése, mindenesetre megvan az előnye annak, hogy aki tervezte, az építse is a kertet. Ez már csak azért is lehet jó, mert a tervezők egy része felvállaltan úgy dolgozik, hogy spontán ötleteket is beépít a kivitelezés során. Ez azért fontos, mert lehet mindent előre megtervezni, vannak dolgok, melyek a helyszínen dőlnek el.

tk3s nti harry cook 028
Nick Wilkinson / Newsteam

Sokat segít a tervezőnek, ha meg tudjuk határozni, hogy mi az amit szeretnénk, mi az, amit semmi esetre sem, és minél jobban és pontosabban meg tudjuk határozni az igényeinket. A jó tervező törekszik arra, hogy megismerje az ügyfelét, részletesen kikérdezi arról, hogyan él, mik az elképzelései, mekkora a büdzséje. Aki szeret előre dolgozni, vagy elképzeléseket előre felvázolni, az használhatja a BBC kertépítő programját, vagy az Icovia szintén ingyenes tervezőjét, de a Garden planner 15 napos ingyenes programja is jó választás. Persze kimozdulhatunk az online világból, számos könyv szól a kerttervezésről, és ehhez elég csak a könyvtárba elmenni. Aki szereti a burjánzó kerteket, annak kötelező olvasmány Petrik Adrienn könyve, aki nagyon emberi módon mutatja be, mit tud egy átlagember kihozni a kertjéből, de érdemes megnézni az Építem a kertem című könyvet is ami egész mélyen belemegy a részletekbe.

Jól jön az is, ha meg tudjuk mondani, milyen stílusú kertre vágyunk, hajlandóak vagyunk-e naponta kétszer locsolni a dögletes hőségben, van-e kutya, aki előszeretettel rombol vagy ás, és hétvégente sok gyerek szaladgál-e a kertben.

Ha ez mind megvan, akkor jöhetnek a szakemberek. A megfelelő szakember megnézi a helyszínt, meghallgatja az elképzeléseket, mér egy csomót, aztán ad egy ajánlatot. A spektrum igen széles, nagy különbségek lehetnek az egyes ajánlatok között.

Kivitelezés

Ez legalább olyan bonyolult folyamat, mint a tervezés, és ugyanúgy szakmunkát igényel, főleg, ha földet is kell mozgatni hozzá. Egy jó tervező pontosan leírja, milyen növényekre gondolt, nagyságrendileg hány növényre van szükség, mi hová kerüljön. Persze a növény már csak hab a tortán, első lépésben a füves területek, a kerti utak vagy egyéb tereptárgyak helyét érdemes megvalósítani. Nem meglepő módon egy kerti út készülhet a fától a kőig bármiből, itt csak az ízlésünk, és az esetlegesen elérhető anyagok köre (és persze ára) szab határt az elképzeléseinknek. Érdemes megnézni a használt építőanyagos oldalakat, sokan kínálnak eladásra megmaradt anyagokat, melyeket jobb áron szerezhetünk meg, mintha barkácsboltokban vagy faiskolában vásárolnánk. A kivitelezőnek általában jó kapcsolatai vannak termesztőkkel illetve boltokkal is, ezért gyakran jobb árat tud kialkudni, mintha mi magunk mennék el vásárolni. Persze a dolog így sem olcsó, egy átlagos kert teljes kivitelezési költsége a növényekkel együtt az egymillió forintot is elérheti. A kerti munkálatok finanszírozása kapcsán pont ezért érdemes előre gondolkodni és akár pénzügyileg is rákészülni, erre is jó lehet a Fundmenta valamelyik előtakarékossági konstrukciója.

Egy kert kiépítése nem rövid idő, leggyorsabban 4-5 nap alatt készül el egy kert, de előfordulhat, hogy 4-5 hónap is eltelik, mire teljesen kész lesz. Arra is fel kell készülni, hogy amit most látunk, az még nem a végleges kép: ezt nagyjából fél év múlva éri majd el a kert, amikorra a növények már megeredtek, minden megtalálta a helyét és burjánzásnak indult.

Bútorválasztás

És akkor még nem beszéltünk a bútorokról, melyekből millióféle létezik, attól függően, hogy milyen stílusban keresgélünk. Azt érdemes már az elején eldönteni, hogy állandó vagy összecsukható darabokra szeretnénk-e áldozni. A kint maradó darabok lehetnek fából és téglából építettek, vagy öntöttvas székek. Ezeket csak akkor ajánljuk, ha sok tér áll rendelkezésünkre, egyéb esetben érdemesebb a könnyebb, összecsukható darabokat választani. Azt azért érdemes tisztázni, hogy a legfontosabb követelmény a megjelenés, a kényelem vagy a használhatóság. Bármilyen szép is valami, nézzük meg, kényelmes-e, hogyan lehet tisztítani, mennyi hely kell a téli elpakolásához, van-e hozzá párna, illetve mivel tudjuk védeni az időjárás ellen.

Az IKEA kertberendező programot tervezett, amivel virtuálisan meg lehet jeleníteni, hogy egy kerti bútor hogyan festene a kertünkben.

A legolcsóbb bútorokat vagy alapanyagokat kerüljük el, mert később sokkal többet kell kiadni érte. Ezt saját példával tudom igazolni: a fenyőből épített teraszom épp az összeomlás határán áll, csak azért, mert nem megfelelő fát választott a kivitelező, ráadásul nem is kezelte le megfelelően, így nagyjából 6 év alatt teljesen szétkorhadt az építmény.

Finanszírozza a tervezett felújítást Fundamenta-lakásszámlával!

Ha Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződést köt, az ötletekből tettek válhatnak, az álmok megvalósulhatnak! A lakásszámla olyan lakáscélra felhasználható –államilag támogatott (EBKM 10,56%, havi 20.000,- Ft-os betételhelyezést feltételezve) –megtakarítási forma, amely havi, rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási időszak (jelenleg 48-120 hónap között a kínált módozatok futamidejétől függően) végén kedvező, lakáscélú kölcsönlehetőséget is biztosít.

lejáratkor igényelhető lakáskölcsön – évi 3,9% (referencia THM 5,23%) fix kamatozású, forint alapú – igénybe vételével akár több mint kétszeresére növelhető a felvehető összeg, így az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit nagyobb pénzügyi keretből is megvalósíthatja. A Fundamentánál a lakáskölcsönt igénylő ügyfelek 90 százalékának beadványát bírálták el kedvezően és folyósítottak számukra kölcsönt.

Ha a munkálatok finanszírozáshoz magasabb összeg szükséges, nyithat lakásszámlát közeli hozzátartozói számára is, így megtöbbszörözheti a konstrukció nyújtotta előnyöket és a lakáscélok eléréséhez szükséges anyagi forrást. Fundamenta lakásszámlájával a legkülönfélébb felújítási, korszerűsítési munkákat finanszírozhatja, kertépítési munkákat finanszírozhatja, csak néhány példa a széles palettáról: kerti öntözőrendszer kialakítása, parkosítás, medence építése, tereprendezés, kútfúrás, dísznövények telepítése; sőt a szakemberek munkadíjáról kiállított számlát is elfogadja a Fundamenta lakáscél igazolásaként.

Otthonunk állagának megőrzése, értékének növelése folyamatos célunk, amelyhez kiváló anyagi alapot teremt a Fundamenta-lakásszámla! A konstrukcióról részletesen tájékozódhat a honlapon!

A tájékoztatás nem teljeskörű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza.

h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
Mustra