Monokróm, pöttyös és csillámos tojások a menők idén

Hol van már a piros tojás, a hagymával festegetett bio verzió, és a visszafogott pasztellszínek? Aki nem a pészahot ünnepli, annak minden bizonnyal már a spejzban van a sonka, megvette a kalácshoz valókat, vagy lassan csomagol, hogy elutazzon a családhoz.

Az elmúlt években, részben köszönhetően a Pinteresnek és a Facebooknak, számos új tojásfestési/dekorálási technika került előtérbe, melynek segítségével kiélhetjük a kreativitásunkat, ráadásul nem is kell hozzá sok alapanyag. A YouTube-nak hála pedig mindezt részletesen, lépésről-lépésre meg is tanulhatjuk.

Akiknek problémát jelent, hogy az igazi tojást tegyék "tönkre" a festéssel, azok válasszanak polisztirol tojást, melynek ára 50 forint körül van, és hobbi boltokban kapható. Arra azért érdemes figyelni, hogy bizonyos ragasztók és a műanyag nincsenek jóban egymással, és a felszíne sem pont olyan mint a tyúktojásé, viszont könnyű, nem törik és könnyen kifúrható, illetve fellógatható, ezért gyerekek is könnyen tudnak vele dolgozni. Nekik egyébként külön cikkben készültünk pár egyszerűbb technikával, ha nem szeretné, hogy a tojások mellett az egész lakás is flitterben, festékben, gyöngyben és ragasztóban ússzon, inkább kattintson át ide!

Ezen a YouTube videón a legegyszerűbb tojásfestési technika látható. Itt ételfestékkel színezik a tojást, melyhez egy teáskanál ecetet adnak, majd a fényesítéshez pár csepp olajat használnak, de ezt lehet szalonnabőrkével is helyettesíteni.

Aki feldobná az egyszerű tojásokat, az mártsa csak félig a festékbe, majd a másik felét szintén egy másikba, így rögtön kétszínű lesz a tojása. A módszer előnye, hogy a tojást nyugodtan meg lehet enni.

És rögtön itt egy másik módszer, melynek a segítségével jó külsejű tojásokat varázsolhatunk az asztalra. A videóban étel/tojásfestéket javasolnak, ha meg akarjuk enni, akkor mindenképp az ételfestéket válasszuk, illetve a hagyma héjat, mely rendkívül jól színez. A hűtőbe nem kell feltétlenül betenni a tojásokat, a módszer anélkül is működik.

Aki utál a festéssel bajlódni, annak jó választás lehet a következő megoldás, melyhez csak egy dekupázs vagy papírragasztó illetve valamilyen napilap szükségeltetik. Extraként lehet nyomdázni is rá, de anélkül is jól néz ki az eredmény. Ha dekupázsragasztóval dolgozunk, érdemes egy vékony réteget a tetejére is rákenni, hogy tartósabb legyen az eredmény.

Akinek van otthon háztartási keményítője (nagyobb üzletekben, illetve drogériákban kapható), vagy tud jó tömény cukros oldatot készíteni, az nekivághat a következő projektnek. Ehhez csak lufi és hímzőfonal kell, illetve némi türelem. A kész művet 24 órát kell száradni hagyni, ezért nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani az elkészítését. Nagyobb méretben még lámpabúra is lehet belőle, de ehhez jól be kell áztatni a fonalat vagy akár a spárgát.

Kicsit pepecselősebb a következő megoldás, de ha van otthon dekupázsragasztó, már csak csillámpor kell hozzá, na meg egy erős porszívó. Viszont percek alatt kész, és igen dekoratív tojásokat hozhatunk létre. Ennek továbbfejlesztett változata, ha gyöngybe hempergetjük a tojást, de szóba jöhet a flitter is.

A monokróm híveinek van a legegyszerűbb dolguk. Egy szép fehér tojás és egy fekete alkoholos filc segítségével kockás, csíkos vagy pöttyös tojásokat is elő lehet állítani, ehhez túlságos kézügyesség sem kell, de ha van otthon táblafesték (ez is kapható hobbi boltokban, kisebb kiszerelésben), azt is bevethetjük.

Akik inkább a természetes színezőanyagokhoz ragaszkodnak, azok nézzék meg az alábbi videót, amelyből kiderül, hogy a káposztától az áfonyáig hányféle olyan növény létezik, melyekkel csodás színeket lehet elérni. Ráadásul ezeket meg is lehet enni, mindenfajta veszély nélkül.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek