Ne dőljön be kamu álláshirdetéseknek

Az álláshirdető oldalakra munkaajánlatok tucatjai kerülnek fel nap, mint nap, azonban nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a munkanélküliek egyre növekvő számát (és kétségbeesését) egyre többen próbálják kihasználni.

stockfresh 73852 applicant-during-job-interview sizeM

Hogyan ismerheti fel a hamis külföldi, illetve hazai hirdetéseket, melyek a jelek, amelyek árulkodóak lehetnek?

Figyeljen a részletekre

Egy valódi munkánál a hirdető általában kínosan ügyel a megfogalmazásra és a szöveg szerkezeti felépítésére, hiszen ez az adott céget jellemzi, és nem vetne rá jó fényt, hogy ha hibásan vagy pontatlanul tennék közre az álláshirdetést. Herczku Mónika, a Profession.hu karrier tanácsadója szerint a helyesírási hibák, vagy a rossz felbontású céglogó általában amatőr csalókat jelez, így ilyenkor nem árt kételkedni.

Ne küldjön CV-t privát e-mail címre

Fontos, hogy munkakeresőként e-mail címe egy komoly gondolkodású embert mutasson. Tehát lehetőleg ne a becenevéből alkotott levelezési címről próbáljon önéletrajzot küldeni, mivel nem tűnik majd kellően megfontoltnak, és végül nem hívják majd be interjúra. Ugyanez igaz a hirdetőkre is, hiszen egy komolyabb cég saját e-mail fiókkal rendelkezik, és innen intézi a hivatalos ügyeket, nem pedig ingyenes mailcímekről. Így ha gmail, freemail, hotmail, citromail, stb. cím van megadva kapcsolatként, az mindenképp gondolkodásra adhat okot.

Ha túl szép, akkor nem igaz

Mindenki álma a kimagasló jövedelmet kínáló álláshirdetés – főleg, ha ráadásul "csak napi pár órát' kell érte dolgozni –, de lássuk be, kevés kivételtől eltekintve ez így együtt már tényleg hihetetlen.

„Ha a meghirdetett pozíció piaci értékénél 30-50%-kal magasabb összeget kínálnak, kezeljük fenntartással. Bármennyire is szeretnénk, nem reális az otthonról végezhető adminisztratív munka havi nettó 200.000 Ft-os fizetésért” - figyelmeztet a tanácsadó.

Nem létezik olyan, hogy regisztrációs díj

Az EU-ban az állásközvetítők nem kérhetnek pénzt munkaközvetítésért, még regisztrációs díjat sem. Tehát az olyan kitételek, mint a „fizessen 5.000 Ft-ot és küldünk információt”, nagy valószínűséggel valótlan munkalehetőséget jeleznek.

Herczku Mónika szerint a Facebookon erre már egy önkéntes csoport is szerveződött, a tagok rámutatnak például, hogy az „összetett irodai munka” vagy az "irodai háttérmunka" valójában hálózatépítést és ügynöki tevékenységet takar, vagy ha az adott külföldi munkalehetőséget már jó egy éve adták fel.

Legyen tisztában a reális igényekkel

Gyanúra adhat okot, ha a hirdető egy komolyabb pozíció betöltésére nem kér semmiféle végzettséget illetve képzettséget – kivéve, ha az illető pályakezdő, vagy gyakornok. Ez igaz a külföldi lehetőségekre is, főleg, ha még bizonyos fokú nyelvtudás sem kell hozzá, hiszen enélkül teljesen kiszolgáltatott lenne kint mindenki.

Ezen kívül meneküljünk, ha egész alakos és/vagy fürdőruhás fényképet kérnek, ebből azért már tényleg sejthető, hogy nem csak a megadott irodai adott munkakör elvégzése lenne a feladat.

Nézzen utána a cégnek

Ha tudja a hirdető cég nevét, akkor mindenképp nézzen utána az interneten! Keresse meg a honlapját, vagy ha nincs, akkor nézzen utána fórumokon, esetleg a Facebook-on!

„Előfordul, hogy a cég hirdetésével versenytársainak üzen, a bővülés látszatát keltve, de valójában nincs is náluk felvétel. Újabb árulkodó jel, ha az oldalon nincs telefonszám! Ezeken kívül nézze át a vállalatról szóló híreket és az egyéb találatokat is!„- magyarázza a tanácsadó.

Jól válassza meg az online álláskereső oldalt

Az internetnek köszönhetően ma már könnyen és gyorsan lehet értesülni a legfrissebb állásajánlatokról - mind a valóiakról, mind a hamisakról. Azonban a jobb állásportálok kínosan ügyelnek arra, hogy kiszűrjék a valótlan hirdetéseket, és cégpolitikájuk része az is, hogy nem kerülhetnek fel olyanok, melyek fizetős regisztrációhoz kötöttek. Gyanú esetén a felhasználók panaszait kivizsgálják, ekkor a cégek kijavíthatják hibás vagy pontatlan megfogalmazásukat, viszont ha ezek után sem történik változás, akkor egyszerűen törlik az oldalról az adott hirdetést.

+1: a tanácsadó végül azt javasolja, hogy mindig ellenőrizze a hirdetés feladásának időpontját, mivel a kisebb portálokon meglehet, hogy több hónapos ajánlatokba fut bele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek