#ÉLETEM

Tessék, egy egészséges divat: a szakáll

2013. március 27., szerda 20:38

Az utóbbi időkben mintha kezdene visszakúszni a divatba az arcszőrzet: a kifutók szakállas manökenfiúi után már az idei Oscar díjátadón is kiderült, mennyire. Akár tetszik, akár nem, egyre többször jelennek meg így sármos celebek, gondoljunk csak George Clooney-ra, Ben Affleckre, vagy a nők új kedvencére, Ryan Goslingra. A rossz hír, hogy bármennyire is divatba jött, nők számára továbbra sem szexi az arcszőrzet, a jó hír viszont, hogy a szerencsés férfiak nemcsak menők lehetnek, ha szakállt növesztenek, hanem egészségesek is.

Védelem a napsugárzás ellen

A Southern Queensland Egyetem kutatói a Radiation Protection Dosimetry című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy az arc szőrzettel borítása a káros UV-sugárzásnak akár a harmadát is felfoghatja, így megóv a leégéstől, ennek következtében pedig a bőrráktól is. A tudósok a sugárvédelemben is alkalmazott dozimetriai eljárással mérték fel, pontosan mekkora a teljes sugármennyiség, és hogy ebből mennyit nyel el az illető adott idő alatt.

Megállapították, hogy a szőrzet akár 90-95%-os védelmet is nyújt, természetesen a hosszúságától és a szálvastagságától függően. Kopaszodó, ám szakállas férfiak tehát ne szörfözzenek a déli órákban, mivel a fejük teteje elég nagy valószínűséggel csúnyán leég, és csak kicsit fogja vigasztalni őket, hogy az arcuk a szakáll alatt milyen jól megúszta.

Mindezt a tudásanyagot Iain Sallis hajszakértő azzal egészítette ki, hogy a haj és szakáll göndörsége is befolyásolja mindezt, ugyanis minél göndörebb a szőrzet, annál jobban megtöri a napfényt, tehát még kevesebb sugár éri el a bőrfelszínt.

Ettől függetlenül a szakemberek azt javasolják, napozás esetén azért a szőrös férfiak is használjanak napvédő krémet, mivel a szakáll vagy bajusz általában nem olyan sűrű, hogy teljes védelmet nyújtana.

Asztma elleni védelem

Azok a férfiak is növesszenek szakállt és bajuszt, akiknek asztmáját pollen okozza, mivel a dús arcszőrzet – főleg bajusz – mintegy légszűrőként viselkedve tisztítja a beszívott levegőt, és így kevésbé fognak jelentkezni náluk a kellemetlen tünetek.

Carol Walker, a Birmingham Trichology Központ haj- orvosszakértője szerint azok a bajuszok, melyek elérik az orrjárat bejáratának területét, megakadályozhatják, hogy az allergének beljebb, majd onnan a tüdőbe jussanak, mivel a ragadós pollenszemcsék fennakadnak a szálaikon. A légszűrős bajusznak viszont ami az előnye, az a hátránya is egyben: sajnos: elég egy rossz mozdulat, például egy óvatlan orrvakarás, amivel könnyen ki lehet szabadítani a fennakadt allergéneket.

Lassítja az öregedést

Bár a szakáll viselése külsőleg akár évekkel is idősebbnek mutathatja viselőjét, a biológiai öregedést valójában lassítja, mivel fiatalon és jó állapotban tudja tartani az alatta lévő bőrt.  Dr. Lowe szerint ugyanis (a már említett napfényvédelem mellett) a szakáll azt is megakadályozza, hogy a szél kiszárítsa az arcbőrt. Ezen kívül a hidratálókrémek is tovább fejtik ki a hatásukat szakállas felületen, mivel egy kis krém könnyen maradhat a szálak között, ráadásul nehezebb is ledörzsölni, mint a csupasz, szőrtelen arcról.

Mindemellett a bajusz, illetve a szakáll lényegesen ellenállóbbá is teszi a bőrt, mivel ahol szőrtüszők és faggyúmirigyek vannak, ott a bőr sokkal vastagabb és védettebb a jelen lévő tápláló olajok miatt.

Harcol a megfázás ellen

Carol Walker szerint a sűrű, állat betakaró, nyakig érő szakáll igen jól hőszigetel, így akár egyfajta sálként is funkcionál, mivel melegen tartja a hidegben az adott területet. Ráadásul segít még a torokfájás ellen is harcolni, ezért ha ön minden évben szenved téli megfázástól, jövőre próbálja ki, hogy szakállat növeszt!

Megakadályozza a bőrkiütéseket

Dr. Martin Wade bőrgyógyász szerint a férfiak bőrproblémáinak nagy részéért a borotválkozás a felelős. Egyrészt, mivel a borotvapenge okozta apró felületi hámhiányok sokkal könnyebben fertőződhetnek meg baktériumokkal, amik gennyes pattanásokhoz vezethetnek; másrészt mert a borotválkozás tehet a benőtt szőrszálakról, melyek akár szőrtüszőgyulladást is okozhatnak. A szakállviselés tehát egyértelmű megkönnyebbülést jelenthet: ha nincs szőrtelenítés, nincs probléma!

- 1: A hátrány

Az arcszőrzet megannyi előnye mellett sajnos vannak hátulütői is. Például, hogy sok nő nem szereti. Ennek lehet az oka az, hogy az ételmaradék és a különféle szennyeződések könnyen megtelepedhetnek a szőrszálak között, ami először csak gusztustalan, tovább fokozva a helyzetet viszont akár fertőzésekhez is vezethet. Éppen ezért ha ön mégis szakáll/bajusznövesztés mellett dönt, ne felejtse mindig gondosan tisztítani és nyírni, ha pedig ez nem megy, még mindig bízhatja a fodrászra vagy egy megbízható borbélyra a feladatot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta