Olcsó és méregdrága is lehet a kávépárnácska

Jó kávé sokak szerint csak és kizárólag frissen őrölt kávéból készülhet, melyet a megfelelő nyomással rendelkező gépen engedünk át, és persze az sem mindegy, milyen kávét veszünk. Mások szerint totál megfelelő a kapszulás verzió, vannak akik viszont a podos verzióra esküsznek.

illyp

A teljes átjárhatóság

A podok, azaz kávépárnácskák nagy előnye a kapszulákkal szemben,, hogy nem kizárólag egyfajta kávéfőzőmérkéhoz köthetőek, tehát azok is bátran használhatják, akik félnek az elköteleződéstől, vagy nem ragaszkodnak egy adott márkához. Az E.S.E (easy serving espresso) jelölésű párnák bármilyen podos gépbe jók, így a megkötöttséget nem tűrők is találnak megfelelő kávét, a választék pedig meglehetősen széles. Az egyetlen csavar a dologban, hogy számos cég forgalmaz még párnákat, de azok nem minden esetben passzolnak az ESE rendszerű főzőkbe. A különbség a két szisztéma között az, hogy míg az ESE rendszerben keményre van tömörítve a kávé, addig a "hagyományos" párnák esetében nem (ilyen pl. a Senseo kávé).

Podok tipusai

Az angul nyelvben podnak nevezett párnácskáknak több fajtája is létezik. Az E.S.E feliratot tartalmazó párnák szabványosítottak, azaz felcserélhetőek egymással. Onnan lehet őket felismerni, hogy keményre tömörítettek. A "sima" párnácskák megrázhatóak, nincs bennük összepréselve a kávé. Ebben az esetben a párna puhább, nem tömör. Az átmérő határozza meg, hogy belefér-e a kávégépbe.

Ennek amiatt van jelentősége, hogy a tömörített kávét főző gépek 9 bar nyomással működnek, míg a másik párnát használók kb. 1 bar nyomással préselik ki a vizet, így ha a két párnát felcseréljük, katasztrófa lesz a végeredmény.

coff

Persze a párnácskák minősége és íze gyártótól és beletöltött kávéfajtától függően is eltérő, ebben mindenkinek magának kell megtalálnia a megfelelőt. Szintén kérdés, hogy milyen főzőt érdemes választani hozzá. Vannak már olyan kávéfőzők, melyekkel darált és podos kávét is lehet főzni, utóbbit egy fémtartály belehelyezésével.

A podos kávé előnyeit a kávégyártók is felismerték, ezért piacra dobták őrölt kávéik párnácskás verzióját.

Az árak nagy eltérést mutatnak, 51-500 forint közötti szórást mutat egy kávé ára, az utóbbi esetében azért ilyen magas az ár, mert a jamaicai Blue Mountain hegységből származó kávéról van szó. Nagyon sok olyan cég is árul párnácskákat, melyeket itthon inkább csak a kávé iránt érdeklődők ismernek. Érdemes ezekért barista boltokba elzarándokolni, és kipróbálni párat.

illy

Az E.S.E rendszerű kávék közt az egyik legismertebb az Illy, amely a kapszulás és őrölt mellett ezt a piaci szegmenst is megcélozta, láthatóan sikerrel. A kávék nagyságrendileg 105 forintba kerülnek adagonként, koffeinmentes, sima és sötét pörkölés közt lehet választani.

Hagyományos párnák

A párnácskák kissé a teafilterre hasonlítanak, de minőségileg nem összehasonlítható a kettő. Ezeket sok helyen lehet kapni, de mindenképp meg kell nézni, hogy átmérőben passzol-e egymáshoz a gép és a párnácska.

A Senseo-hoz a Philips gyárt gépet, ezek 30.000 forinttól kaphatóak. A gépbe azonban nem csak Senseo párnát lehet tenni, hanem számos másikat. Kapható univerzális kávépárna-helyettesítő is, 4 db 2800 forint körüli áron, ezekbe töltve bármilyen őrölt kávét lefőzhetünk a párnás gépeken.

senseo

Senseoból számtalanféle kapható a reggeli kávétól a cappucinoig, de van vaníliás és karamelles ízesítésű is. Ezeket a hipermarketeken kívül a műszaki áruházak is forgalmazzák.

Név ár/db csomagár kávé fajtája Hol kapható
MELLANROST 33,- 1190,. arabica/robusta IKEA
Classique 21,- 769,- n.a. Auchan
Guatemala/Brazil 24,- 429,- n.a Auchan
Dallmayr Classic 52,- 5250,- arabica webáruházak
Contal 25.- 499,- n.a. Penny Market
Alnatura (bio) 49,- 899,- arabica DM
Senseo regular 55,- 980,- arabica hipermarketek
Segafredo Emozioni 72,- 1300,- arabica webáruházak
Oszd meg másokkal is!
Mustra