#ÉLETEM

Csalódott hobbikertészek verik szét a Sportarénát

2013. március 23., szombat 10:47

Péntek déltájt alig néhányan lézengtek a Budapest Sportarénában, pedig a Gardenexpo egy kertmegszállottnak legalább olyan élmény lehet, mintha becsöngetne hozzánk egy nap George Clooney. Azon tévképzetünk gyorsan elszállt, hogy itt majd cuki virághagymákat, helyes kesztyűt, netán térdeplőpárnát veszünk, kaphattunk volna helyette jacuzzit és tikfa asztalt horror áron.

Kicsit úgy éreztük, mi bizony eltévedtünk, és egy újgazdagoknak szánt, amerikai ranchokra illő kert berendezésére szakosodott kiállításon járunk, nem pedig a rákospalotai kiskert-tulajdonosokat megcélzó rendezvényen.

Sosem fogom megérteni, miért kell belépőjegyet fizetni azért, hogy utána sok pénzt elköltsünk valahol. Itt konkrétan 1900 forint egy felnőtt jegy, amit legalább a Hermes Áfész boltjaiban le lehet vásárolni, igaz, csak bizonyos feltételek mellett.

A fő sort a kertibútor és jacuzzi árusok uralták, akik megpróbálták elhitetni velünk, hogy egy kert nem kert, ha nincs benne legalább egy zenélő, duplasugaras, extra masszírozós medence, lehetőleg faburkolattal és ellenáramoltatóval. Ezek ára ugyan nem olcsó, mondhatni nem a bérből és fizetésből élőknek lett kitalálva, de akciós áron, csak itt, csak most már 3 millióért hozzájuthatunk. Ugyanez a helyzet a bútorokkal is, melyeket nett menyecskékkel akartak eladni, de meg is értjük, egy milliós bútorhoz szériakellék a szőke, hosszú combú leányzó. 350 000-1 900 000 forintot kell csak kigazdálkodni, hogy megkaphassunk egy asztalt 14 székkel, reméljük, a házhozszállítás ingyen van. Az eladók elmondása szerint igenis van igény ezekre a bútorokra, igaz, gyakran nem a tulaj, hanem a kerttervező rendeli meg a szetteket.

Azért nem kell elkeseredni, a termékek másik nagy csoportját a grillek alkották, és szinte minden eladónál kiderült, hogy ezek a grillezők Aston Martinjai, legyen szó lávakövesről, lecsukható kerámiáról – egyenesen Ámerikából –, illetve fémbevonatosról, amin egy teljes reggelit is össze lehet hozni, tojástól a kolbászig. Így persze már vonzónak tűnt a többszázezres ár, mert ugyan ki nem csattogna ki kicsit grillezni egy szép nyári hajnalon?

A rendezvény szolgáltatói feladatokat is ellát, ezért örömmel hallgattunk bele Megyeri Szabolcs előadásába, aki a "Dél Utáni kertek – kertépítési praktikák időseknek" címmel tartott előadást. Megtudtuk, miért jó a kerekekkel felszerelt dézsa, és hogyan lehet egy idősek otthonába kertet varázsolni, ha kevés a hely, és hamar elfogy a lendület.

Szerencsére a kertes cégek felkészültek arra, amire a Közútkezelő nem, ma már lehet két- vagy akár háromtárcsás hómarónk, illetve ha lenne magán golfpályánk, akkor teljesen új technikával nyírhatná rajta a kertész a füvet. A csodás gép árát el sem merte a hosztesz árulni, de megnyugtatott, hogy van kereslet a termékre.

Aki most szeretne megterveztetni a kertjét, annak jó választás a Gardenexpo, jó pár tájépítész és kerttervező várja az új ügyfeleket. Vehettünk volna a "Megfáradt kertész lábakra" papucsot, invitáltak beltéri kalandparkba, majdnem lecsaptunk egy akciós kültéri babzsákfotelre, arról már nem is beszélve, hogy az OTP Lakástakaréknál megtudhatjuk, hogy hogyan korszerűsíthetjük az otthonunkat, legalábbis energetikai szempontból.

Persze 2013-ban nem lehet kiállítást szervezni úgy, hogy ne legyen ott egy-két, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó cég, itt vannak a napkollektorosok, lehetne akvapóniás rendszerünk, és algás immunerősítőt is kaphatunk a tél alatt megviselt növényeinknek. Ennek ellenére meggyőződésünk, hogy szombat-vasárnap tömegek lepik el a Sportarénát, akik ha másban nem, a gyönyörű tulipánmezőben gyönyörködhetnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta