#ÉLETEM

Ugyanattól lesz szép a bőre, amitől pattanásos

2013. március 15., péntek 11:16

Azt eddig is tudtuk, hogy a pattanások kialakulásáért több dolog is felelős – helytelen étrend, genetika, hormonok, stb. –, és azt is, hogy a bőr felületén élő ún propionibaktériumoknak is fontos szerepe van benne. Ez utóbbiaknak azonban van egy olyan törzse, ami nemhogy pattanást nem okoz, de a bőr saját védőrendszereként elpusztítja az aknékat okozó kórokozókat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis nemrégiben azt vizsgálták, hogy valójában nem minden aknét (pattanást) okozó baktérium eredményez bőrproblémákat: van ugyanis egy olyan baktériumtörzsük, amely nemhogy elcsúfítaná a bőrt, de épphogy megvédi.

Huiying Li, az UCLA David Geffen School of Medicine molekuláris és orvosi gyógyszertan adjunktusa szerint a propionibaktériumnak ez a törzse ugyanúgy védi az ember bőrét, mint a joghurtokban lévő élő baktériumok a beleket. A következő lépés az, hogy megvizsgálják, hogy vajon probiotikumos krémekkel meg tudják-e akadályozni a „rossz” baktériumok elszaporodását, illetve hogy használnak-e ezek, ha a pattanásos életkor megkezdése előtt, már megelőzésként is alkalmazzák őket.

A Journal of Investigative Dermatology című lapban megjelent tanulmány szerint a kutatásba 49 aknés és 52 tiszta bőrű embert vontak be, akiknek az orráról vettek mintát egy tapasszal, hogy megtudják, milyen baktériumok találhatóak a bőrükön. A kutatók azt figyelték meg, hogy a problémás bőrűeknél több olyan baktériumtörzset figyeltek meg, melyek a másik csoportnál nem találtak meg, valamint hogy a szép bőrű szerencsésebbeknél jelen volt a propionibaktériumok egy olyan törzse is, amely a csúnya bőrűeknél nem fordult elő.

Li szerint ez a törzs egyfajta természetes védekező mechanizmussal rendelkezik, amely még azelőtt megöli a pattanásokat okozó kórokozókat, mielőtt megfertőznék az egész bőrt.

Amíg azonban nem dobják piacra a pattanások elleni probiotikus krémet, érdemes odafigyelni arra is az aknés bőrűeknek, hogy mit esznek. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lap cikke szerint nem csak baktériumok állhatnak a problémás bőr hátterében, hanem a tejtermékek, valamint a magas glikémiás-indexű (pl. kenyér, péksütemények, keményítős ételek) táplálékok is, így érdemes ezeket kerülnie azoknak, akik pattanásokkal küzdenek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta