#ÉLETEM

Süketség ellen igyon vörösbort!

2013. március 8., péntek 15:33

Régóta tudott, hogy a vörösbornak számtalan pozitív hatása van: csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek, sőt, még az időskori demencia ellen is védelmet nyújt. A tudósok azonban nemrégiben rájöttek arra, hogy a vörös szőlőben található resveratrol nevű anyagnak köszönhetően csökkenti a halláskárosodás mértékét is.

A detroiti Henry Ford Kórházban végzett tanulmány szerint kisebb mértékben szenvedtek halláskárosodást azok a kísérleti állatok, melyek kaptak ebből a vegyületből, mielőtt hosszan nagy zajártalomnak tettek ki őket.

„ A legutóbbi tanulmányban a resveratrol hatásait vizsgáltuk, és úgy tűnik, amellett, hogy befolyásolja az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór vagy a rák, a halláskárosodás mértékét is csökkenti” – foglalta össze dr. Michael Seidman, a kísérlet vezetője.

A resveratrol egy igen erős vegyi anyag, amely megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetben.

Az Otolaryngology-Head and Neck Surgery című folyóiratban megjelent publikáció szerint a 60 év felettiek fele halláskárosult, sőt, egyre többen már a 40-es, 50-es éveikben is küzdenek vele. Leggyakrabban a korral alakul ki, amikor a belső fülben lévő apró szőrszálak elhalnak.

A tanulmányban azonban egyértelműen megállapították, hogy a resveratrol hatására csökkenhet a hangos zaj miatt bekövetkezett halláskárosulás, illetve a kognitív hanyatlás.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen a múlt hónapban azt is közzétették, miszerint ha a vörös húsokat egy pohár vörösborral kísérjük, akkor az megakadályozhatja a koleszterin felhalmozódását a szervezetben, ugyanis a manondialdehid nevű vegyület segítségével képes átalakítani a sötét húsokban lévő „rossz” koleszterint.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta