Süketség ellen igyon vörösbort!

Régóta tudott, hogy a vörösbornak számtalan pozitív hatása van: csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek, sőt, még az időskori demencia ellen is védelmet nyújt. A tudósok azonban nemrégiben rájöttek arra, hogy a vörös szőlőben található resveratrol nevű anyagnak köszönhetően csökkenti a halláskárosodás mértékét is.

A detroiti Henry Ford Kórházban végzett tanulmány szerint kisebb mértékben szenvedtek halláskárosodást azok a kísérleti állatok, melyek kaptak ebből a vegyületből, mielőtt hosszan nagy zajártalomnak tettek ki őket.

„ A legutóbbi tanulmányban a resveratrol hatásait vizsgáltuk, és úgy tűnik, amellett, hogy befolyásolja az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór vagy a rák, a halláskárosodás mértékét is csökkenti” – foglalta össze dr. Michael Seidman, a kísérlet vezetője.

A resveratrol egy igen erős vegyi anyag, amely megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetben.

Az Otolaryngology-Head and Neck Surgery című folyóiratban megjelent publikáció szerint a 60 év felettiek fele halláskárosult, sőt, egyre többen már a 40-es, 50-es éveikben is küzdenek vele. Leggyakrabban a korral alakul ki, amikor a belső fülben lévő apró szőrszálak elhalnak.

A tanulmányban azonban egyértelműen megállapították, hogy a resveratrol hatására csökkenhet a hangos zaj miatt bekövetkezett halláskárosulás, illetve a kognitív hanyatlás.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen a múlt hónapban azt is közzétették, miszerint ha a vörös húsokat egy pohár vörösborral kísérjük, akkor az megakadályozhatja a koleszterin felhalmozódását a szervezetben, ugyanis a manondialdehid nevű vegyület segítségével képes átalakítani a sötét húsokban lévő „rossz” koleszterint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra