Piacon nyomoztunk a hamis parfümök után

Jó áron parfümöt venni mindenki szeret. Erre a legjobb hely a kínai piac és az Ázsia Center, ahol hihetetlen mennyiségben és választékban kaphatóak az eau de toilette-ek, parfümök szinte a világ minden gyártójától. Sokak szerint az alacsony ár csak annak köszönhető, hogy az ügyes kereskedők lenyelik az ÁFA-t, így mindjárt 27 százalékkal olcsóbb a termék; nem kell költeniük a reklámra sem; és ezeken a helyeken a bérleti díjak is alacsonyak.

Miért nem jó a hamis?

- Allergiásak lehetünk rá

- Hamar elillan az illat

- Más illatot kapunk, mint amire számítunk

- Bőrkiütést vagy egyéb megbetegedést okozhat

Mások szerint hülye, aki a kínain vásárol, hisz tuti, hogy azok a cuccok mind hamisak, de még a reménykedők szerint is egyszerűen lopott.

Felmérésünk során azt tapasztaltuk, hogy a termékeket nem pult alól árulják, minden ki van téve. Kérésre tesztert is vehetünk, bár ehhez nem jár doboz és szép csomagolás se, viszont jóval olcsóbban kapjuk meg, mint a csomagolt verziót.

Két helyen szereztünk be több illatszert, majd megnéztük, mi a különbség köztük és a garantáltan eredeti termékek közt. A Douglas segítségünkre volt, és megmutatták, eredeti-e vagy hamis a jó áron vett illatszer. Vásároltunk olcsót és drágát, kedveltet és klasszikus darabokat is.

Márk Név Tipus Kiszerelésés Piaci ár Ár a Douglasban
Hugo Boss Hugo Woman   40 ml 6500,- 13690,-
Lady Gaga Fame   50 ml 8000.- 11400,-
Kenzo Flower   30 ml
7000.- 17490,-
DKNY Be delicious   50 ml
6500.- 17200,-
Puma Yellow   20 ml 2500,- 3700,-

Nrm volt könnyű dolga a fotósunknak, hisz több illatszer esetében nagyítóval kellett keresni a különbséget, de a Douglas dolgozói is elcsodálkoztak az általunk beszerzett termékeken. A Hugo Boss Hugo Woman EDT-jének még a vonalkódja is leolvasható volt, és hiába próbáltunk különbséget találni, nem sikerült. Ez volt az a termék, ahol feltehetően eredeti darabra bukkantunk, amely lehet lopott, vagy valahol elfelejtettek vámot vagy ÁFA-t fizetni rá.

Honnan tudom, hogy hamis?

- Gyanúsan olcsó

- Minden üveg alján ugyanaz a négy jegyű

szám van (ezek elvileg nem egyezhetnek meg)

- Sorjás a műanyag

- Fém helyett műanyag a kupak

- Fénymásolt matrica van az üvegen

A többi illatszer esetében is nehéz volt megtalálni a nüansznyi különbségeket, talán nem véletlenül. A hamisítóknak sem érdeke, hogy rögtön felismerhető legyen, melyik az igazi, és melyik a másolat. A leginkább biztos megoldás az illatok tesztelése lehet, itt ugyanis már jelentős különbségek is adódtak. Minden illatot legalább 4 ember szagolgatott végig, és mondta el, érez-e különbséget köztük.

Illatokat teszteltünk

Donna Karan kedvelt Be Deliciousa számtalan változatban létezik, mi egy régebbi darabra csaptunk le. Mivel tesztert vettünk, ezért csomagolás nem járt hozzá. A külső jegyeiben mindössze annyi különbség volt az eredeti és az általunk vásárolt közt, hogy az EDT színe némiképp eltért egymástól, de illatában semmilyen különbséget nem észleltek a tesztelők.

A Hugo Bossnál erősebb illata volt az általunk vett darabnak, míg a bolti minta gyümölcsösebb jegyeket hordozott magában. A fejillat eltűnése után erőteljesebben érződik az eltérés a két illat közt.

Lady Gaga Fame-je nem sokunknak ízlett, ráadásul itt sem sikerült semmilyen eltérést találnunk a két verzió között.

A Kenzo Flowerjénél többeknek is feltűnt, hogy az eredeti púderesebb illatú, zavarosabbnak, nem annyira szofisztikáltnak írták le a tesztelők a másolatot.

A Puma illatszere nem drága, de ezek szerint még így is megéri energiát fektetni az újragyártásba. Az illat kevésbé intenzív a másolatnál, és kissé kevésbé citrusos.

A Douglas után a NAV bűnjelraktárába mentünk, ahol nagy tételben álltak az elkobzott darabok. A csepeli raktárépületben található minden, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai elkoboznak, legyen szó autóról, mosóporról, cigiről vagy ruhákról. A hatalmas raktárban postászsákokban és papírdobozokban várják a sorsukat (többnyire a megsemmisítést) a többmillió forintot érő termékek.

Az általunk megvásárolt parfümökről a szakember látatlanban is megmondja, hogy hamisítvány, ugyanis bizonyos presztízsmárkák pontosan meghatározzák, hol lehet eladni a terméküket. Már csak ezért is viszonylag nehezen képzelhető el, hogy ezeket engedélyezték volna a piacon árulni.

Persze van más magyarázat is az olcsó árra. Előfordulhat, hogy az áru nem hamisítvány, hanem megveszik egy külföldi nagykereskedésben, és Magyarországon "elfelejtik" rá befizetni az ÁFA-t, így már majdnem 47 százalékot nyertek az üzleten, és lehet olcsón kínálni az illatszereket. A hatóságokat ugyanakkor nem nehéz kijátszani, elég egy eredetigazolás, és bátran lehet árulni az illatszereket, akár évekig is. A hatóságoknak nincs könnyű dolga a főleg távol-keleti árusokkal, akik ha akarnak nem beszélnek magyarul, viszont rendszeresen újabb és újabb cégeket hoznak létre, egészen addig, míg átláthatatlan lesz a cégháló.

Ráadásul a megsemmísités költsége a NAV-ot, azaz áttételesen minket terhel, ami pl. az illatszerek esetében nem kis tétel, hiszen ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, így csak néhány helyen lehet nagy tételben megsemmísiteni őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra