#ÉLETEM

Essen át gyorsan a heti takarításon!

2013. február 21., csütörtök 17:00 |

Sajnos, kevesen engedhetnek meg maguknak bejárónőt, takarítónőt, miközben a lakás rendberakása meg nyilván senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Általában a házimunka nagyobb részét a nő végzi el a napi nyolc órás munka, a gyerekezés és főzés mellett. Emiatt csúszik a hétvégére a takarítás, hatnapossá téve ezzel az ötnapos munkahetet. Elég rosszul hangzik, nem?!

Minden elismerésem azé, akinek van ereje és ideje nap mint nap, a mindennapi feladatok ellátása mellett még a lakás rendbetételére is. Számomra ez képtelenségnek tűnik. A mosogatógépbe persze bepakolok, és a szemetet is leviszem, de arra már nincs kapacitásom, hogy hetente többször porszívózzak, felmossak és kádat sikáljak. Nyilván sokkal jobb lenne, ha nem kéne emiatt a hétvége egy részét takarításra fordítani, de amíg nem élek olyan pörgetőkön, mint Lynette Scavo a Született feleségekben, addig ez elég kilátástalan.

Éppen ezért marad a hétvégénkénti szívás, de különböző apró kis trükkökkel lehet redukálni a rá fordított időt. Az egyetlen, de fontos szabály: tévét és számítógépet tilos bekapcsolni, míg nincs kész a penzum – mert azzal ugye, mindenki tisztában van, mi jön akkor, amikor "csak egy percre" leülünk eléjük.

A szabályoknak ezzel vége is, jöjjenek hát a praktikák

A takarítás előtti este jó alaposan fújja be a szanitereket, konyhapultot, tűzhelyet a házilag gyártott (vagy a boltban vett) tisztítószerekkel. Így lesz idejük dolgozni, és másnap tényleg csak egy vizes ronggyal kell majd áttörölni őket. Még este pakolja be a mosogatógépet, vagy mosogasson el, hogy ezzel is kevesebb dolga legyen másnap. A mosogató lefolyójába öntsön ecetet, majd dugaszolja be a dugóval; engedjen bele vizet, abba tegyen 20 százalékos ecetet, pár kanál szódabikarbónát, és ezt is hagyja állni reggelig. Ne felejtse el a mosogatócsapot is befújni!

Ha van szennyes, válogassa szét, és abból is tegyen be egy adaggal még este. Elindítani nem kell, mert egy éjszaka alatt bebüdösödhet a kimosott ruha, de ha be tudja programozni, hogy akkor járjon le, amikor felkel, na, az szuper megoldás.

Tipp: szép fehér lesz a vécé, ha 20 százalékos ecettel átitatott konyhai papírtörlőt hagy benne egész éjjelen keresztül.

Porszívó, felmosó vödör, zene

Másnap minél korábban, lehetőleg már reggeli után fogjon neki a munkának. Elsőként tegye a porszívót és a felmosóvödröt a nappali közepére, ahol nem zavarja majd a pakolásban. Ez a pszichiés hadviselés része, nehogy megtörténhessen, hogy mire a pakolással végez, már ne legyen kedve ezeket elővenni. Aztán toljon be valami kedvenc zenét, és pörögjön fel.

Teregetés, mosás

Ha lejárt a mosógép, teregesse ki a ruhákat és tegyen be egy újabb adagot.

Vécé, fürdő

Ezeket egyből a teregetés után kell elintézni, mert ezek a legmunkásabbak. Vegyen magához egy jó nagy szemeteszsákot, és dobálja ki a már hetek óta nem olvasott újságokat, üres flakonokat, és ürítse ki a mini szemetesládákat is. Ha már nincs több kacat, húzzon gumikesztyűt, és kezdje a vécével, ha előző este befújta, nem is lesz olyan megerőltető a pucolás. Fogjon egy forró vízzel teli vödröt, egy szivacsot, egy forgalomból kivont törülközőt (vagy pamutpólót), és egy szórófejes palackba öntsön vizet, szódabikarbónát és ecetet. Húzza le az esti ecetes löttyöt, majd permetezze be újra a vécédeszkát mindenhol (a tartályt is!),  nedves ronggyal mossa le, végül a száraz textillel törölje át. Tegye ugyanezt a csappal és a káddal is. A csapok egyébként gyönyörűen csillognak az ecetes oldattól, és ebben az esetben nem is kell vízzel lemosni, elég csak a ronggyal szárazra törölni!

Tipp : nem muszáj vízzel leöblíteni a szanitereket, ez csak opcionális. Mivel sem az ecet, sem a szódabikarbóna nem mérgező, semmi baja nem lesz, ha csak száraz ronggyal törli át a vécét, mosdót és a fürdőkádat. Ezzel a keverékkel fújja be nyugodtan a csempefelületet és a tükröket is, itt meg elolvashatja, hogyan nem lesz párás a tükör.

Konyha

Mivel az éjszakai befújás már fellazította a szennyeződéseket, tényleg semmi mást nem kell tenni, mint egy nedves ronggyal áttörölni a felületeket. Még a leégett maradékokat sem kell sikálni a tűzhelyről, így is nagyon szépen lejön. Ezután jöhet a tárolóként funkcionáló ebédlőasztal: minden olyan dolgot dobjon ki, amit minimum egy hete nem mozdított meg. Higgye el, ha eddig nem kellett, ezután sem fog! Azért, arra vigyázzon, hogy számlát, receptet ne hajítson a kukába a lomokkal együtt.

Permetezzen az asztalra és a konyhapultra a házi tisztítószeréből, majd törölje át nedves szivaccsal. Ezt nem kell szárazra törölni sem, az inkább csak a szanitereknél fontos, hogy szépen csillogjanak.

Tipp: Aki érez még erőt magában, a fugát is megtisztíthatja.

Nappali, szobák

Vigye magával a szemeteszsákot, és ezekből a helyiségekből is dobáljon ki minden felesleges porfogót. Törölje át az elektronikai berendezéseket nyirkos ronggyal, a polcokat viszont hagyja ki nyugodtan: ezek inkább a nagytakarítás tárgyai.

Porszívózás, felmosás

Miután minden helyiségben végzett, porszívózzon ki és mosson fel. Igazából ez a legkönnyebb része az egész takarításnak, csak mire ideér az ember, már nincs túl sok kedve hozzá. Pedig az egész nem tart tovább harminc percnél – legalábbis, ha kis lakása van.

Ez egyelőre a sima, heti egyszeri rendrakás volt, a nagytakarításról majd később írok. De ha ez is túl megerőltetőnek bizonyulna, itt olvashat pár kímélő tippet.

Tipp: Megkönnyítheti a dolgát, ha a házimunkába bevonja egy-két családtagját is.

Ön hogyan gyorsítja fel a takarítást? Mik a taktikái? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta