#ÉLETEM

Kisebb dezodort kapnak ugyanannyiért az angolok

2013. február 10., vasárnap 17:01

Nagy-Britanniában egyre kisebb a dezodorok térfogata, miközben az áruk nem változik – írja a Daily Mail. A dolog nem meglepő, nálunk az élelmiszergyártók csökkentették a méreteket, de az angolok a dolgot azzal magyarázzák, hogy környezetvédelmi szempontok állnak a háttérben.

A zsugorodásra szemléletes példa az Unilever Sure (nálunk Rexona) és Dove dezodorja, amik korábban 150 ml-esek voltak, mára viszont csak 75 ml-esek. A cég azzal magyarázza a döntésüket, hogy a csomagolás csökkentése zöldíti a terméket. Szerintük az új flakonok ugyanannyi terméket tartalmaznak, mint a régiek, viszont kevesebb gázt és negyedével kevesebb alumíniumot.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy szerintük a méretcsökkenés révén kevesebb szén-dioxid termelődik a szállításuk során. Persze ehhez érdemes hozzátenni, hogy az Unilever sem jár rosszul, hisz elsősorban az ő költségei csökkennek, mivel a Sure/Rexona 2,19 font, a Dove pedig 1,86 fontba kerül.

Nem az Unilever az egyetlen gyártó, aki csökkenti a méretet, miközben nem változtat az áron, ami erősen rejtett áremelésnek tűnhet. A cég viszont azt állítja, ők nem követik ezt a taktikát, mert ugyanannyi fújásnyi van a termékben, mint a korábbi, azaz nagyobb változatban. Ezt Amanda Sourry, az Unilever Egyesült Királyság és Írország igazgatója magyarázta el: "A sűrített dezodorok ugyanolyan tartósak, mint elődeik, de környezetbarátabbak. Biztosak vagyunk benne, hogy ezekkel a termékekkel a dezodorok esetében forradalom veszi kezdetét, és a vásárlók is meg fogják érteni az új csomagolás előnyeit."

A cég ezzel a döntéssel csökkenteni tudja az évente felhasznált alumínium mennyiségét, mely csak az az Egyesült Királyságban évi 24 tonna. A cég magyarázata szerint viszont az új flakonok fejlesztése olyan sokba került, hogy ezért nem csökken a termékek ára.

Szerettük volna megkérdezni az Unilever Magyarországot is, de nem reagáltak a megkeresésünkre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta