Így készítsen szőnyeget megunt prémkabátból

A tavaly indult dizájntárgy-barkács sorozatunkban Kaszanitzky Anna lámpatervezővel készítettünk lámpát, most Bíró Andrea lakberendező mutat nekünk újat: hogyan lényegül át nagyon egyszerűen és gyorsan egy ócska bunda látványos és egyedi szőnyeggé. Mi is kipróbáltuk, mit tudunk, és tényleg ment: szabtunk, varrtunk, és egyik sem volt megerőltető. Szóval, ha van egy ócska, megunt, örökölt, kiégett, elszakadt szőrmebundája, essen neki, próbálja ki mit kezdhet vele, mielőtt kidobná!

Amire szüksége lesz

  • Egy igazi szőrmebunda (ha nincs kidobandó ócskája, turkálóban és a Vaterán már 5-10 000 forint körül kapható)
  • Bőrvarró cérna, különböző színben lehet kapni, és nem drága, itt például 246 forintért vehető.
  • Bőrvarrótű, 265 forint, ugyancsak az előbbi webshopban.
  • Egy éles olló
  • Különböző átmérőjű tányérok és/vagy poharak a körök megrajzolásához.
  • Szegecsek, darabja 20 forint. Mi cipésznél szereztük be őket.

Az elkészítés nagyon egyszerű, és még időben sem kell sokat rááldozni, bár ez persze azért attól is függ, hogy mekkora szőnyeget szeretne készíteni.

Először vágja ki a köröket, majd illessze őket egymás mellé és addig rendezgesse a különböző méretű bőrdarabokat, amíg megfelelő formájú szőnyeget nem kap. Ekkor fordítsa meg őket, a szőrös felükkel lefelé, és kezdje el összevarrni. Használhat pelenkaöltést, láncöltést vagy bármilyen, a célnak megfelelő technikát. Miután kész van a varrással, fordítsa vissza a szőnyeget és nézze meg, hogy hol nem illeszkednek pontosan a körök. Ha van kedve, ekkor még feldobhatja a remeket egy kis különlegességgel: tegye a kabát (maradékait) a hézagok fölé, rajzolja be ceruzával a kis összekötő "kacsok" méreteit, majd szabja ki a kis őket és szegeccsel (vagy varrva) rögzítse a két kör közé.

Bíró Andrea

Lakberendező, 2006-ban végzett az Atelier Lakberendező Iskolában. Szereti az otthonokat egyedi, akár saját kezűleg elkészíthető tárgyakkal megpakolni, természetesen a lehető legolcsóbban. Különös figyelmet fordít a lakástextíliák kiválasztására és megtervezésére, bútorok felújítására, illetve fantáziát lát minden kellékben. Nem szeret semmit sem kidobni, inkább újrahasznosítja a dolgokat. Autodidakta módon tanult meg festeni, rajzolni és kézműves tárgyakat készíteni. A pilismaróti ART6 Design kiálítás és vásáron, illetve a Meska.hu internetes áruházban értékesíti portékáit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek