15 ezrébe kerülhet, ha nincs chip a kutyájában

Január elsejétől kötelező minden kutyát chippel ellátni. A törvény megvan, de több pontján kiakadtak az állatorvosok.

Január elsejétől minden 4 hónapnál idősebb kutyát egyedi azonosítóval, azaz chippel vagy más néven transzponderrel kell ellátni. Ennek a maximális bekerülési árát is meghatározták, a megjelölés és regisztráció összege maximum 3500 forint lehet. A regisztráció azért fontos, mert hiába kap chipet a kutya, ha a beültetést végző állatorvos nem jelenti le az egyedi számsort tartalmazó kódot a Petvetdata rendszerbe, akkor senki nem fogja tudni, kié az állat. Ez főleg akkor fordult elő, ha valaki régebben chipeltette be az állatát, így azt érdemes ellenőrizni a Petvetdata rendszerében, és ha nincs regisztrálva az állat, akkor most megtenni. Sokan egyébként elfelejtik átvezetni az adatváltozást, pedig hiába a regisztráció, ha a megadott telefonszám vagy e-mail cím nem él már.

74039292
China Photos / Europress / Getty

Többen szembesültek azzal, hogy bár a törvényben meghatározott összeg maximuma 3500 Ft lehet, az állatorvos többet kér a chipezésért. Ez azért fordulhat elő, mert a beültetés előtt el kell végezni az állat egészségügyi vizsgálatát, azaz, hogy alkalmas-e a beültetésre. A Magyar Állatorvosi Kamara ehhez állásfoglalást kért a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, mely kimondta, hogy a vizsgálat nem része a chip behelyezésnek. A Kamara számításai szerint a 3500 forintos bevételből, 560 Ft marad az állatorvosnál, és ebből még nem vonták ki a rendelő rezsi-óradíjának arányos részét.

Szintén problémákat vet fel, hogy elvileg az állatorvosnak jelentenie kell, ha az általa megvizsgált kutyában nincs chip, de mennyire életszerű, hogy azt, aki azért ment az állatorvoshoz, hogy kutyáját kezeltesse, kvázi "feljelent" az orvosa?

Az állatorvos mellett a közterület-felügyelet munkatársai is ellenőrzik a kutyákat, de ehhez az kell, hogy rendelkezzenek chipleolvasóval. A Budapest Főváros Közterület-Felügyeletének tájékoztatása szerint náluk jelenleg még csak az Állategészségügyi szolgálatnál (ez az Illatos út hivatalos neve) ellenőrzik a bekerült kutyákat. Úgy tűnik, hogy bár a törvény már fél éve ismert, a közterületesek nem készültek fel. Az Állatvédelmi Hatóság által chip hiánya miatt kiszabható büntetés egyébként 15.000 forintnál indul, de akár 40.000 forint is lehet. Első körben a jelöletlen állat gazdája kap egy felszólítást, majd ha nem végezteti el a chipelést, akkor jön a büntetés.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek