Melyik diéta volt a legmenőbb 2012-ben?

Az év vége mindenhol összesítésekkel telik, kik váltak, kik házasodtak, kik voltak a legfelkapottabbak, hogy mást ne írjunk. A Google kereső minden évben összeállítja országonként a legtöbbet keresett szavakat, majd tematizálva közzéteszi. Mi arra voltunk kíváncsiak, melyik diétára kattantak rá leginkább az internetezők az idén. Vajon menő még az Update? Vagy kiszorította a sokak által kedvelt négynapos? És eltűnt-e a süllyesztőben a káposztaleves vagy a Turbó diéta?

A Google listája alapján a magyar netezők legkeresettebb diétája a GI diéta volt. A rövidítés a glikémiás indexet jelöli, és egyben a fogyókúra lényegét, miszerint csak alacsony GI-jű ételeket szabad fogyasztani. Bizonyos ételek fogyasztásánál a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd ugyanilyen hirtelen vissza is esik, ez pedig igencsak rossz. Az inzulin rezisztenciában vagy a PCOS-ban szenvedők számára a betegség egyik gyógyfaktora lehet a diéta. Előnye, hogy szabadon megválaszthatjuk, mit eszünk, vegetáriánusok és húskedvelők egyaránt találnak maguknak megfelelő ételeket, és nem kell egy előre meghatározott étrendhez ragaszkodni. Persze a fehér kenyér, a cukor, az édesség tiltott, de hát a fogyókúrázás nem habostorta, sajnos.

Második helyen a Dukan diéta végzett, amit nyugodtan tekinthetünk az Atkins update-jének. A szigorú, sok fehérjét kívánó, és szinte teljesen szénhidrátmentes diétát sokan támadták, az orvosok szerint cukorbetegségtől a szívbajig sok mindent okozhat, de az általunk megkérdezett szakember sem javasolta. Ettől persze lehet hatékony, nem is kicsit, egy olvasónk kipróbálta és le is írta a tapasztalatait. Az efféle táplálkozás vércse típusú olvasóinknak javasolt, akik képesek húst hússal enni.

stockfresh 1350125 woman-biting-raw-meat sizeM

Harmadik helyre küzdötte fel magát a Paleolit diéta, melyet leginkább Szendi Gábor nevével kapcsol össze az ország. A lényege, hogy eleink állítólag nem fogyasztottak gabonát, sem tejtermékeket, kivéve a száraz sajtokat. A diétában, vagyis inkább étrendben kerülni kell a rizst és burgonyát is, na meg a hüvelyeseket – szokás szerint a szakemberek ezért sem lelkesednek, de egyre több sikertörténetet hallani róla. Persze itt nem csak fogyásról van szó, Szendi szerint számos betegség kezelhető csak a gabonafélék elhagyásával. A gluténmentes táplálkozást követők legalább egy csomó új receptet kipróbálhatnak, igaz az étrend nem olcsó, mert főleg olajos magvakból készült lisztekkel helyettesítik a gabonákat.

Negyedik helyen a léböjt kúra végzett, melyet nem fogyókúra céljából végeznek a népek, hanem szervezetük megtisztítása érdekében.Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint ugyan az egész léböjt hülyeség, mi azért kipróbáltuk, és egy dietetikus is elmondta, mire kell vigyázni, ha valaki ebbe a diétába kezd. Persze nem csak a belső tisztaságra rácsavarodottak böjtölnek, hanem a világvallások követői is, igaz mindenki kicsit másképp.

stockfresh id25512 drink sizeS

Böjt után jöjjön a visszanyúlás a régmúltba: a Vércsoport diétáról azt hittük, már eltűnt a süllyesztőben, de ezek szerint még mindig kíváncsiak rá. A diétát dr. Peter J. D’Adamo természetgyógyász-orvos találta ki, és lényege – mily meglepő –, hogy a vércsoportunknak megfelelően kell táplálkozni. A B-s mondjuk ehet borsót, de ugyanez az A-s vércsoportúaknak nem javasolt. A nullásak állítólag húsra vágynak de kerülniük kell tejtermékeket, és így tovább. Nekünk szemfényvesztésnek tűnik a dolog, meg a Szendinek is, de vannak akiknek bevált, és ezek szerint még mindig sokan kíváncsiak rá.

Schobert Update Norbert megkerülhetetlen szereplője a fogyókúrapiacnak. A fitneszguru üzlethálózatot is létrehozott, hogy megmentse a hájtól szenvedőket, és bár szaloncukra nem jött be tesztelőinknek, gyerekkönyvét sem ajánlottuk annak idején, de ettől még tény, hogy sokan lefogytak a csökkentett szénhidrát tartalmú ételeitől és diétájától, még akkor is, ha a szakemberek szerint tudománytalan az egész rendszere.

Ha már tudománytalanság, máris itt a káposztaleves diéta, ami a negatív kalóriájú ételek nevében harcol a zsír ellen. Az ígéretek szerint, ha pontosan betartjuk a diétát, és semmi mást nem eszünk, csak ami előírt, a harmadik nap végére 2–3 kg-ot lehet fogyni. A hetedik nap végére, ha nem csaltunk a diétával, akkor 5–9 kg lehet a mínusz. Ha a súlycsökkenés több mint 8 kg, legalább 2 nap szünetet kell tartani, mielőtt újrakezdjük a diétát. Persze volt olyan kolléga aki kipróbálta, fogyott is tőle, de a negyedik napon szinte már rá sem tudott nézni a levesre, így persze hat a kúra. Dietetikusunk sem javasolta a kúrát, és még összeírt párat, melyekkel nem érdemes próbálkozni.

133000961

Leves után jöjjön az alma diéta,melynek segítségével nem csak pár kilótól szabadulhatunk meg, hanem immunrendszerünket is felturbózzuk,és még a méregtelenítésben is élen jár. Az ígéretek szerint még éhezni sem kell, hisz két étkezés között nem csökken a vércukorszint, mert az almában található szénhidrátok lassan szívódnak fel. Az ígéret két hét alatt mínusz 5 kiló, amitől még az illegális fogyasztószereket szedők is megnyalnák az ujjukat. Sajna az ilyen gyorsan eltüntetett kilók hamar visszakúsznak, és a diéta meglehetősen drasztikus, de ennek is vannak követői.

A lista kilencedik helyén a "fehérje diéta" keresőkifejezés végzett, mely takarhatja az Atkins vagy a Dukan diétát is. Az Atkins diéta jó néhány éve hódított, a szakemberek szerint mindössze egy jó tulajdonsága van: az, hogy lefogyunk tőle – emellé viszont jön a vesebaj, a stroke és az infarktus. A fehérje diéták során a fehérje aránya a 15-20 százalékról 30-50-re ugrik, ezáltal nő a teltségérzet, és persze csökken a szénhidrát bevitel. A jól összeállított kúra gyors sikerélményt adhat, de a szénhidrátokat nem szabad teljesen kizárni az étrendből.

Fehérje után jön az anyagcsere diéta, vagy más néven Max Planck diéta 2 hét alatt mínusz hat kilót ígér. Az állítólagosan orvosok által összeállított diéta meglehetősen egysíkú, és nagy akaraterő kell a végigcsinálásához. Gyakorlatilag tojást, húsfélét és némi zöldséget lehet enni. hosszú távú hatásai nem ismertek, de persze a szénhidrátmegvonás révén a dolog működik.

Akit részletesen érdekel, milyen területről mire kerestek a magyarok, az nézze meg itt, és hasonlítsa össze más országokéval.

Oszd meg másokkal is!
Mustra