Hogyan üzemelje be új e-könyv olvasóját?

Az előzetes becslések szerint idénre várták az e-book olvasók forgalmazói a nagy áttörést. Hogy ez bekövetkezett-e, még nem tudni, de az biztos, hogy sokan találtak ilyen kütyüt a fa alatt. De mit kezdjen az ember vele? A piacokat – köztük a magyart is – az Amazon Kindle-je uralja, ezért adunk néhány tanácsot, hogy ne érezze magát teljesen hülyének.

110761420

Ha még nincs Amazonos regisztrációja, akkor ajánlott megtenni, egyrészt mert jó pár könyvhöz juthat ingyen, másrészt kap egy e-mail címet, melynek segítségével a nem azw formátumú (ez az Amazon saját formátuma) könyveket konvertálja az Amazon. Persze ezt a Calibre is megteszi, és még jó néhány online konvertálóprogram is, de az amazonos megoldás egyszerű, ingyenes, és nem kell vacakolni vele. Bár a Kindle angol nyelven osztja az észt, itt megtalálja a használati útmutatót magyar nyelven.

Regisztráció után kb 2500 ingyenes könyvre lehet szert tenni, a klasszikusoktól a csak időszakosan elérhető akciós darabokig, melyek közt a Java 7 újdonságait taglaló könyvtől a romantikus krimikig sok minden megtalálható. De ha esetleg épp azt nem tudja eldönteni, hogy Hawaiira utazzon-e vagy a Karib-szigetekre, akkor sincs veszve semmi, mert most ehhez a döntéshez is ingyen kap segítséget.

111348931

Az ingyen könyveket a neten is böngészheti, de új készüléke is képes rá, elég a Kindle Store feliratra bökni. Az Amazon nagy találmánya – azon túl persze, hogy az egész őrület arról szól, hogy ön minél többet vásároljon náluk –, hogy nagyon felhasználóbarát. Ezért ajánlják fel, hogy konvertálnak bármilyen formátumról a sajátjukra, és ezért is vezették be a könyvkölcsönzést – igaz, ez egyelőre csak az USA-ban elérhető, de reményeink szerint hamarosan Magyarországon is működni fog majd. És persze azt is ezért találták ki, hogy ha nincs nálunk az olvasónk, de nem bírjuk ki a könyvünk nélkül, akkor egy app segítségével okostelefonon vagy számítógépen is hozzáférhessünk a Kindle-ünk tartalmához.

Persze nem gondoljuk, hogy az Amazon a jó testvér, az üzlet az üzlet, és különben sem olvas mindenki angolul. Ha sikeresen beüzemelte az olvasóját (ami jó két hétig is bírja egy töltéssel), már csak arra kell figyelnie, hogy megfelelő formátumban legyenek meg a könyvei. Az AZW az Amazon saját formátuma, de a MOBI-t is kezeli, ezért ezekre érdemes konvertálni a letöltött könyveket. A legtöbb olvasóra legalább 1000 könyv fér el, ezért nem kell félni, hogy nem lesz elég memória. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hol érdemes vásárolni, és hogy honnan lehet ingyen és legálisan olvasnivalóhoz jutni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek