5 szabály, ami kötelező a céges karácsonyi buliban

Az irodai szervezésű karácsonyi buli nem arra való, hogy gátlástalanul szórakozzunk és ingyen igyunk annyit, amennyi belénk fér. Még csak nem is arra való, hogy felszedjük a jóképű srácot a pénzügyről. Illik normálisan viselkedni, bájcsevegni kell, bármilyen unalmas legyen is az, és remek alkalom egy ilyen rendezvény arra is, hogy jobban megismerjük feletteseinket, munkatársainkat.

Rosszul hangzik, de ez van: ha szórakozni akarunk, menjünk el barátainkkal inni, a céget hagyjuk ki a buliból. A Forbes.com összeszedte a pár alapszabályt, amit nem árt betartani a céges bulin, ha még másnap is szeretnénk bemenni dolgozni!

1. Ne igyon!

Akkor se igya magát hülyére, ha úgy érzi, megérdemli, mert nehéz éve volt. A főnökkel csak okosan szabad alkoholizálni, mint tudjuk, mert felhasználhatja ellenünk, amit mondunk, és mert nem az ő dolga tartani a fejünket, míg hányunk. Sokan elfelejtik, hogy a céges buli nem a magánszférába tartozik, így nem teregetjük ki magánéletünket. „A legfontosabb, hogy az alkalmazottak ne felejtsék el, hogy a buli a munkahelyhez tartozik, bárhol tartsák is, ennek megfelelően kell viselkedni” – mondja Lori Erickson, a Monster.com HR-részlegének alelnöke.

stockfresh 543203 christmas-cheers sizeM
Stockfresh

A BlissPR főnöke, John Bliss egyébként az egyik legjobb fej vezetőnek tűnik a cikkből: ő például a buli előtt rengeteg pizzát rendel az alkalmazottainak, hogy senki se részegedjen negyed óra alatt az asztal alá.

2. Ne panaszkodjon, ne feltűnősködjön!

A jól neveltség része az is, hogy nem traktáljuk feletteseinket a problémáinkkal egy ital mellett se, mert egyrészt fáraszthatja őket a panaszáradat, másrészt, ha magánjellegű problémáról van szó, joggal érezhetik úgy, hogy semmi közük hozzá. A másik jellemző hiba, hogy azt hisszük, körülöttünk forog a világ, és mindenképp a társaság középpontjába akarunk kerülni. Nem szabad továbbá politizálni, és intim dolgainkat se teregessük ki, ha egyébként a munkahelyen nem szoktuk.

„Ne ragyogjuk túl azokat az embereket, akik a középpontban akarnak lenni. A karácsonyi buli nagyszerű alkalom arra, hogy kapcsolatokat építsünk. Ne viselkedjünk soha úgy, hogy árthassunk a kapcsolatainknak” – tanácsolja John Challenger, a Challenger, Gray and Christmas munkaközvetítő cég vezetője.

3. Ne jöjjön össze senkivel!

Céges bulin gyakran összegabalyodnak a kollégák, aztán másnap csak furcsán pislognak egymásra: pedig alapvető lenne, hogy az év végi eredmények örömére se smároljunk le senkit, és részegen se rántsuk magunkra a nekünk tetsző kollégát. A Daily Mail által közölt felmérés szerint – melyet az ashleymadison.com végzett – 10-ből egy brit dolgozó már került kínos helyzetbe a karácsonyi céges bulin, közülük 46% szexuális kapcsolatba bonyolódott valakivel, általában részegen. A szexelők 64%-a aztán meg is bánta a dolgot és kínosan érezte magát a munkahelyén az eset után, akkor is, ha csak egy csók csattant el. A felmérésben részt vevő 4800 ember közül a nők 52%-a és a férfiak 44%-a már jött össze kollégával.

„A bulikon olyan hangulat van, mintha nem is lenne közük a munkahelyhez, és ha két egymáshoz vonzódó kolléga leissza magát, kész is a tragédia” – foglalta össze a fentieket a Daily Mailnek Noel Biderman, az ashleymadison.com alapítója.

4. Ne költsön vagyonokat a ruhára!

Ezt már valószínűleg hiába mondjuk, hisz a nők 6 héttel a buli előtt már bevásárolnak, de a brit nők 45%-a például 100 fontot (35 ezer forint) költ arra, hogy szép legyen a céges partin. Ebben a ruhán kívül már benne van a szolárium és a smink is, de akkor is túlzás: bőven elég valamelyik csinos ruhánk, nadrágkosztümünk, akkor meg főleg, ha az irodából indulunk a buliba.

stockfresh 524703 having-fun sizeM
Stockfresh

A Daily Mail felmérése szerint ruhára átlag 50 font (17500 forint) megy el, cipőre 35 font (12 ezer forint), szép fehérneműre további 25 (8700 forint) – ez a tétel talán a legfölöslegesebb, hisz elvileg nem bonyolódunk senkivel viszonyba, ugye? Manikűrre és sminkre 20-20 font (7-7 ezer forint) megy el. Ha nem költ semmit ruhára, akkor sem lesz rosszabb a hangulat.

5. Ismerje a protokollt legalább alapszinten!

A Velvet korábbi cikkében a protokollszakértő olyan apróságokra is felhívta figyelmünket, amit talán észre se vettünk volna: például sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha nem veszünk egyszerre túl sok ételt a szánkba, mert elég kínos tud lenni, ha épp akkor nem jutunk a kajától szóhoz, amikor a nagyfőnök kérdez.

Szintén fontos jól időzíteni az érkezést és indulást: „A késés akkor kezdődik, amikor csak azután érkezik meg valaki, hogy a kiemelt vendég már jelen van. Félórát és egy órát késni pedig végképp nagy illetlenség, hiszen egy állófogadás általában másfél óra. Ami a távozást illeti, amíg a fővendég bent van a teremben, nem szabad elmenni” – mondta a Velvetnek Ódor Zsuzsa protokollszakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek