10 tipp a stresszmentes karácsonyhoz

Bár nem erről kellene szólnia, az ünnepek előtti hetek különösen stresszesek, ezt főként azok érzik, akiknek háziasszonyként is helyt kell állniuk. Többször összegyűjtöttük már, hogy mire kell ilyenkor figyelni, de a hajtás után további tippeket olvashat, amelyek remélhetőleg élvezetesebbé teszik a készülődést. Mi mindenesetre még a hétvégi bevásárlóközpontos túránk hatása alatt vagyunk. Igen, hiba volt.

1. Figyeljen a jelekre!

Diane Lang, az ewellnessmag.com szerzője szerint ha a következők bármelyikét tapasztaljuk, akkor érdemes alacsonyabb fokozatba kapcsolni: megváltozott étkezési és alvási szokások, rossz kedv, hangulatingadozás, szédülés, heves szívverés, nehéz légzés, hőhullámok, kimerültség, fej- és gyomorfájás.

2. Rend a lelke mindennek!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszerezés, a tervek mennyire megkönnyítik az életünket, ez az év leghektikusabb időszakában még fontosabb. Ne csak arról készítsünk listát, hogy mi mit szeretnénk kapni, hanem arról is, hogy kinek mit akarunk venni, így könnyebb elkészíteni a karácsonyi költségvetést is. Apropó, ajándékozás: itt összeszedtük, hogy mik a legfontosabb viselkedési szabályok, amikhez ilyenkor tartani kell magunkat. Ha pedig annyira népszerűek vagyunk, hogy töméntelen mennyiségű karácsonyi buliba hívnak meg bennünket, akkor ezekről is készítsünk beosztást, hogy ne legyen sértődés.

stockfresh 280359 shopping-over-internet sizeM
Stockfresh

3. Az idő nem az ellenségünk!

Sajnos a pénz, az idő és a türelem is véges, de azért le lehet győzni őket. Elméletileg ugyan sokkal hangulatosabb akkor vásárolni, amikor forralt bor illata lengi be a levegőt, és a város is fel van díszítve, de mivel mindenki más is így gondolja, ez végül mindig tömegjelenetekhez vezet, amikhez valószínűleg keveseknek van kedve. Ezért is kell időben beszerezni a szükséges dolgokat. Persze, ez is veszélyes játék, mert ekkor megtörténhet, hogy a célszemély a köztes időben megveszi magának azt, amit mi ajándékozni szerettünk volna neki. Ha pedig internetről szerezzük be a meglepetéseket, mindenképpen számoljunk azzal, hogy ilyenkor ők is el vannak havazva, ezért az átlagosnál jóval hamarabb meg kell rendelni az ajándékokat, hogy még legyenek raktáron és időben meg is érkezzenek.

4. Jótékonykodjon!

Az utcákat és a bevásárlóközpontokat látva az az érzésünk támad, hogy a karácsony tényleg nem szól másról, csak a vásárlásról. Ez nem újkeletű dolog, és itt az idő, hogy tegyünk is ellene valamit. A józan paraszti ész és a kutatások is azt sugallják, hogy sokkal jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben, ha önzetlenül segíthetünk másokon. Persze az lenne a legjobb, ha ez nemcsak karácsonykor jutna eszünkbe, de hát valahol el kell kezdeni. Nem feltétlenül kell nagy áldozatokat hozni, ha csak az ajándékokra szánt összeg 10 százalékát fordítjuk jótékony célokra, már az is valami – ajánlja a HuffingtonPost szakértője.

5. Legyen jó magához!

A karácsony a megbocsátás időszaka, és nemcsak másokkal, de magunkkal is lehetünk egy kicsit elnézőbbek ilyenkor. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, akkor nyugodtan pihenjünk egy kicsit, vegyünk egy forró fürdőt, igyunk egy teát, olvasgassunk, vagy sétáljunk a friss levegőn.

6. Egyen eleget!

Bár sokan ilyenkor kezdenek el fogyókúrázni, hogy a karácsonyi bulin vagy a családi ebédnél a legjobb formájukat mutassák, nekik sem kell túl szigorúan venni ezt, nem a világ, ha kimarad egy edzés vagy lecsúszik egy szelet torta. Persze, a mértékletesség soha nem árt, és plusz egy egész üveg bor vagy egy fél torta már nem ide tartozik. A nagy kapkodásban viszont semmiképpen ne feledkezzünk meg a megfelelő étkezésről, így tovább bírjuk majd a hajrát, és immunrendszerünk is hálás lesz. Itt bővebben olvashat arról, hogy milyen túlélőcsomagot érdemes magunkkal vinni a nagy bevásárláshoz.

stockfresh 2317415 children-pulling-a-christmas-cracker-at-home
Stockfresh

7. Ne féljen kérdezni és nemet mondani!

Ez a két tanács egyébként a hétköznapokon is sokat segít, de a stresszmentes karácsonyhoz különösen jó, ha észben tartjuk. Ha már úgy érezzük, nincs kedvünk a szaloncukrokkal babrálni vagy lefutni még egy csomag lisztért, akkor nyugodtan kérjünk meg mást. Csak nem lesz harag belőle, az őszinteség amúgy is sokkal hasznosabb, mint a játszmázás, az ünnepek tájékán pedig különösen. Ilyenkor talán még fontosabb felosztani a feladatokat, ha már a munkamegosztás amúgy is a boldog párkapcsolat egyik kulcsa... egyes kutatók szerint.

8. Ássa el a csatabárdot!

Jó, tudjuk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de nehéz súrlódások nélkül megúszni akkor is, ha éppen nincsenek régóta húzódó ellentétek. Ha lehet, akkor minél hamarabb próbáljuk meg rendezni ezeket, hogy ne kelljen azon görcsölni a szentesti vacsora előtti hetekben, hónapokban, hogy találkozunk majd a rokonnal, akivel évekkel ezelőtt csúnyán összevesztünk és azóta is a hátunk közepére kívánjuk. Ha a nagy kibékülés mégsem jönne össze, legyünk mi az okosabbak, és kerüljük a vitás helyzeteket.

9. Állítson fel gyártósort!

Az ajándékok csomagolása sokak számára igazi rémálom. A jobb helyeken persze megcsinálják helyettünk is, de ez nem mindig opció, és ránk marad a munka java. Az amerikai überháziasszony, Martha Stewart szerint a helyes sorrend: először mindent borítsunk be csomagolópapírba, majd jöhet a díszítés, végül egy cetli, hogy ne keverjük össze az ajándékokat (köszönjük, Martha). Ami a díszítést illeti, ha sokat utazunk a csomagokkal, akkor inkább a helyszínen pakoljuk majd rá a masnikat és miegyebeket. A karácsonyi üdvözlőlapok készítésekor és megírásakor szintén jól jön a futószalagos megoldás, főleg, ha akad egy segédünk is. Tegyük hozzá: az se rossz, ha van egy rendes címlistánk, legalább egy telefonkönyvbe felírogatva, de még jobb, ha elektronikus címtárat használunk, ezt könnyebb karban tartani.

10. Tartalékoljon!

Bár kicsi az esély rá, könnyen lehet, hogy lesz valaki a társaságban, akinek az érkezésére nem számítottunk (arra pedig végképp nem, hogy esetleg még valami ajándékot is kapunk tőle). Az is előfordulhat, hogy esetleg nem sikerült beszerezni a hőn áhított ajándékot egyik szerettünknek vagy barátunknak. Ilyen esetekre érdemes feltankolni nem annyira személyes, de mégis kedves ajándékokból. Martha Stewart szerint idetartozik a házi készítésű lekvár, a kézműves szappan vagy egy finom bor, de a lista természetesen tetszés szerint variálható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek