#ÉLETEM

Így készítsen filcből ékszert

2012. december 4., kedd 19:23

Dizájntárgy-barkács sorozatunkban most Kanics Márta textiltervező „Cheer up” kollekciójának egyik darabját, a filcből készült nyaklánc elkészítését mutatja be nekünk a tervező. Ennek az elkészítését is kipróbáltuk, ezt se tudtuk elbénázni, szóval önöknek is menni fog. Minden alapanyag olcsón beszerezhető hozzá, és még csak boltról boltra sem kell járnia, mert egy helyen, egy sima hobby- vagy gyöngyös üzletben hozzájuthat mindegyikhez. A lánc alig öt perc alatt elkészíthető, és nagyon klassz dizájnajándék lehet akár karácsonyra is.

fsz1

Amire szüksége lesz

 • 20x30 cm filc anyag (körülbelül 200 forint)
 • nemezelt gyöngyök (20 forint/darab)
 • acélsodrony színes műanyag bevonattal (egy nyaklánchoz simán elég 70 cm)
 • nyaklánc stopper (20 darab/csomag körülbelül 200 forint)
 • rugós kapocs (4 darab/csomag körülbelül 150 forint)

Ezek kellenek az összedolgozáshoz:

 • hosszú, vastag tű
 • fogó
 

Így kezdjen hozzá

Vágja ki a sablonnal megrajzolt 18-20 darab elemet, illessze őket össze, és a tű segítségével lyukassza ki mindet középen, lehetőleg azonos helyen. Miután ezzel kész van, szúrja át a nemezelt gömböket is, és az egészet húzza fel az acélsodronyra. A „lánc” végeire erősítse fel a stoppert egy fogó segítségével, és már kész is a menő sk lánc, vagy dizájnajándék.

  Kanics Márta

  Textiltervező, a MOME textil szakán diplomázott 2007-ben. Két fő terület határozta meg az elmúlt években művészeti tevékenységeit: kísérletezés a színek pszichikai hatásaival, illetve különleges szövött struktúrák létrehozása. 2010-2011 évben elnyerte a Kozma Lajos Iparművészeti ösztöndíjat, amely lehetőséget biztosított a Lighttex és UVtex lakástextil kollekció létrehozásához. Számos kiállításon szerepeltek munkái, jelenleg az Iparművészeti Múzeumban, a FISE30 jubileumi kiállításon látható az UVtex anyaga. A színek harmóniájára épülő Cheer up alátét kollekció, 2007-ben született meg. A tervezőnő azóta folyamatosan fejleszti és bővíti a kollekció darabjait. Az itt elkészített textilékszert a Cheer up gyűrű sablonja inspirálta.

  Munkáival rendszeresen megjelenik az itthoni Wampon és külföldi dizájnvásárokon. Termékeit Skóciában is árulják, itthon a Palmetta Design és az Aron Design Store forgalmazza.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta