#ÉLETEM

Nem para a parafa fal

2012. december 2., vasárnap 09:06 |

A Bricostore nagy hétvégi akciójában sikerült szereznem egy jó nagy tekercs parafát. A többek között szigetelésre is használt anyag jó tulajdonságait továbbgondoltam, és elhatároztam, hogy ha már maradt némi ragasztó, akkor feldobok a falra egy csík parafát. A fal – vagyis egészen pontosan egy szekrény oldala – úgyis ronda, sokat rontani rajta már nem lehet.

Szükséges eszközök

parafa

parafa ragasztó

fogazott spakli

sima spakli vagy egy kés

olló/sniccer

vonalzó

rajszög

régi szivacs

A parafát tekercsben vagy lapban is lehet kapni: ha lapban veszi az ember akkor négyzetméterenként 3000 forint körül lehet hozzájutni, tekercsben olcsóbb (8 méter 4500 Ft körül van), viszont ha kevés kell, akkor nem érdemes tekercset venni. A lap előnye, hogy általában felületkezelt, így nem kell hozzá megvenni a vízbázisú lakott, viszont nem könnyű festeni.

Ragasztóból számtalan létezik, az olcsótól a drágákig. Az általam beszerzett doboz 1190 Ft volt, de a Pattex speciális ragasztója nagyobb kiszerelésű és olcsóbb – persze, ez már csak a vásárlás után derült ki.

Azt érdemes végiggondolni, hogy a későbbiekben hogyan akarjuk hasznosítani az adott falat vagy bútort, mert minden valószínűség szerint nem könnyű lekaparni a ragasztót.

A leszabás után jöhet a ragasztás. A legnehezebb a ragasztó kibányászása a dobozból, én erre egy kést használtam, de lehet, hogy egy műanyag keverőkanál jobb lett volna, mert az legalább hajlik. A ragasztó egyébként könnyen felhordható, nem csöpög, nem büdös és könnyű vele dolgozni. Legyen azért nálunk készenlétben egy régi, bevizezett szivacs, mert a ragasztó megkötés után nem jön le a parafáról, sem a bútorról, addig viszont könnyen letörölhető.

A felhordás után nagyon hamar megszárad a parafa, az esetlegesen túlérő részt sniccerrel javasolt levágni. Én csak egy alap változatot készítettem, de igény szerint lehet festeni akár az egészet, akár a szélét, vagy ráragasztani egy szép szalagot, dekoratív papírt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta