#ÉLETEM

Ha ver a férjem, csak megnyomom a gombot, és jönnek a rendőrök

2012. december 2., vasárnap 16:09

2012 februárjában indult az a program, mely a párkapcsolati erőszakban élő nőknek kíván segítséget nyújtani. A Vodafone a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel összefogva, a társadalmi felelősségvállalás jegyében indította el a Vodafone a Nők Biztonságáért programját, melynek lényege, hogy a célcsoportba sorolt nők egy kis készüléket kapnak, melyet megnyomva a rendőrség előzetes mérlegelés nélkül azonnal a helyszínre siet.

Mivel Magyarországon a statisztikák szerint minden ötödik nőt élete során legalább egyszer bántalmaz a partnere, ezért a programra nagy igény van. A dolog szépségét azonban számos dolog árnyalja be. Egyrészt jelenleg mindössze 21 készüléket helyeztek ki, másrészt a program kizárólag a IX. és a XII. kerületben elérhető. Korábban a XI. kerület is részt vett a programban, de általunk nem ismert okok miatt kiszálltak.

A programban résztvevőkkel készült interjúkból kiderült, hogy bármennyire is jó a kezdeményezés, azért jó néhány nehézséggel meg kell küzdeni a használóknak. "Mielőtt megkaptam a segélyhívót, csak kísérettel mentem el otthonról. Most már néha egyedül teszem meg az utat" – vallja egyikük.

A készülék úgy kerülhet valakihez, ha igényt nyújt be rá. A IX. kerületi rendőröket kiképezték arra, hogy ha családon belüli erőszak miatt kapnak riasztást, akkor a bántalmazottnak ajánlják fel a lehetőséget arra, hogy a készülékhez hozzájusson. Az igény kitöltése után a NANE munkatársai elemzik a kockázatokat, és ennek megfelelően döntenek, hogy a kliens megkapja-e azt.

A gyufásskatulya méretű készülék GPS-szel van ellátva, hangfelvételt készít, így a rendőrök pontosan tudják, hová kell menni, és a bántalmazottnak akár meg sem kell szólalnia.

Fuxreiter Róbert, a IX. kerület rendőrkapitányságának vezetője szerint a program náluk jól működik, főleg mióta a végrehajtó állomány is részt vett egy továbbképzésen, ahol megtanulták, mit kell csinálni egy ilyen vészhívásnál.

Annak ellenére, hogy az alapötlet jó, számos megválaszolatlan kérdés maradt. A Vodafone segítségével jelenleg mindössze 21 készülék van kihelyezve (30 üzemeltetésére lenne lehetőség), két kerületben használják csak, február óta a valódi riasztások száma 8 volt. A cég azt szeretné elérni, hogy a program – akárcsak Spanyolországban és Nagy-Britanniában –, itt is állami támogatással tudjon tovább élni. Kérdéses viszont, hogy ha elterjedne a készülék használata, akkor lenne-e elég rendőr, hogy a helyszínre vonuljon?

Persze a készülékek birtoklása nem csak azért fontos, mert veszély esetén aktivizálhatóak, hanem azért is, mert csökkenti a szorongást, a tulajdonosa biztonságban érzi magát, ezáltal az általános lelkiállapota jobbá válik. Az azonban kérdés, mi történik a rendőrök távozása után, illetve ha a bántalmazott feljelentést tesz ugyan, de másnap "családi nyomásra" már visszavonja ezt, ahogy ez sok esetben megtörténik.

Hányan lehetnek érintettek?

A statisztikák szerint hetente egy nőt öl meg jelenlegi vagy expartnere. Emellett rendszeresen félmillió nő van kitéve Magyarországon családon belüli bántalmazásnak. A házasságon belüli nemi erőszak 1997-ben került be a Büntető Törvénykönyvbe, míg a családon belüli erőszak mint önálló büntetőjogi tényállást 2012 szeptemberében szavazta meg a parlament.

Ebben valószínűleg szerepet játszott  Varga István fideszes képviselő felszólalása, aki a női emancipáció ellen emelt szót. Kijelentése jókora botrányt kavart, a képviselő a CSBE megszavazásakor rózsával kért bocsánatot az érintettektől. A családon belüli erőszak látenciája igen nagy, az esetek nagy részében a bántalmazottak félelemből nem tesznek feljelentést, hanem inkább visszatérnek a bántalmazóhoz. Teszik ezt annak ellenére, hogy előrelépésként lehet elkönyvelni, a távoltartási törvényt, melyet 2009-ben fogadott el a parlament.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta