#ÉLETEM

Transzzsírban tocsogó ételek Norbinál és a CBA-ban

2012. október 29., hétfő 21:34

Az Országos Élelmezés - és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) több mint 500 élelmiszer transz-zsírsav tartalmát vizsgálta meg 2009 és 2012 között. A termékek között szerepeltek gyorséttermi ételek, margarinok, lisztek, pékáruk, kekszek, csokik, szaloncukrok, sütemények, chipsek, tejtermékek, salátaöntetek, majonézek is. Az eredmények megdöbbentőek: a 100 grammra még megengedhető 2 gramm helyett még egészségesnek minősülő ételekben is előfordulhat ennek az értéknek akár a tizenötszöröse is.

A listán nem csak a hagyományosan egészségtelennek gondolt termékek szerepeltek, hanem müzliszeletek, margarin, kávéfehérítő is.

Az még elfogadható mennyiség, ha a termék zsír tartalmának 100 grammjából, legfeljebb 2 gramm a transzzsírsav-tartalom. Ehhez képest a margarinok közül az Ewa Kulinarna 25,3 grammot tartalmaz, míg a Holland Premium Light margarin 13 grammot.

A CBA saját márkás kakaós töltött ostyáját sem ajánljuk (14,1 g/100g), az Édes Világ 2003 Kft. Lekváros fehércsokis puszedlije a maga 30 grammnyi zsírjával sem elhanyagolható tétel.

Sajnos a Pilóta mini vaníliás karika is tartalmaz transzzsírsavat (9,7g), de ez szinte sehol sincs a Cerbona csokoládés-mézes müzliszeletéhez (36,9 g!!), vagy Norbi gyümölcsös műzliszeletéhez (26,2g) képest.

A teljes listához kattintson ide!

Megkerestünk több érintett céget is, hogy mi a véleményük a nyilvánosságra hozott listáról. Többen nehezményezték, hogy a megjelenés előtt és után sem kaptak semmilyen értesítést az OÉTI-től, illetve, hogy olyan termékek is szerepelnek a listán, melynek a szavatossága már lejárt, így nem kapható. Volt olyan cég, ahol azóta tulajdonosváltás és emiatt receptúra váltás is történt, volt, ahol csak egy termék transzzsírsav tartalmát kifogásolták, holott több, hasonló termékük is van, ahol csak az ízesítés(aromák) tér el egymástól, így nem tudják értelmezni a most megjelent listát. Több cég későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Miért is kéne óvakodni a transzzsírsavtól? Azért, mert ezek a növényi olajok hidrogénezése folytán keletkező vegyületek súlyosan károsítják az egészséget, persze az elfogyasztott mennyiségtől függően.

A tanszzsírsavból már elég egy nap 5 grammot elfogyasztani, hogy 23 százalékkal emelkedjen meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezen túl egyes daganatos betegségekkel, a hasi elhízással, cukorbetegséggel és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) napi 2 grammban határozta meg a maximális bevitelt, ami még nem jelent veszélyt az egészségre. Nehezíti a helyzetet, hogy nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy a termék transzzsírsavat tartalmaz, úgyhogy erre csak következtetni lehet az összetevők listájából. Ha a termékben előkelő helyen szerepel a hidrogénezett növényi zsiradék, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradék, akkor nagy valószínűséggel tartalmaz transzzsírsavat. Európában néhány ország rögzíti rendeletben a maximális szintet, ilyen Dánia, Ausztria, de Svájc, Izland és Svédország is a szabályozást vezetett be. Az összes országban csökkent a szív- és érrendszeri halálozások aránya a bevezetés után.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta